Bu berberde tıraşlar eski usul

Bu berberde tıraşlar eski usul

Kahramanmaraş’ta 73 yıldır berberlik yapan Ökkeş Dönmez, teknolojik makinelerden uzak eski aletleri kullanmaya devam ediyor.

31 Ocak 2017 - 19:37

Altın bilezik olarak bilinen berberlik mesleğini Ökkeş Dönmez, eski aletlerle Çarşıbaşı camiinin karşısında tam 73 yıldır berberlik yapıyor. Teknolojik aletlerin çıkmasıyla birlikte berberliğinde bir hayli çoğaldığı şu zamanlarda, eski gelenekleri sürdüren berberler hala var. Bunların yanı sıra ise makas ve tarak gibi malzemelerle tıraş yapan berberler ise bitmek üzere gibi görülüyor.

 

‘ÖYLE TIRAŞ OLMAZ’

 Şimdiki berberlerin hep teknolojik aletler kullandığını ifade eden Ökkeş Dönmez, “Ben sene 1953’ten bu yana berberlik yapıyorum. Şimdiki berberler hep teknolojik aletler kullanıyorlar fakat ben kullanmıyorum. Benim bu aletleri kullanmamamın sebebini alışkanlığa bağlıyorum. Şimdi şu var ki benim buradaki müşterilerim hep benim yaşımdaki adamlar, zaten gençler gelse ben onları tıraş etmem. Çünkü o gençlerin olduğu tıraşa biz küt tıraşı derdik. Şimdiki gençlerin saçlarını yanlardan makine ile alıyorlar, sonra üstte bırakıyorlar. Öyle tıraş olmaz. Tıraş olmak için saçlara makasın her yerine girmesi, değmesi lazım” şeklinde konuştu.

 

‘USTALIK TARAKTIR’

Zamanla insanların ve bir çok şeyin değiştiğini söyleyenDönmez, “Bize göre gençlerin şeklide bozuluyor. Şimdi de böyle tıraşlara gençler moda diyorlar. Makineyle tıraş etmesinde ne var biz burada en güzelini en meşakkatlisini yapıyoruz. Bizim için ustalık taraktır. Saça tuttuğunuz zaman uzunluğunu kısalığını gösterir. Şimdi o makinelerin ve jiletlerin fabrikaları kapansın insanlar tıraş olacak berber bulamazlar. Bizde çark vardı, bile vardı, usturaları güzelce çarklar ve bilelerdik. Tabi bu noktada şimdiki gençler beni beğenmez, bende onları beğenmem. Çünkü ben onların yaptırdıkları tıraşı yapmam. Zaman değişti insanlar, şekiller ve çok şey değişti. Makineleşme de her sektör de olduğunu bizim sektörde de var” ifadelerini kullandı.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Karacasu Kampüsü Ağaçlandırıldı
Karacasu Kampüsü Ağaçlandırıldı
KSÜ Öğrencilerinden Gazze Nöbeti:
KSÜ Öğrencilerinden Gazze Nöbeti: "Yaşasın Küresel...