Bindallı geleneği hala sürüyor

Bindallı geleneği hala sürüyor

Kahramanmaraş’ta eski düğünler de gelenek olarak bilinen bindallı, yerini kına gecelerin de genç kızların hayalini süslemeye devam ediyor.

28 Ocak 2017 - 21:03

Osmanlı dönemine ait düğünler de giyilen bindallı, son 10 yılda kına gecelerinde günümüzün modası olarak giyiliyor. Genç kızların hayali olan kına gecesi ve düğünlerde bindallı, kına tepsisi vazgeçilmez hale gelmiş durumda. El işlemeciliği ve makinelerde üretilen bindallılar, her bütçeye hitap ediyor.

 40 yıllık kapalı çarşıda esnaflık yapan düğün malzemeleri satıcısı İhsan Tanış, bindallıların kültürümüzü yansıttığını ifade etti. Tanış, “Kültür varlıklarımızı geliştirmek için, vatandaşlarımıza değişik yörelerimizden veya bizim yörelerimizden ağırlık olarak bindallı, kına malzemesi gibi ürünlerinin bazılarını imal ediyoruz, bazıları dışarıdan getiriyoruz. Biz istiyoruz ki her genç kız bu özel gününde mutlu olsun, hayalleri gerçek olsun. Zaten Osmanlı’da bindallı aslında gelinliktir. Diğer beyaz gelinlikler batıdan gelmektedir. Biz burada her genç kızın içinde kalmasın diyerek her bütçeye uygun bindallı çeşitlerini sunuyoruz” şeklinde konuştu.

 

‘YÜZDE 90’I BİNDALLI’

Bindallı’nın son yıllarda kına gecelerinde giyilmesini değerlendiren Tanış, “Şimdi bindallıyı kına gecelerinde giyiyorlar. Aslında kına gecesi de bizim kültürümüde düğün demektir. Mesela askerler uğurlanırken kına yakılır, kesilecek kurbanlara kına yakılır. Bu kına gecelerinde de geline yakılan kına eşine kurban olsun diye yakılıyor. Bu bir gelenek olduğu gibi de altında bir gizli bir mesaj vardır. Kahramanmaraş’ta ki kızların yüzde 90’ı bindallı giyiyor. Hele de şu son 10 sene de bayağı gelişme var. Bundan 10 sene önce bu kadar yoktu, mesela bizde nostalji olarak sakladığımız 20 senelik bindallılar bulunuyor. Tabi o nostalji modeller kaftan gibi sadedir. Şimdiki modeller daha modern olarak üretiliyor. Şimdiki modeller daha çok Osmanlı kültürüne ait olarak bulunuyor. O zamanki kıyafetlerin aynısı birebir çıkıyor” dedi.

 

‘ISMARLAMA PAHALI OLUR’

Birçok model ve çeşidin bulunduğunu ayrıca darbe girişiminin etkisinin olmadığını dile getiren Tanış, “Genel modeller makinelerde yapılıyor. Elle üretile modeller de bulunuyor. Fakat işçiliği yoğun olduğunu için de pahalı ve pahalı olmasından kaynaklanan az üretime yol açıyor. Darbe girişimi de illaki bir etkisi oldu fakat insanların düğün tarihleri belli olduğundan fazla durgunluğa yol açmadı. Eğer darbe olsaydı çok kötü olurdu, Türkiye uçurumun önünden döndü diyebiliriz” diye konuştu.

 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Dulkadiroğlu’ndan Ekmekçi Mahallesinde İstinat Duvarı ve Parke Çalışması 
Dulkadiroğlu’ndan Ekmekçi Mahallesinde İstinat Duvarı ve Parke...
Görgel: “Tarihi Yapılarımızı Hızlıca Ayağa Kaldıracağız”
Görgel: “Tarihi Yapılarımızı Hızlıca Ayağa...