Zekâtlar Diyanet vakfı aracılığıyla dağıtılabilinir

Zekâtlar Diyanet vakfı aracılığıyla dağıtılabilinir

Kahramanmaraş İl Müftüsü Celal Sürgeç yaklaşan Ramazan ayı hazırlıklarını tamamladıklarını, hangi camilerde hangi programın yapılacağını belirlediklerini söyledi. Müftü Sürgeç ayrıca zekâtların dağıtılma kalemlerinin belli olduğunu, inşaat, iş kurma gibi alanlara değil, ihtiyaç sahiplerinin ihtiyaçlarına harcanmak üzere verilmesi gerektiğini de belirtti.

19 Mayıs 2017 - 17:03

Kahramanmaraş İl Müftüsü Celal Sürgeç Kahramanmaraş’ta bugün Gazetesine gerçekleştirdiği ziyarette Ramazan ayında kurumlarınca yapılan hazırlıkların tamamlandığını, en kısa sürede kamuoyuyla paylaşacaklarını söyledi.

Zekât vermek isteyenlere de seslenen Müftü Sürgeç, Zekatların bir cami, yurt, Kur’an Kursu inşaatları da olsa harcanamayacağını sadece fakir ve fukaraya ihtiyaçlarını görmesi için verilmesi gerektiğini söyledi. Müftü Sürgeç fakir ve fukaranın ise verilen zekâtları özgürce kendi ihtiyaçlarında kullanabileceğini dile getirdi.

Diyanet Vakfı aracılığıyla Zekât dağıtma işlemini bundan sonra daha da profesyonel hale getirmek istediklerine vurgu yapan Kahramanmaraş İl Müftüsü Celal Sürgeç; “Diyanet Vakfı aracılığıyla daha önceden zekâtlarımızı dağıtıyorduk. Bunu daha profesyonel hale getirmeyi hedefliyoruz. Bunun içinde bir proje üzerinde çalışıyoruz. Zekât veren bir kimse zekâtının neye gittiğini bilecek. Örneğin Diyanet Vakfımıza kurban bağışlayan kimseler, kurbanlarının nerede kesildiğini video aracılığıyla görebiliyor. Zekât verenlerin zekâtlarının kimlere verildiğinden ve ihtiyaç sahiplerine gittiğinden emin olması için bir çalışma başlattık. Verdiği zekâtın nereye gittiğini merak eden bir kimse on-line sistemden kime gittiğini öğrenebilecek. Tabiki bunu yaparken de Zekât alan fakirlerimizi liste haline getirerek onların onurunu kırmayacağız. Sadece merak edenlere gösterilecek”dedi.

Zekât verilmesi gereken kimselerin ise müftülük aracılığıyla belirleneceğini belirten Müftü Sürgeç, her bölgede bulunan imamlar ve muhtarlar tarafından belirlenen ihtiyaç sahipleriyle, müftülüğe gelerek bizzat müracaat eden ihtiyaç sahipleri arasında araştırma yapıldıktan sonra dağıtılacağını belirtti.

Müftü Sürgeç ayrıca Zekatların verilme kalemlerinin belli olduğunu da dile getirerek; “dinimizde zekatların harcanma kalemleri bellidir. Bu bir Cami inşaatı da olsa, Kur’an Kursu inşaatı da olsa, Yurt inşaatı da olsa zekatlarınızı bu inşaatın yapımına veremezsiniz. Bir kişi iş kurmaya kalksa o kişiye iş kurmak için de zekatınızı veremezsiniz. Zekatlar fakir ve fukaranın ihtiyaçlarını görmesi için verilmesi gereklidir.” Dedi.

 

ZEKÂTLARIN HARCANMA KALEMLERİ BELLİDİR

Kahramanmaraş İl Müftüsü Celal Sürgeç zekâtların cami inşaatı da olsa, Kur’an Kursu inşaatı da olsa, yurt inşaatı da olsa verilemeyeceğini, sadece fakir ve fukaranın ihtiyacında kullanılması için verilmesi gerektiğini söyledi.

Kahramanmaraş İl Müftüsü Sürgeç yaklaşan Ramazan ayı nedeniyle hangi camide hangi programın yapılacağını ve hutbenin de belirlendiğini söyledi. Müftü Sürgeç önümüzdeki hafta içerisinde Ramazan programını kamuoyuyla paylaşacaklarını söyledi.

