Sınav kaygısı bizi bozar
Karışık 1
Fatma Peltek

Fatma Peltek

Sınav kaygısı bizi bozar

02 Aralık 2015 - 12:51

‘Sınav’ kelimesini duymak her öğrencinin hoşuna gitmeyen bir sözdür. Kimileri için sadece söylemek bile yeterli kalır. Sınav için anlatılanlar her zaman doğru değildir. Sınav çıkışı sorduğunuz her bireyin verdiği klasikleşmiş cevap “çok zordu, beklemediğim yerden çıktı” veya “ya biz bu konuları işledik mi?” Sözcükleridir yani sınav her öğrencinin hayatını kâbusa çeviriyor diyebiliriz.

Bu kâbusun başlama sebebi okul hayatına atılış olarak adlandırılsa da aslında bize kâbus görünümünü veren ebeveynlerimizin karşımıza geçip ‘senden adam olmaz’  ‘sen kazanırsan dişimi kırı cam’ ‘komşunun kızı bile kazandı. Sen hala kazanamadın’ ve daha niceleri…

Şu komşunun kızı da bir kocaya kaçmadı ki annem örnek vermesin diyen birçok öğrenci vardır.

 

BAŞKASININ ESİRİ OLMA ÖZGÜN OL

Sınavın nasıl olacağını merak ederek her zaman sınava girmiş kişilere sorarız. Onların anlatış biçimi cinli perili ev gibidir. Birde Sınavı anlatan kişiler doğruyu söylediklerini düşündüğümüz kişiler ise doğal olarak ciddiye alırız. Böylece söyledikleri tüm sözler bizi etkisi altına alır.

 

KÖRÜ KÖRÜNE BAĞLANMA

Bu etrafına geniş araştırmalar yapan dedektif öğrenci sınava girdiğinde hani öyle bir aşkı vardır ki bizimkisinin adını duyunca gözleri açılıyor sanki karşısına geçmiş kazanamadın diyerek bağırıyor. Ellerde bir titreme bir heyecan öyle hocanın da test kitapçığını masaya bırakması var ki sanırsın öğrenci bitkisel hayata girmiş fişini çekiyorlar.

Kısacası Edirne’den Kars ’a tüm öğrencilerin tek bir sıkıntısı var oda ‘SINAV’

 

BİLDİĞİMİZ DOĞRUYLA DEĞİL, DUYDUKLARIMIZLA YAŞARIZ

Aslında insanın sınavdan önce kendini kazanması gerekir. Kendini bütün olarak düşüncelerini duygularını istek ve arzularını tanımalıdır. Sınav zordur ama kendini keşfedince anlayacaksın zor değilmiş.  Bilgilerini daima kontrol edeceksin, bilgileri iyi olan bir kişi heyecan yapmaz zaten ve başarırsan eğer hayatında bir dönüm noktasını olacak. Başarısız olman tembel ve beceriksiz olduğunu göstermez. Her şeyin telafisi vardır. Şimdi aynaya bak iyice bak çok dikkatli şöyle bir gözden geçir profesör, hâkim, doktor olanlarında yüzü seninki gibi değil mi? Gözü 5 tane değil kulağı, burnu alnında değil senin ki gibi iki tane bire bir benziyorsunuz yani onda olan her şey birebir sendede var. Onlar doğuştan mı bu mesleğe sahipti ki sende onlar gibi olamayasın. Peki, o kazandıysa sen neden kazanamayasın?

Unutma ki hayatta bir sınavdır.

Son Yazılar