Kamu sektöründe ciddi bir ağırlığı olan taşeron işçilerinin, iş sözleşme sürelerinin bitmesiyle, iş bulma kaygıları başladı. Kahramanmaraş’ta yaz tatiline giren Milli Eğitim Müdürlüğü ve Müdürlüğe bağlı kamu kurumlarında çalışan işçiler de boşa çıktı. Kamu kurumlarının, taşeron firmalardan hizmet alımı ihalesinin bir yıl ve 9 ay gibi bir süre için yapılması taşeron firmalarda çalışan işçilerin kanayan yarası. Her sözleşme bitiminde devam edememe ve yeni bir iş bulamama kaygısı, bu alanda işe ihtiyacı olan vatandaşların psikolojisini bozuyor. Taşeron firmalara bağlı olarak kamu kurumlarında çalışan işçiler ise karşılaştıkları olumsuz durumlarda, bir daha işe girememe korkusuyla hakkını aramaktan vazgeçiyor. 9 ay çalıştıktan sonra bir dahaki hizmet alım yılını bekleyen vatandaşlar, ne yazık ki 3 ay işsiz gezmek zorunda kalıyorlar ve çalışamadıkları 3 ay için her hangi bir ücret de alamıyorlar.
İŞÇİLERİN PSİKOLOJİSİ BOZULUYOR
Taşeron firmalarda çalışan işçilerin akıl ve ruh sağlığının korunması için kamu kurumlarında çıkan ihalelerde, hizmet alımı ihalesinin en az 3 yılda bir yapılması gerektiğinin altını çizen Kahramanmaraş Kamu Taşeron İşçileri Derneği Başkanı Bayram Akdere, “ Kamu kurumları ile hizmet sağlayan taşeron firmalar arasındaki sözleşme süresinin 9 ay veya 1 yıl olarak belirlenmesi, işçi kardeşlerimizi, her yıl iş arama ve sözleşme yenileme telaşı almaktadır. Sürekli bir işin olmaması ailenin birlik ve beraberlik duygusunu etkilemektedir. Bir arkadaşımız, bir taşeron firma aracılığı ile bir yerde çalışmaya başlıyor.
Sözleşme süresi dolunca boşa çıkıyor. Yeni bir iş arama sürecine girmesi, iş bulana kadar ayları almaktadır. Geçen bu süre içinde de ailesine bakmakla yükümlü olan kişinin, ailesinin ihtiyacını karşılayamaması hem ailenin maddi durumuna hem de manevi durumuna olumsuz etki yapıyor” dedi.
TAŞERONLUK TAMAMEN KALKMALI
Taşeronluk sisteminin çalışan işçiler arasında, ayrımcılık oluşturduğuna değinen Kahramanmaraş Kamu Taşeron İşçileri Derneği Başkanı Akdere, öncelikle taşeronluğun aradan kaldırılması gerektiğine işaret ederek şöyle konuştu: “Eğer taşeronluk sistemi ortadan kaldırılamıyorsa; taşeron firmada çalışan ile kamu kurumlarında çalışanlar arasındaki ücret adaletsizliğinin ortadan kaldırılması gerekiyor. Biz, her zaman eşit iş, eşit ücreti savunuyoruz. Yapılan iş aynı, hatta taşeron işçilerimizin daha fazla çalıştığı durumlar oluyor; ama daha az ücret alıyor. Hizmet sözleşmesi, kamu kurumları ile çalışan işçiler arasında yapılmalı ki işçiler hakkını arayabilsin. Fazla mesai yaptıklarında emeklerinin karşılığını alabilsinler. Sonuçta bir emek harcıyorlar, kıdem tazminatlarını alabilmeliler. Bunun için de hizmet alım ihalesinin en az 3 yılda bir yapılması zaruri bir durum oluşturuyor. Zaten yasama çalışmaları devam ediyor. İnşallah 2016 yılından sonraki hizmet alım ihalelerinin 3 yılda bir yapılmasını bekliyoruz.”
