Uyarılar işe yaramadı, 15 kişi hayatını kaybetti

Uyarılar işe yaramadı, 15 kişi hayatını kaybetti

Kahramanmaraş’ta tüm uyarılara rağmen 2017 yılının ilk 9 ayında çeşitli nedenlerden dolayı 15 boğulma vakası yaşandı.

31 Ekim 2017 - 03:03

İnsanların yapılan uyarıları göz ardı ettiğini belirten KahramanmaraşBüyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Cahit Küçükönder: “Bizler saniyelerle yarışırız. Bazen saniyelerle hayatlar kurtarırız. Derin sularda balık tutmaya çalışan ve serinlemek için suya giren vatandaşlarımız bunları yapmasınlar. Bir anlık hatayı hayatlarıyla ödeyebilirler” dedi.

 

“Balık Tutacaklar Can Yeleği Giymeli”

Balık tutan vatandaşlara uyarılarda bulunan Başkan Küçükönder şunları söyledi: “ Dalgıçlarımızın sayısını 12’ye çıkarttık. 7/24 kesintisiz hizmet veren dalgıç ekiplerimiz var. Bizleri cankurtaran gibi görmesinler. Biz su altı arama kurtarma ekibiyiz. Boğulma vakalarında olaylara müdahalemiz 20 dakikayı bulabiliyor. Bu süre zarfında da kişinin hayatta kalması mucizeye kalıyor. Tabi ki su yönünden zengin oluşumuz barajlarımızın oluşu, dalgıç ekiplerimizin önemini de ortaya çıkarttı. Baraj sularının altında boğulan kişileri çıkartmamız uzun süre alabiliyor. Sular bulanık olduğunda görüş açıları kayboluyor. Kazazedeye ulaşmamız saatler alabiliyor. Tabi ki bu sürede kazazedenin hayatta kalma şansının tamamen bitiriyor.15 boğulma vakası oldu. Vatandaşlarımız bütün uyarılara rağmen bunu göz ardı ediyorlar. Bu durumlar çok üzücü. Gençlerimize sahip çıkalım uyaralım. Onların asla ve asla suya girmelerine müsaade etmeyelim.Su aniden derinleşebilir. Su bataklığa dönüşmüş olabilir. Buralara serpme ve olta takıldığında kesinlikle girmeyelim. Balık tutacak vatandaşlarımız mutlaka can yeleği giysinler.”

 

“Saniyelerle Hayat Kurtarıyoruz”

Şehir genelinde 29 şube ile hizmet verdiklerini kaydeden Küçüköder konuşmasını şöyle sürdürdü: “29 şubemizin 10 tanesini şehir merkezinde. Diğerleri ise kırsal mahallelerde, ilçe belediyelerinde çeşitli noktalarda hizmet vermektedir.Nüfusa göre baktığımızda ülke genelindeİlk 10’un içerisinde olduğumuzu söyleyebiliriz. Biz gündüz 30 saniyede, gece ise 1 dakika içerisinde konumlarımızdan çıkış yaparız. Olay yerine varıncaya kadar bu süre 3,5 dakikayı bulur. Bu süre sonrasında olaylara müdahale ederiz. Bu müdahale süremiz ise Türkiye genelinde iyi bir noktadadır. Bizler saniyelerle yarışırız. Bazen saniyelerle hayatlar kurtarırız. Trafikte vatandaşlarımız bizlere yol vermelerini rica ediyoruz. Büyükşehir belediyemiz teknolojiyi çok yakından takip ediyor. 70 tane aracımız var. Şehrimizin 11 noktasında kaza kırım ekiplerimiz var. Olan trafik kazalarına anında müdahale ediyoruz. Kimyasal patlama ve olaylara müdahale araçlarımız var. Daire başkanlığımızın su altı arama kurtarma ekibimiz var.”

 

“Kasık Çizmesi Giyilmemeli”

Kasık çizmesinin balık tutan kişileri yavaşlattığını ve yorduğuna değinen Küçüköder: “Su kasık çizmesine giriyor ve kişiyi suyun altına çekebiliyor.  Hatırladığım kadarıyla bir vatandaşımız bu durumdan hayatını kaybetti. Serpmelerini kesinlikle bileklerine bağlamasınlar. Geçtiğimiz aylarda Andırın’da bir vatandaşımız bu şekilde hayatının kaybetti. Serpme takıldığı zaman bunun çıkartmak için baya süreç harcıyorlar bazen serpme kendisinin suyun içerisine sürükleyebiliyor. Bunun kesinlikle yapmamaları gerekiyor.15 boğulma vakası oldu. Vatandaşlarımız bütün uyarılara rağmen bunu göz ardı ediyorlar. Bu durumlar çok üzücü. Gençlerimize sahip çıkalım uyaralım. Onların asla ve asla suya girmelerine müsaade etmeyelim. Yüzmek Dünya’nın en güzel sporu, hem sağlık açısından faydalı. Yüzme ihtiyaçlarımızı Gençlik Spor İl Müdürlüğümüzün, Büyükşehir belediyemizin yüzme havuzlarında karşılayalım.   Büyükşehir belediyemiz yapay plaj yapacak. İhtiyaçlarımızı buralarda giderelim. Bizim gölet ve barajlarımız yüzme yeri değil tehlikelidir. Yaz aylarında gençlerimizin suya girmemeleri yönünde onları uyaralım. Akarsular barajlar serinlemek için çok tehlikelidir. Su aniden derinleşebilir. Su bataklığa dönüşmüş olabilir. Buralara serpme ve olta takıldığında kesinlikle girmeyelim” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Dulkadiroğlu’ndan Ekmekçi Mahallesinde İstinat Duvarı ve Parke Çalışması 
Dulkadiroğlu’ndan Ekmekçi Mahallesinde İstinat Duvarı ve Parke...
Kahramanmaraş'ta ahşap fabrikasında yangın 
Kahramanmaraş'ta ahşap fabrikasında yangın