Ahır Dağında ilk ağaç kesildi

Ahır Dağında ilk ağaç kesildi

Kahramanmaraş’ın akciğerleri olan Ahır Dağındaki ormanlık alanda seyrekleştirme çalışmaları başladı. Orman Bölge Müdürü Alparslan Altındaş bazı bölgelerde ağaçların sık olduğunu seyrekleştirme amacının diğer ağaçların kalitesinin artırmak olduğunu söyledi.

07 Aralık 2016 - 07:53

1960’lı yıllarda ağaçlandırılmaya başlanan Ahir dağında seyrekleştirme çalışması başladı. Bölge Müdürlüğü tarafından amenajman planı çerçevesinde belirlenen 5 bölümdeki seyrekleştirme çalışmaları çerçevesinde Ahır Dağı Kandıl yolu üzerindeki ormanlık alanda ilk ağaç kesildi.

Kesilecek ağaçları daha önceden mühürleyerek belirlediklerini belirten Orman Bölge Müdürü  Alparslan Altındaş kesilecek ağaç seçiminde ise ince, zayıf ve yeteri kadar gelişmeyen ağaçları seçtiklerini ifade etti. Seyrekleştirme çalışmalarını yerinde inceleyen Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Alparslan Altındaş seyrekleştirme çalışmalarının diğer ağaçların kalitesini yükseltmek için olduğunu belirtti.

Türkiye’nin en eski kurumlarından biri olan Orman Genel Müdürlüğünün yapılan çalışmaları planlı bir şekilde yaptığına dikkat çeken Altındaş şöyle konuştu; “Amenajman planı çerçevesinde oluşturulan planları her yıl uygularız. Amenajman planları çerçevesinde ormanlarda ne gibi faaliyetler yapılmasını belirleriz ve yaparız. Amenajman planı çerçevesinde Ahır dağında bulunan 133, 135, 145, 146 ve 147 nolu bölmelerde bakım kesimleri yapacağız. Bu kesimleri ise Bakanlığın yeni uygulamaya soktuğu ‘dikili satış’ yöntemiyle gerçekleştireceğiz. Yapılan ihaleyi ise özel bir firma alarak çalışmalara başladı. Seyrekleştirme hedefinin ise, Biyotik ve abiyotik tehlikelere karşı sağlıklı ve stabil ormanların kurulması, yangınlara karşı ormanların dayanıklı hale getirilmesi, en yüksek miktar ve kalitede sürekli olarak orman ürünleri üretiminin sağlanması, ormanın çeşitli ekolojik, ekonomik ve sosyokültürel fonksiyonlarının sürekli ve en iyi şekilde yerine getirilmesi amacıyla silvikültürel bakımlarının yapılmasıdır. Ayrıca bu seyrekleştirme çalışmasından elde edilen 335 bin 541 TL gelir yine ormanların tesisinde kurulacaktır”

Seyrekleştirme çalışmasının Ahır Dağının klavuzludan takiben Kahramanmaraş’a bakan yüzeyinde devam edeceğini dile getiren Bölge Müdürü Altındaş Kahramanmaraş’a her yıl 3,5 milyon adet fidan dikildiğine anımsatarak erozyonla mücadele çerçevesinde ise bu yıl Ahır dağında bulunan Keklik deresinde ağaçlandırma çalışmaları yapacaklarını belirtti.

İhaleyi alan Kastamonu firması ise ormanda yetişen ağaçların Türkiye’nin ihtiyacını karşılamadığını hatırlatarak, buradan elde edilecek ormanların Türkiye ekonomisine bir girdi sağlayacağını belirtti.

Yarın, Kahramanmaraş’ta olacak ‘Ormancılık Faaliyetleri Tanıtım Tırı’nın 15 Temmuz Demokrasi meydanında vatandaşlarla bir araya geleceğini de ifade eden Altındaş; “Bakanlığımızın ‘Ormancılık Faaliyetleri Tanıtım Tırı’ tüm Türkiye’yi gezmeye devam ediyor. Perşembe günü de Kahramanmaraş’ta olacak. Saat 11.00’da başlayacak etkinliklerde bakanlığımızın son 14 yılda ülke ve Kahramanmaraş genelinde yaptığı çalışmaları katılımcılara anlatılacak. Tanıtım tırı içerisindeki led ekranlarda tanıtım filmleri ile tanıtıcı ve eğitici faaliyetler gerçekleştirilecek. Bakanlığımız ayrıca araçlarda ve araçların ziyaret ettiği illerdeki okullarda tiyatro gösterileri ile çocuklarımızı hem eğlendirecek hem de eğitecek” dedi.

Orman Bölge Müdürü Alparslan Altındaş yarınki programı tüm hemşerilerini davet ettiğini ayrıca program sonunda ise vatandaşlara ücretsiz fidan dağıtacaklarını kaydetti. (ZEKİ DEMİR)

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x