Maddi durumu iyi olup zekât düşenlerin zekâtlarının da Diyanet Vakfı aracılığıyla profesyonel bir şekilde ihtiyaç sahiplerine dağıtılacağını belirten Müftü Sürgeç; “İhtiyaç sahipleri bizlere kendileri bizzat müracaat ediyorlar. Bizde o kişinin ihtiyaç sahibi olup olmadığını belirlemek için araştırma yapıyoruz. İmamlarımız her bölgede araştırmasını ayrı yapıyor, muhtarlarımızdan da bilgi alıyoruz, ondan sonra ihtiyaç sahiplerini belirliyoruz.

Diyanet vakfımıza gelen zekâtları ise belirlediğimiz ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz. Biz zekât dağıtım işini Diyanet Vakfımız aracılığıyla uzun süredir yapıyorduk. Zaten bu süreçte de belirlenen ihtiyaç sahibi aileler var. Yeni bir sistemle daha profesyonel hala getiriyoruz. Zekât veren bir kişi zekâtının nereye gittiğini gerekirse on-line olarak internetten takip edebilecek.

Özellikle iki kesime ayrı bir önem veriyoruz. Tabiki yardıma muhtaç aileleri düşünüyoruz ama öğrencilerimize de ayrı bir önem veriyoruz. Zekât ve fitre hesabının yanı sıra öğrencilerimize bursta veriyoruz. Bunun yanında Suriyeli mültecilere yönelik te ayrı bir çalışmamız var, hem nakdi hem de ayni yardım verdiğimiz yerler var”

Diyanet Vakfı aracılığıyla verilecek zekâtlar için yapılan çalışmaların henüz sonuçlandırılmadığını da anlatan Kahramanmaraş İl Müftüsü Celal Sürgeç; “şuan düşünce bazında, zekâtların fitrelerin Kur’an-ı Kerim’de bir işleyiş tarzı var. Peygamberimiz zamanında zekât dağıtma bir organize ile yapılmış. Şuan tam resmi bir çalışma yok, fikir aşamasında. Daha önceden Diyanet Vakfı aracılığıyla dağıttığımız zekât ve fitreleri daha profesyonel hale getirmeyi amaçlıyoruz. Bu yıl ulusal bazda kamu spotu şeklinde zekâtların verilmesiyle ilgili görsellerde hazırlandı.”

Zekâtların verilecek alanların belli olduğuna da dikkat çeken Müftü Sürgeç şöyle konuştu; “Her hangi bir caminin inşaatına, Kur’an kursunun inşaatına zekât verilmez. O Kur’an Kursunda okuyan yardıma muhtaç bir öğrenci varsa ona verilir. Ailesinin maddi durumu olmayan öğrencilere verilir. Zekât parasıyla bir işyeri kurulmaz, zekât parasıyla bir yurt inşaatı yapılmaz. Bu tamamen fakirlerin, mağdurun hakkıdır, verilen zekâtı fakir dilediği gibi harcama hakkına sahiptir.

Zekât veren bir kimse şuna inanacak; ‘benim zekâtım yerini buluyor’ diyecek. Örneğin Diyanet Vakfımıza kurban veriliyor, bu kurbanların yurt dışında kesiminde bile videoya alınıyor. Kurban veren kişiye o video gönderiliyor. Zekât dağıtım işleminde de aynı olacak. Zekât veren bir kimse verdiği zekâtın yerine gittiğini görecek. Bunu yaparken de tabiki fakirlerimizi onurunu kırmayacağız.  Zekât alan fakirlerimizi bir liste hazırlayıp web portalına atarak afişe edemeyiz. Zekâtının kime gittiğini merak eden bir kimseye gösterebiliriz. İslam’da en çok önemli konulardan bir tanesi İslam onurudur. İnsan onuruyla, hele de fakir-fukaranın onurunu çiğneyemeyiz. İnsan onurunu çiğneyerek, buyurgan bir tavırla zekat vereceğimize, güzel bir sözle gönlünü almak daha evladır.” dedi.

 

Müftü Sürgeç; “Yaklaşan Ramazan ayı nedeniyle de Müftülük olarak hazırlıkların tamamlandığını Vaaz’dan İrşada kadar, teravih namazanı kıldırmaya, hutbeye kadar her şey belirlendi. Salı günü bu çalışmalarımızı kamuoyuna açıklayacağız” dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Barbaros Caddesi Yenilenen Yüzüyle Hizmete Sunuldu
Barbaros Caddesi Yenilenen Yüzüyle Hizmete Sunuldu
Kahramanmaraş Havalimanı Nisan Ayı İstatistikleri Açıklandı
Kahramanmaraş Havalimanı Nisan Ayı İstatistikleri Açıklandı