Yüzyıllardır aynı şekilde biçiyorlar

Yüzyıllardır aynı şekilde biçiyorlar

Kahramanmaraş’ın Onikişubat İlçesine bağlı Hacınınoğlu Mahallesinin Engizek Mezrasında köylüler, ekin hasadını orakla yapıyorlar. Yüzyıllardır değişmeyen yöntem, teknolojinin gelişmesine rağmen devam ediyor, köylüler bu tutkudan vazgeçmiyorlar.

27 Temmuz 2018 - 02:19

Bir dönem babaları ve dedelerinin kullandığı orakları ve elliklerini eline alan köylüler güneşin kavurucu sıcaklığına aldırmadan, aylardır bakımını yaptığı buğday hasatlarını yapmaya başladılar. Özellikle Kahramanmaraş’ın kırsal mahallelerinde ve rakımı yüksek yerlerde tarlalarına ektikleri ekini bu haftadan itibaren hasat etmeye başladılar.

Yıllardır Hacınınoğlu Mahallesine bağlı Engizek Mezrasında ikamet eden ve burada büyüyüp burada doğan Duran Taş, yaşadıkları bölgenin ata yurdu olduğunu ve zorluklara rağmen buradan bir an taşınmayı düşünmediklerini söyledi.

Taş; “herkesin yaşadığı yerler herkese güzel, bizim yaşadığımız bu coğrafya ise bize çok güzel. Evimiz, bahçemiz, tarlalarımız ve en önemlisi anılarımız burada. Biz burada doğduk ve burada büyüdük bu topraklarımızı ise terk etmeyi düşünmüyoruz.

15-20 yıl öncesine kadar şehirden aldığımız eşyaları hayvanlar üzerinde evimize getiriyorduk. Yolun yapılmasıyla yaşamımız bize göre daha da kolaylaştı. Çok şükür elektriğimiz de var. Kendi toprak evimizde yaşamımızı idame ettiriyoruz” dedi.

Kışın neredeyse tüm erzaklarını bahçelerinden ve tarlalarından karşıladıklarını da belirten Duran Taş yağ, şeker gibi ihtiyaçlarını ise şehirden aldıklarını söyledi.

Evlerinin kışlık erzakı olan buğdayı elleriyle tarlaya ektiklerini ve biçme zamanına gelinceye kadar da gözleri gibi baktıklarını ifade etti. Taş; “sonuçda buğday evimizin tüm ihtiyacını görüyor. Hem yemek yapma da hem ekmek yapmada işimize çok yarıyor. Onun için buğdaya ayrı bir önem veriyoruz. Rakımı yüksek yerlerde şehir merkezinden bir iki ay geç hasat ediyoruz. Biz ekin biçmeyi babamızdan öğrendik, babam da babasından öğrenmiş. Şuan ise çocuklarımız bu işi yapıyor. Tamamen geleneksel yöntemlerle yapıyoruz. Babamızdan bize kalan orak ve ellikleri alarak ekinleri biçiyoruz. Bu mevsimde ekin hasada gelinece sıraya bağlar komşularla birlikte imece usulü bu işi gerçekleştiririz. Yani bugün benim ekinimi komşularımla biçeriz yarında gider onunkini biçeriz. Bu biçme olayında hiç kimse bir birinden para talep etmez. Biçilen ekinleri deste haline getiririz, önceden hayvanlarla patoz işlemini yapardık şimdi ise traktörün arkasına bağlanan makinelerle bu işi yapıyoruz.” Dedi.

Duran Taş bazı çocuklarının şehre taşındığını da belirterek kendilerinin ise köydeki hayatlarından çok mutlu olduklarını dile getirdi. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Kahramanmaraş’ta otomobil tıra arkadan çarptı: 1 ölü
Kahramanmaraş’ta otomobil tıra arkadan çarptı: 1 ölü
Başkan Görgel: “Engelliler İçin Daha Yaşanabilir Bir Kahramanmaraş İnşa Ediyoruz”
Başkan Görgel: “Engelliler İçin Daha Yaşanabilir Bir...