Yayın Balığı Maraş’a birincilik getirdi

Yayın Balığı Maraş’a birincilik getirdi

Kahramanmaraş’ta iki cesur girişimci tarafından Menzelet Barajı üzerinde kurulan Yayın Balığı Çiftliği Projesi, destek gören diğer Avrupa Birliği Projeleri arasında birinci oldu. Program kapsamında Yayın Balığı Çiftliği Projesinin mimarlarından Hamit Kocabaş ve Mehmet Fazıl Ülgen’e plaket takdim edildi.

12 Aralık 2016 - 07:43

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından uygulanmakta olan Avrupa Birliği, Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Programı’nın (IPARD) ilk döneminin kapanışı ve ikinci döneminin tanıtımına yönelik toplantıda çeşitli sektörlerde başarılı olmuş ve örnek gösterilen proje sahiplerine de ödül verildi.

Ankara’da gerçekleştirilen toplantıda; bir hayal ile başlayıp dünya balık pazarını şaşkına çeviren İşadamlarından Hamit Kocabaş ve Mehmet Fazıl Ülgen’in Yayın Balığı Projesi örnek proje seçildi. Projelerinin hak ettiği değeri gördüğü için mutlu olduklarını belirten girişimciler, aldıkları ödülün tesisi büyütmek için harcayacakları enerjiyi artıracağını kaydetti. Bir dip balığı olan Avrupa yayın balığını, kültür balıkçılığı şeklinde baraj ortamında ağ kafeslerde yetiştirmeyi başaran ikili, daha tesisin kurulum aşamasında dünya balıkçılık sektörünün dikkatini çekmişti.

2017’DE 110 MİLYON AVROLUK SÖZLEŞME İMZALANACAK!

Toplantıda konuşan TKDK Başkanı Dr. Ahmet Antalyalı, IPARD çağrılarına her geçen gün ilginin arttığını belirterek; 2017'de yaklaşık 110 milyon avroluk proje ile sözleşme imzalanacağını bildirdi. 2011’de IPARD'ın ilk çağrısına sadece 41 başvuru geldiğini, 2016'da ise IPARD II'nin ilk çağrısına yaklaşık 9 bin başvuru aldıklarını belirten Antalyalı, geçtiğimiz dönemde program kapsamında yapılan yatırımların yanı sıra 350 bin tarımsal alet ekipman ve 5 bin 354 traktör alımı gerçekleştiğine dikkat çekti. Genç girişimciler ve kadın yatırımcılara pozitif ayrımcılık yaptıklarını aktaran Başkan Antalyalı,  kendi işinin sahibi olan kadın yatırımcı tarafından kurulan binin üzerinde işletmenin ülke ekonomisine kazandırıldığını vurguladı. IPARD II programının 2020 yılına kadar süreceğinin altını çizen Antalyalı, IPARD II Programı ile yeni dönemde destek verilen mevcut sektörlere, makine parkları, yumurta tavukçuluğu, fide-fidan, mantar üretimi, manda sütü, manda eti ve kaz yetiştiriciliğinin de eklendiğine vurgu yaptı. Antalyalı, yeni dönemde yenilenebilir enerji yatırımlarının da destek kapsamına alındığının altını çizerek, program kapsamında işletmelerin gerek kendi ihtiyacına yönelik gerekse ticari amaçlı enerji yatırımlarına yüzde 50 ila 65’e varan oranlarda hibe desteği sağlanacağını kaydetti.

Konuşmaların ardından programa IPARD yatırımları başarı hikâyeleri ile devam edilirken, toplantının sonunda tüm yatırımcıları temsilen, TKDK’dan destek alarak farklı sektörlere yatırım yapan 10 yatırımcıya plaket takdim edildi.

Avrupa Komisyonu Tarım ve Kırsal Kalkınma Genel Müdürlüğü (DG AGRI), Uluslararası İkili İlişkiler Direktörü John A. Clarke ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş’in teşrifleriyle Ankara JW Marriott Otel’de gerçekleştirilen toplantıya Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı üst düzey yöneticileri, Avrupa Birliği’nden diplomatik temsilciler, bakanlık temsilcileri ve IPARD desteklerinden faydalanan yatırımcılar katıldı. (KENAN ONARAN)

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x