2016: Zeytinde yok yılı

2016: Zeytinde yok yılı

Dulkadiroğlu Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, Kahramanmaraş genelinde zeytin hasadında yüzde 90 bir düşüş gerçekleştiğini ifade ederek; bu sene Maraş için zeytinde “yok yılı” yaşandığını söyledi.

17 Kasım 2016 - 07:23

Olumsuz hava şartları ve yaşanan kuraklık sonrası zeytin üreticilerinin bu sene ancak turşuluğuna yetecek kadar zeytin hasadı yapabildiğini aktaran Çetinkaya, bu yıl Kahramanmaraş’ta zeytinin yok denecek kadar az olduğunu belirtti. Çetinkaya, “Geçen sene ile bu seneyi hasat açısından değerlendirdiğimizde; bu sene zeytin hasadında yüzde 90 civarında bir düşüş var.

Yani geçen yıl yüzde 100 olan verim, bu yıl yüzde 10’larda seyrediyor. Zeytin, bu yıl için çok düşük. Olumsuz hava şartlarıyla karşılaşmazsak ve her hangi bir doğal afet yaşamazsak; önümüzdeki yıl için zeytinde rekoltenin yüksek olmasını bekliyoruz” dedi.

Değişen iklim tipi, kuraklık ve yağışların az olması nedeniyle bu sene Kahramanmaraş’ta zeytinin yok denecek kadar az olduğunu kaydeden Dulkadiroğlu Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, Kahramanmaraş’ın zeytin ve zeytinyağını dışarıdan temin ettiğini söyledi.

Maraş’taki zeytin üretimiyle ilgili gazetemize konuşan Çetinkaya, şunları söyledi: “Zeytinde biliyorsunuz ki bir yıl var yılı; 1 yıl yok yılı diye tabir edilen durum var. Genelde ürünlerde bu durum söz konusu. Bu antep fıstığında da böyledir. Bir yıl var yılı olur, bir yıl yok yılı olur. Hava şartları, küresel ısınma ile beraber değişen dengeler, yağışların az olması ürün hasatlarını etkiliyor. Biliyorsunuz şu an Kahramanmaraş'ta 2016 yılının sonuna yaklaştık. Toprak aç, kuraklık devam ediyor. Tabii bunların hepsi zeytinin olmayışında bir etken. Kahramanmaraş ta iklim tipi nedeniyle zeytin verimi bakımından nasibini alıyor. Bu yıl Kahramanmaraş'ta zeytin yok denecek kadar az. İklim bakımından komşu illerden Osmaniye ve Hatay’da yoğun bir zeytincilik var. Tabii Kahramanmaraş'ta da var; ama o bölgelerin iklim yapısı zeytine biraz daha uygun ve oralarda türler biraz daha ıslah edilmiş. Bunların hepsi zeytinin olmayışına bir etken diyebiliriz.” (KENAN ONARAN)

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde Diyetisyen Kadrosu Genişletiliyor
SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde Diyetisyen Kadrosu...
Kombi hırsızı yetkili servisin dikkatinden kaçamadı
Kombi hırsızı yetkili servisin dikkatinden kaçamadı