Bu acelecilik neden?

Bu acelecilik neden?

KSÜ Tıp Fakültesi hastanesinde doğalgazdan elektrik üretmek için ihaleye çıkılan ve tesisin kurulmamasına rağmen düzmece tutanakla kurulduğu gibi gösterilip ihale bedelinin tamamının ödendiği trijenerasyon tesisi alımında yeni bir skandal daha ortaya çıktı. Tesisin bedelinin teçhizat için gelen ödenekten yapıldığı belirlendi.

03 Mayıs 2017 - 16:07

Doğalgazdan elektrik üretmek için 2015 yılında ihaleye çıkartılan Trijenerasyon Tesisinin 21.12.2015 tarihinde gümrükte olmasına rağmen, 22.12.2015 tarihinde düzmece muayene ve kabul tutanağıyla KSÜ Tıp Fakültesi Hastanesine kuruldu gibi gösterilmişti. Bu tutanaktan yola çıkarak firmaya ihale bedeli olan 2 milyon 936 bin 022 TL’nin tamamı ödenmişti.

Bugün Gazetesinin gündeme getirdiği skandal iddia ile ilgili KSÜ Yönetimi hala sessizliğini korurken, ihale işleminin yanlış ödenekten yapıldığı da öne sürüldü. Kahramanmaraş’ın bir anda gündemine bomba gibi düşen skandal ihaledeki usulsüzlükler iç denetçi raporuyla ortaya çıkmasına rağmen ihmali olanlarla ilgili rektörlüğün bir soruşturma açmaması ise şaşkınlık yarattı.

Ayrıca muayene kabul komisyonunun tutanağını, yine dönemin Tıp Fakültesi Başhekimi Yrd. Doç.Dr. Mahmut Tokur’un sözleşmeye göre işin son günü olan 08.02.2016 tarihinde yüklenici firmaya, bu tarihe kadar Trijenerasyon tesisinin halen çalışır vaziyette olmadığını ve ne zaman çalışır vaziyette teslim edileceğini resmi yazıyla sorması komisyonun tutanağını bir kez daha boşa çıkarttı.

Kalkınma Bakanlığının ilgili mevzuatlarına göre Tıp Fakültesinde Doğalgazdan Elektrik üretmek için ihalesi yapılan Trijenerasyon tesisinin yatırım amaçlı olduğu için Kalkınma Bakanlığından planlanıp ödenek ayrılıp öyle ihaleye çıkarılması gerekirken, Tıp Fakültesine teçhizat için gönderilen ödenekten yapıldığı da ortaya çıktı. 2015 yılında Tıp Fakültesine gönderilen 20 milyon TL teçhizat ödeneğinden yapılan ihalenin niçin bu kadar aceleye getirildiği ise merak konusu oldu.

İhalenin ödemesinin teçhizat ödeneğinden yapılması ayrı bir soruyu da gündeme getirdi. Özellikle Tıp Fakültesi Hastanesinde görev yaparken malzeme eksikliği nedeniyle ameliyatlarını yapamayan cerrahlar isyan ederken, 2015 yılı için gönderilen 20 milyon teçhizat ödeneğinin 8 milyon TL’sinin kullanılmadan tekrar bakanlığa çekildiği de öne sürüldü.

Rektör Deveci’nin bu iddialar karşısında neden sessiz kaldığı ise gizemini koruyor.

 

KSÜ’DEKİ TRİJENERASYON TESİSİ ALIMINDAKİ SKANDALDA 2. PERDE

Kahramanmaraş’ta Bugün Gazetesi Trijenerasyon tesisi ihalesindeki skandal belgelere bir yenisini daha ekledi. 22.12.2015 tarihinde tutanakla tesisin çalışır durumda olduğu kayıt altına alınırken, sözleşmenin son günü olan 08.02.2015 tarihine kadar tesisin hala çalıştırılamadığı dönemin başhekiminin yüklenici firmaya yazdığı yazıyla ortaya çıktı. Ayrıca ihale bedelinin ise teçhizat ödeneğinden yapıldığı belirlendi.

Kahramanmaraş geçen hafta KSÜ Tıp Fakültesi Hastanesinde Doğalgazdan elektrik üretmek için alınan Trijenerasyon tesisinin ihale sürecindeki skandal gelişmelere tanıklık etti. Kahramanmaraş’ta Bugün Gazetesinin sorumlu gazetecilik örneği göstererek yayımladığı belgelerdeki usulsüzlüklere bir yenisi daha eklendi. Rektör Deveci’nin iddialar karşısında neden sessiz kaldığı ise anlaşılamadı.

Tazyikli doğalgaz boru hattı olmayan Tıp Fakültesi hastanesine Trijenerasyon tesisi alımı için 21.07.2015 tarihinde ihaleye çıkılmış, iki firmanın teklif verdiği ihale Borusan Makine ve Güç Sistemleri San. Ve Tic. AŞ.’de2 milyon 936 bin 022 TL bedelle kalmıştı.

