Kahramanmaraş’ta Bugün Gazetesi olarak görüşlerini aldığımız İleri Vites Sürücü Kursu kurucu temsilcisi ve usta öğreticisi Eftal Karaçalı, özellikle bayan sürücülerin ehliyet almaya erkeklerden ziyade daha çok rağbet gösterdiğini söyledi.
Stajyer ehliyet hakkında insanların çok fazla bir bilgisi olmadığını kaydeden Karaçalı: “Eylül ayında yürürlüğe konulacak yasa ile stajyer ehliyet gelecek. Vatandaşlarımız konu hakkında çok fazla bir bilgiye sahip olmadığından dolayı bir an önce ehliyetini almak istiyor. Bütün kurslarda bir yoğunluk var ve bu yoğunlukta kadın sayısı bir hayli fazla.”dedi.
“BAYAN SÜRÜCÜLER ZORLUK ÇEKİYOR”
Bayanların ehliyet almaya yönelten başlıca nedenlerin başında kültürel değişmenin geldiğini belirten Karaçalı, şunları belirtti: “Kadınlar eğitim alırken zorluk yaşıyorlar sadece eğitim sırasında değil ehliyet aldıktan sonra da zorluk yaşıyor. Bunun nedeni de Kahramanmaraşlı erkeklerimiz bayanların ehliyet alma kültürüne hale alışmadığından kaynaklanıyor. Araç kullanırken erkekler bayanları çok fazla sıkıştırıyor. Bu durumda bayanları heyecanlandırarak hata yapmaya sürüklüyor. Şehrimizde bayanlarımız ehliyet almaya ne kadar çok rağbet gösterse de erkeklerimiz bu konuda hoşgörülü davranış göstermiyor.”
“EĞİTİMDE ERKEKLERDEN DAHA İYİLER”
Bayanların eğitim konusunda erkeklerden daha istekli olduğunu söyleyen Karaçalı: “Bayanlar erkeklere oranla direksiyonu daha çabuk kavrayabiliyorlar. Kadınlarımız daha dikkatli ve öğrenme kapasiteleri daha yüksek. Eğitmenlere olan saygı ve sevgileri erkek kursiyerlerimizden daha fazla olduğu için çok rahat öğrenip ehliyetlerini alabiliyorlar. Yazılı sınavlarda da başarı ortalaması kadınlarda daha yüksek seyrediyor. Erkeklerin eğitime fazla ağırlık vermemesinden dolayı öğrenmeye açık değiller. Kadınlarda ise bu durumun yerini azim ve başarabilme hırsı alıyor. Bunun beraberinde kadınlar erkeklerden daha başarılı oluyor” ifadelerine yer verdi.
“BAYANLARIN TEK EKSİĞİ ÖZGÜVEN”
Araç eğitimlerinde bayanlarda tek eksiğin özgüven olduğunu dile getiren Karaçalı: “Bayanlar hayatın her alanında olmak istiyor ama bazı erkeklerimiz bahsettiğim kültür seviyesine erişemediğinden dolayı bayanları trafikte sıkıştırıyor. Hata yapaya sürüklüyor. Bundan dolayı da bayanlarda özgüven eksikliği oluşuyor. Buraya gelen çoğu kadın ben yapabilir miyim sorusuyla geliyor. Trafikteki magandaları gördükleri zaman kadınlarda doğal olarak yapabilir miyim endişesi oluşturuyor. Araç kullanırken tedirgin oluyor, rahatlık sağlanmadığı için bayanlar eğitim konusunda zorlanıyor. Bayanlar üzerlerinden bu tedirginliği attıkları zaman erkeklerden daha çabuk öğreneceğine inanıyorum. Bayan adaylarımız sınavdan kaldığı zaman yaşadıkları heyecan yüzünden kalıyorlar. Erkekler ise bilmediklerinden dolayı sınavdan kalıyorlar. Kadınlara bu durumdan dolayı korkmamaları gerektiğini ve kesinlikle ehliyet almalarını öneriyorum. Bu işin artık erkeği bayanı kalmadı. Araç artık bir lüks değil ihtiyaç aracı kullanabilmek içinde ehliyet sahibi olmak gerekiyor. Yaşları geçmeden geciktirmeden bayanların ehliyet almasını şiddetle öneriyorum. Özellikle stajyer ehliyete kalmak istemeyen vatandaşlar 9 Eylül’den önce kurslara başvurmalılar.” İfadeleri ile sözlerini tamamladı.



YORUMLAR