KAHRAMANMARAŞ’TA İŞTEN ÇIKARILMALAR YAYGIN
Kahramanmaraş’ta kamu kurumlarında çalışan taşeron işçilerin, en çok karşılaştıkları problemlerin başında işten çıkarılma olduğuna dikkat çeken Akdere, taşeron işçilerinin problemlerini şöyle sıraladı: “Kamu kurumlarında işten çıkarılma konusunda problem yaşıyoruz. İşçilerimiz, aşağılanmalar, ötelenmeler, küçük görülmeler ve sahipsizlikle karşılaşıyor. Herkesin sahibi şüphesiz ki Allah (cc)’tır. Ama yerel yönetimler bazında işçi kardeşlerimize sahip çıkılmıyor. İşçi kardeşlerimiz genellikle kendilerine tanınan hak ve hukuklarını yeterince bilmiyor.”
Kahramanmaraş Kamu Taşeron İşçileri Derneği olarak işçilere, haklarını öğrenme ve arama noktasında devreye girdiklerini kaydeden Başkan Akdere, kamu kurumlarında çalışan taşeron işçilerinin karşılaştıkları sorunları ve bu sorunların çözümünü yolundaki faaliyetlerini şöyle özetledi: “Kahramanmaraş’ta kamu kurumlarında çalışan taşeron işçiler, kanunların kendilerine tanıdığı sosyal haklardan yeterince faydalanamıyor. Çalışanlara yönelik hazırlanan kanunlardan taşeron işçilerimiz, kadrolu personellere oranla üçte bir oranında yasal haklardan faydalanıyorlar. Kamu kurumlarında çalışan taşeron işçilerimiz, asgari ücretli olduğu için sıkıntı orada başlıyor. Kurum çalışanı ile özel sektör çalışanları arasındaki maaş adaletsizliğinin ortadan kaldırılması gerekiyor. Yine çalışan arkadaşlarımızın karşılaştığı en büyük problem, mülki amirin dahi haberi olmadan alt tabakadaki yönetici niteliğindeki şeflerin işten çıkartma yetkisine sahipsiz olması, işçilerimizin hakkını aramasına engel oluyor. İş garantisi yok. Sendikalar da destek vermiyor. Hukuk da bir yerde işlemiyor. İşe dönüş davası açılan durumlarda da işe dönen arkadaşlarımız kaldıkları yerden işlerine devam edecekleri yerde başka bir alanda, hatta başka bir şehirde görevlendirme yapılıyor. İş sözleşmesi, kurumlar ile taşeron firma arasında yapılıyor. İşten çıkarılan arkadaşlarımız da çalıştıkları kurumdan hakkını aramaya kalkışınca; ‘Biz sizi işe almadık. Sizin çalıştığınız firmayı işe aldık’ yanıtı ile karşılaşıyorlar. Bu durum bize sözleşmelerin kişi ile kurum arasında yapılmamasının, işçi kardeşlerimizin hakkını aramasına engel olmasının en büyük göstergesi.”
EMEKLİLERİN MAAŞI YETERSİZ!
Taşeron olsun ya da olmasın, işçi ücretlerini etkileyen bir başka etkenin, emeklilerin ikinci bir iş yapma ihtiyacı duymalarını olduğunu bildiren Akdere emekli maaşları için şu değerlendirmelerde bulundu: “Emeklilere verilen zam yetersiz. Bu ülkede 4 ile 6 milyon emekli, maaşının geçimi içi yeterli olmaması nedeniyle ikinci bir iş yapıyor. Bu da piyasadaki iş ve istihdam durumunu etkiliyor. Hem gençler, piyasada iş bulmakta sorun yaşıyor hem de işçilik ücreti düşüyor. Oysa emekliye geçinebileceği bir maaş verilse hem daha fazla istihdam alanı oluşur. Hem de gençlerimiz için istihdam alanı oluşur.”
AKDERE: SENDİKALAŞMAYA DEVAM EDİYORUZ
Dernek olarak yetersiz kaldıkları yerde, taşeron işçilerin sosyal haklarını aramak için sendikalaşma faaliyetlerini devam ettirdiklerini aktaran Akdere konuşmasını şöyle sürdürdü: “Biz, Kamu Taşeron Şirket İşçileri Dernekleri olarak, işçilerimizin sosyal haklarını korumak için iki tane sendika kurduk. Bunlardan birisi, Taşeron İşçileri Genel Sendikası diğeri de Tüm Genel Hizmet İşçileri ve Taşeron İşçileri Sendikası. Tüm Genel İş Sendikası’nın Kahramanmaraş temsilciliğini ben aldım. İşçi kardeşlerimiz, internet sitesinden daha detaylı bilgi edinebilir.” (KENAN ONARAN)



YORUMLAR