Yüklenici firmayla Üniversite yönetimi sözleşme imzalamış işin en son 08.02.2016 tarihine kadar montajı yapılıp çalışır duruma getirilmesi şartları sözleşme hükümlerine eklenmişti. Bugün Gazetesinin ele geçirdiği belgeler ve denetçi raporuna göre tesisin montajı yapılıp çalışır duruma getirilmemesine rağmen 22.12.2015 tarihinde hastane tarafından kurulan muayene ve kabul komisyonu düzmece tutanakla işi yapılmış gibi gösterip tesisin çalışır durumda olduğunu belirtmişti. Bu tutanakla yüklenici firma 24.12.2015 tarihinde çalıştırmadığı tesisin faturasını kesmiş ve ihale bedeli olan 2 milyon 936 bin 022 TL tutarın tamamı 26.12.2015 tarihinde firmaya ödenmişti.


Skandal iddiayı sayfa sütunlarına taşıyan Kahramanmaraş’ta Bugün gazetesi bir belgeye daha ulaştı. Muayene kabul komisyonunun tuttuğu tutanağın düzmece olduğu dönemin Başhekimi Yard. Doç. Dr. Mahmut Tokur’un yüklenici firmaya yazdığı resmi yazıyla bir kez daha ortaya çıktı. Yazılan bu resmi yazıyla Tıp Fakültesi Hastanesi yönetiminin yaptığı işlerin bir birleriyle çeliştiği görüldü.

22.12.2015 tarihinde tutulan tutanakla çalışır durumda olduğunu gösterip bedelin tamamının yüklenici firmaya ödendiği tesisin, sözleşmenin son günü olan 08.02.2016 tarihine kadar çalıştırılamadığı da ortaya çıktı. Sözleşmenin son günü olan 08.02.2016 tarihinde dönemin Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Yrd. Doç. Dr. Mahmut Tokur’un 08.02.2016 tarih 92860489/150-500-I sayılı yüklenici firmaya yazdığı resmi yazıda; trijenerasyon ünitesinin çalışır şekilde teslim edileceği tahakkuk edilmesine rağmen 08.02.2016 tarihinde sözleşme süresi dolan 2015/74512 ihale numaralı Trijenerasyon tesisinin halen çalışır vaziyette teslim edilemediğini bildirdi. Konunun ivedilikle ele alınması gerektiğini de ekledi.

Dönemin başhekiminin yüklenici firmaya yazdığı bu yazıyla 22.12.2015 tarihinde çalışır durumda olduğuyla ilgili tutulan tutanak boşa çıktı. Tutanakta imzası olan bazı komisyon üyeleri ise iç denetçi raporuna göre dönemin Başhekimi Tokur’un kendilerini ikna ettiğini belirtti. Bir komisyon üyesi ise tutanakta diğerlerinin imzasını görünce kendinin de attığını söyledi.

İddialar üniversite içinde yankılanınca KSÜ İç denetçisi Eshabil Karabıyık ihale süreci hakkında inceleme başlattı. 26.05.2016 tarihinde tamamladığı 2016-1340/İ.R.2 sayılı inceleme raporunda tüm ayrıntılara yer veren Karabıyık ihmali olanlarla ilgili soruşturma açılmışını ve konunun savcılığa bildirilmesi yönünde görüş beyan etti.

İç denetçinin inceleme raporuna rağmen ihmali olanlar hakkında Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Deveci’nin soruşturma açmadığı ve konuyu da Cumhuriyet Başsavcılığına bildirmediği öne sürüldü. Rektör Deveci’nin iç denetçinin raporuna neden uymadığı ise anlaşılamadı.

 Diğer yandan ilgili yatırım yönetmeliğine göre Trijenerasyon tesisinin bir yatırım konusu olduğu, Kalkınma Bakanlığı tarafından planlanıp ödeneğinin ayrılmasının zorunlu olduğu da ortaya çıktı. Kalkınma Bakanlığına müracaat etmeden apar topar alınan Trijenerasyon tesisinin, üniversite hastanelerine teçhizat alımı için gönderilen 20 milyon TL kaynağın içinde yapıldığı belirlendi.

Hastanede görev yapan bazı akademisyenler malzeme ve teçhizat alınmadığından yakınıp ameliyatlarını tam yapamamaktan şikâyet ederken teçhizat için gönderilen 20 milyon TL’nin içerisinde Trijenerasyon tesisinin de olduğu 12 milyon TL’sinin kullanıldığı, kalan 8 milyon TL’sinin ise harcanamayarak bakanlığa geri gönderildiği iddia edildi. Yılsonuna kadar harcanmayan 8 milyon TL’nin hastanedeki eksik teçhizat alımında neden kullandırılmadığı da merak konusu oldu.

Kahramanmaraş Kamuoyunca merak edilen sorular karşısında KSÜ Rektörü Prof. Dr. Durmuş Deveci hala sessizliğini korurken, iddialar karşısında bir açıklama yapmaması dikkat çekti. (KAYNAK: KAHRAMANMARAŞ’TA BUGÜN GAZETESİ)

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde Diyetisyen Kadrosu Genişletiliyor
SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde Diyetisyen Kadrosu...
Kombi hırsızı yetkili servisin dikkatinden kaçamadı
Kombi hırsızı yetkili servisin dikkatinden kaçamadı