Yeni eğitim sistemi konut fiyatlarını arttırır mı?

Yeni eğitim sistemi konut fiyatlarını arttırır mı?

TEOG sınavının yerine gelen sınavsız mahalli yerleştirme ile lise adayı 1,2 milyon öğrenci evine en yakın 5 okuldan bir tanesini seçecek.

13 Kasım 2017 - 08:05

Vatandaşlar ise yeni eğitim sisteminin Kahramanmaraş’ta isim yapmış okulların çevresindeki gayrimenkul fiyatlarının ciddi anlamda arttıracağını öngörüyorlar. Peki, gerçekten okulların çevresindeki konutların fiyatlarında bir artış söz konusu olur mu, bu sorunun cevabını sizler için araştırdık.

TEOG’un yerine gelecek sistemin konutlar üzerindeki yansımasını değerlendiren Gayrimenkul Ve Yatırım Uzmanı Ali Osman Aslantürk, “okullarınçevresindeki konutlara özellikle tercih dönemlerinde ciddi bir ilgi ile karşılaşılacağını umuyoruz. Tabi bununla birlikte sıfır ve ikinci el gayrimenkullerde bir hareketlilik yaşanacağa benziyor. Ama bu hareketliliğin fiyatlara yansıyacağını düşünmüyoruz” dedi.

 

“İlk Etapta Suni Artış Olabilir”

Yeni eğitim sisteminin vatandaşlar üzerinde bir kafa karışıklığına yol açtığına dikkat çeken Arslantürk şunları söyledi: “Gectiğimiz günlerde Milli Eğitim Bakanımız İsmet Yılmaz, öğrencilerin adreslerini en yakın 5 okuldan birine yerleştireceğini söyledi. Türkiye genelinde belirlenecek bazı okullara girişin ise sınavlarla yapılacağını belirtti. Tabi ki ilk Etap’ta fiyatlarda bir artış olabileceği gözleniyor. Bunun nedeni ise okulların çevresindeki kiralama ve konut satışı gibi mali yönden gücüyerinde olan aileler tarafından satın alınacağı. Ama biz gayrimenkul ve yatırım uzmanı olarak bunun böyle olacağını düşünmüyoruz. Kısmen de olsa bir fiyat artışı yaşanabilir. Ama yapılan bu iddialar asılsız biz fiyatların aynı kalacağını düşünüyoruz. Çünkü öğrenciler kendi evinin yakınındaki okullara gidecek, bunun yanında Milli Eğitim bakanının açıklamış olduğu Fen Lisesi, Anadolu liseleri gibi okullara zaten alımlarsınav ile olacak. Bunlarla ilgili bir sıkıntımız yok. Yapılan sınavlarda başarılı olan öğrenciler o okullara gitmeye hak kazanacaklar. MillîEğitim bakanımızın açıklamış olduğu 5 tercihin semte göre mi, mahalleye göre mi, belirleneceği konusunda henüz bir netlik kazanmış değil.”

 

“Yaşanan Hareketlilik Fiyatlara Yansımaz”

Şehirde velilerin her zaman için gözdesi olan okulların yine birinci tercih olacağını kaydeden Ali Osman Arslantürk konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bugüne kadar öğrencilere sunulan eğitimle öne çıkmış okullar, yeni sistemle birlikte velilerin ve öğrencilerin gözdesi olmaya devam edecek. Bu okulların bulunduğu yerlerin özellikle tercih dönemlerinde ciddi bir ilgi ile karşılaşılacağını umuyoruz. Tabi bununla birlikte sıfır ve ikinci el gayrimenkullerde bir hareketlilik yaşanacağa benziyor. Bugün ev arayanların en büyük önceliği uygun fiyatla birlikte, söz konusu konutun toplu taşıma araçlara olan yakınlığı isteniyor. Yeni eğitim sistemiyle birlikte özellikle okul çağında olan velilerin tercihlerini isim yapmış okullara yakın bir yerden tercih edecekler. Biz fiyatların çok artacağını düşünmüyoruz. Fiyatların aynı kalacağı düşünüyoruz. Velilerimiz çocuklarını en iyi okullarda okutmak istiyorlar. Şuan fiyatlarda bir artış yok, sadece psikolojik bir etki yapmış durumda.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x