Beslenmede doğru bilinen yanlışlar

Beslenmede doğru bilinen yanlışlar

Kahramanmaraş Vücut Geliştirme ve Fitness İl Temsilcisi, Vücut Geliştirme ve Fitness Sporu 2. Kademe Antrenörü, Aynı zamanda eski Milli Takım Antrenörü ve Saffron Fitness Center Spor Eğitmeni Ümit Karasu, beslenmede doğru bilinen yanlışları açıkladı.

06 Ocak 2017 - 15:30

Karasu, Kahramanmaraş’ta Bugün Gazetesine yaptığı açıklamada, diyetin aç kalmakla alakasının olmadığını bunun yanlış bir yöntem olduğunu söyledi.

Son günlerde diyet adına yapılan bazı yanlışları gördüğünü bunun ise hayati riskler doğurabileceğini belirten Karasu şöyle konuştu: “Hayatımızı idare ettirebilmemiz için en önemli etmen olan beslenmeyi doğru yapmak oldukça önem verilmesi gereken bir konudur. Gün içerisindeki yoğunluk veya aksine hareketsizlikten dolayı beslenmenin ayaküstü yapılması bunun yanında yanlış, sağlıksız yiyeceklerle beslenmek kişide en başta kilo sorunu olmak üzere birçok sorunun oluşmasına neden olmaktadır. Bu nedenle bu tip beslenme yanlışları herkes tarafından bilinmeli ve dikkat edilmelidir”

 

VÜCUT ZARAR GÖRÜR

Karasu şöyle konuştu: “Özellikle de yanlış beslendiğimizi anlayıp diyet yapmaya çalışırken uyguladığımız beslenme yanlışları, hem diyetin hatalı olmasına hem de vücudunuzun zarar görmesine sebep olur. Bu yanlışları makalemizde sizlere detaylıca anlatarak sağlıklı beslenme konusunda bilinçlenmenizi ve bu yanlışlar nedeni ile aldığınız kiloları geri verme konusunda yardımcı olacağız. Özellikle aldığı kilolardan rahatsız olan kişilerin tercih ettiği diyet uygulamalarında yaptıkları beslenme yanlışları vücudumuzda aşırı kilolar gibi büyük olumsuzlukları tetikleyebilmektedir. Örneğin; her diyetin uygulanması için. Belirli bir süresi vardır ve bu süreden daha az veya daha fazla yapıldığında insan üzerinde negatif etkileri gözlemlenebilir. Kilo vermek veya kas çalışmaları için diyet yapan kişilerin, genellikle diyeti 1 yıl boyunca her gün uygulamaya çalışması oldukça yanlış bir düşüncedir.

 

NEFES EĞSERSİZİ ÖNEMLİ

Diyetin süresine göre tam uyguladıktan sonra nefsinizi rahatlatmak için abartılmayacak kadar kaçamaklar yapın ve diyetinize tekrara başlayın. Ancak verdiğiniz bu molada her yiyeceği fazlaca tüketmek, yapacağınız bir diğer beslenme yanlışı olacaktır. Yapılan beslenme yanlışları her şeyi altüst edebilecek kadar etkili olduğundan, özellikle sporla ilgilenen kişilerin ne bulursa yemeleri de oldukça hatalı bir düşüncedir. Düzenli olarak spor yapıyorsanız ve ideal bir kiloda iseniz normalden daha çok yemeniz gerekmektedir, ancak yakamayacağınız kadar çok yerseniz yediklerinizi kas değil yağ olarak vücudunuzda biriktirebilirsiniz.

 

FAZLA KİLO ALMA YANLIŞ

Sporcuların yaptığı beslenme yanlışları bununla da sınırlı kalmıyor, fazla kilo almaya çalışmaları da yanlış uygulamalardan bir tanesidir. Spor sayesinde fazla enerji harcadığı için karbonhidrat tüketimi konusunda sınırlama koymayan kişiler vücudunda yağlanma ile karşılaşacaktır.

 

VÜCUDUMUZU TANIMAK GEREKİR

Bu ve bunun gibi beslenme yanlışları yapmamak için vücudunuzu iyi tanımalı ve metabolizma hızınızı önemseyerek beslenmeye çalışmalısınız. Çok yemek yemek beslenme konusunda yapılan büyük yanlışlardan olduğu gibi az yemekte aynı derecede yapılan önemli yanlışlardandır. Vücudunuzun ihtiyacı olandan daha az beslenmeniz kas oluşumunu oldukça olumsuz etkiler. Bunu üstüne birde spor yapıyorsanız vücudunuz ihtiyacı duyduğunda yağları yakabileceği gibi kasları da yakabilir, bu şekilde de kas kütlesini geliştirmek pek mümkün olmaz.

 

DÜZENLİ SPOR ŞART

Kilo vermek isteyen bireyler öncelikle diyete ve düzenli bir spor programına sahip olmalıdır ancak yanlış diyet seçimlerinden dolayı yapılan beslenme yanlışları zararlı olabileceği için her yerde gördüğünüz diyet programlarını uygulamaya çalışmamalı ve kendinizi tanıyarak belirli değişiklikler yapmalısınız. Diyet programlarında beslenme yanlışları yapmamak için metabolizma hızınızı, vücudunuzu iyi tanımalı ve ona göre diyet seçimlerinde bulunmalısınız. Kilo almak veya vermek için yapılan veya hazırlanan her diyet programı herkese özel olmalıdır. Çünkü herkesin vücudu, kilosu, bünyesi ve metabolizması farklılık göstermektedir.

 

KALORİ HESAPLANMALI

Zayıflamak isteyen kişiler diyetlerini hazırlarken veya bir diyet örneği bulup onda değişiklikler yapmak istediklerinde, normalde yediği yiyeceklerin listesini yapıp kalori miktarını hesapladıktan sonra kendisine özel diyet listesini hazırlayıp diyete başlamalıdır. Yapacağınız 300-350 kalori gibi bir düşüş oldukça iyi kilo vermenizi sağlayacaktır. Hazırladığınız diyet süresince yapılan büyük beslenme yanlışları arasında olan yağın tüketilmemesi durumu oldukça yanlış bir düşüncedir. Doğal yağlar aşırıya kaçılmadığı sürece oldukça yararlı ve gereklidir. Diyet süresinde sadece doymuş yağlardan uzak durmak yeterli olacaktır. Diyet ile birlikte yapacağınız spor antrenmanlarınız önemlidir ancak unutmayın ki doğru beslenme olmadan antrenmanın etkisini tam olarak görmeniz mümkün olmaz. Öncelikle sağlıklı ve yeterli bir şekilde beslenin ve sonrasında antrenmanlarınızı düzenli bir şekilde yapmaya çalışın.

 

DÜZGÜN BESLENMEK GEREK

Beslenme yanlışları arasında yapılan diğer bir hata ise düzgün beslenmeyi yanlış almayıp sadece besin takviyelerine yönelmektir. Besin takviyeleri elbette faydalıdır ancak öncelikle ihtiyacımız olan desteği yiyeceklerden almalı, besin takviyesinin ise destek niteliğinde bir faydası olduğunu unutmamalıyız”

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x