“Bu zemine kim izin verdi?
Reklam

“Bu zemine kim izin verdi?

Depremsellik açısından Türkiye’nin en riskli bölgesi olan Kahramanmaraş’ta, diri fay hattı üzerine bina yapılmasına izin veren zemin etüt firmalarının oluşturduğu raporu hiçbir devlet kurumunun denetlemediği ortaya çıktı. Tekerek bölgesinde aktif fay hattının üzerine kurulan bu bina uzmanların tepkisine yol açtı.

14 Mart 2017 - 11:17

Kahramanmaraş’ta yaklaşık 5 yıl önce yeniden yapılan imar planının zemin incelemelerinin yapılmadan çizildiği öne sürüldü. Tekerek Bölgesinde alüvyon zemin üzerine kurulan onlarca yüksek katlı binalar şimdiden tehlike çanlarının çalmasına neden oldu.

Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunan Kahramanmaraş’ta deprem eşik yıllarına göre her 400 yılda bir deprem olurken, en son depremin üzerinden 500 yıl geçmesine rağmen 7’nin üzerinde bir deprem olmaması enerjinin aşırı şekilde birikmesine yol açtığına yorumlandı. İstanbul’daki uzmanlar bile Türkiye’nin en riskli bölgesinin Adıyaman Gölbaşı ile Türkoğlu arasındaki seğmen olduğunu belirtirken, MTA tarafından 2011 yılında güncellenen diri fay haritasına göre Kahramanmaraş’ın ortasından geçen Kahramanmaraş zonu olarak adlandırılan 3 diri fay hattı ortaya çıktı.


Diri fay hatları üzerinde Paleosismoloji araştırması yapan Kahramanmaraş Deprem Araştırma ve Risk Yönetimi Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Alican Kop’un çalışmasıyla belirlenen 3 diri fay hattından biri aktif çıkmış ve fay hattının geçtiği bölge 2011 yılında imara kapatılmıştı.

Tekerek Yolu-Üniversite kavşağı arasında yapılan bir inşaatın temelinde diri fay hattının aktif çıkmasına rağmen, bu binanın yapılmasına hangi zemin etüt firmasının onay verdiği şaşkınlık yarattı. Binanın aktif fay hattı üzerine kurulmasıyla zemin etüt firmalarının güvenirliliği de sorgulanmaya başladı. Kahramanmaraş Deprem Araştırma ve Risk Yönetim Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Alican Kop, birçok zemin etüt firmasının numune almadan kopyala yapıştır yöntemiyle isteğe göre rapor verdiğini ve bu raporun hiçbir kurum tarafından denetlenmediğini öne sürmüştü.


Tekerek Yolu-Üniversite arasındaki cadde üzerinde yapılan bu binanın fay hattı üzerine yapıldığından habersiz, yüzbinlerce ödeyerek tapusunu alan vatandaşların ise can ve mal güvenliği şimdiden tehlikeye girdi. Beşik gibi sallanmaya başlayan bölge her an deprem riskiyle karşı karşıya kalırken, aktif fay hattı üzerine yapılan bu binanın yetkililer tarafından denetlenip inceleme yaptıktan sonra yıkılıp yıkılmayacağı merak konusu oldu.

Öte yandan konunun uzmanları ise 2011 yılında zemin çalışması yapılmadan hazırlanan İmar planının ise yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini bildirdi.

 

TEKEREK BÖLGESİ AKTİF FAY HATTI ÜZERİNDE

İsteğe göre rapor verdiği iddia edilen bazı zemin etüt firmalarının raporlarının hiçbir kurum tarafından denetlenmediği belirlendi. Tekerek bölgesinde aktif fay hattı üzerine kurulan bu bina şimdiden tehlike sinyalleri vermeye başladı. Vatandaşın yüzbinlerce lira vererek aldığı bu binanın oturumuna izin verilip verilmeyeceği merak konusu oldu.

Kahramanmaraş’ta Bugün Gazetesi Maden Teknik Arama Enstitüsü tarafından 2011 yılında güncellenen Kahramanmaraş’ın diri fay haritasına ulaştı. Diri fay hattı üzerinde bulunan bir binanın temelinden aktif fay hattı geçmesine rağmen zemin etüt firmalarının onayıyla yaklaşık 2 yıl önce temelinin atıldığı ve bugün binanın bitme noktasına geldiği görüldü.

Deprem bilimciler tarafından yapılan araştırmayla her 400 yılda bir 7’nin üzerinde deprem meydana gelen Kahramanmaraş’ta en son depremin üzerinden 503 yıl geçmesine rağmen 7’nin üzerinde bir deprem olmadığı belirlendi. Kahramanmaraş’ın da üzerinde bulunduğu Doğu Anadolu Fay hattının geçtiği Osmaniye’de geçtiğimiz ay meydana gelen deprem uzmanlar tarafından Kahramanmaraş’taki segmenti aşırı şekilde sıkıştırdığı gerçeğini ortaya çıkarmıştı.


İstanbul depremini araştıran ekibin başı olan İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naci Görür’de Türkiye’deki depremsellik açısından en riskli bölgenin Kahramanmaraş olduğunu ve acilen tedbirlerin alınması gerektiğini belirtmişti.

Uzmanlar tarafından yapılan açıklamaların ardından Afad harekete geçerek Kılılı bölgesinde dev bir lojistik üst kurmuş ve deprem anında müdahale edecek tüm ekipmanları ve 10 bin ceset torbasını muhafaza altına almıştı. Öte yandan AFAD ve gönüllü kuruluşların arama ve kurtarma ekipleri ise yaklaşan depremle ilgili tatbikatlarını Kahramanmaraş’ta sıklaştırmaya başladı.

Kahramanmaraş depremsellik açısından Türkiye’nin en riskli bölgesi olarak işaret edilirken, özellikle Tekerek bölgesinde yapılan konutlaşma uzmanların tepkisini çekti. 2011 yılında yenilenen Kahramanmaraş’ın imar planı çalışmaları çerçevesinde zemin çalışmalarına bakılmadan alüvyon zeminlere ve diri fay hattı üzerlerine yüksek binaların yapımına izin verildiği belirlendi.

2011 yılında Maden Teknik Arama Enstitüsü Kahramanmaraş’ın diri fay haritasını güncelledi. Haritaya göre Kahramanmaraş’ın Şekerdere, Gayberli ve çevre yoluna yakın bölgeden paralel şekilde Üngüt istikametine giden 3 fay hattı çıktı. 3 fay hattından biri üzerindeki alanlar Kahramanmaraş Deprem Araştırma ve Risk Yönetim Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Alican Kop’un yaptığı çalışma ile imara kapatıldı.


Bir taraftan yetkililer depreme hazırlık yapıp tedbirler alırken diğer taraftan da 2011 yılında revize edilen imar planına göre yapılan binaların risk taşıdığı öne sürüldü.

Bir uzman tarafından yaklaşık 2 yıl önce Tekerek Yolu ile Üniversite arasındaki cadde üzerinde bir binan kazılan temelinde yapılan incelenme de aktif fay hattı orta çıkmıştı. Zemin etüt firmasının aktif fay hattı çıkmasına rağmen olumlu raporu ile yükselen binanın yarın küçük bir sarsıntıda yerle bir olacağı iddia edildi.

Gözünü para hırsı bürümüş müteahhitler alüvyon zemine aldırmadan yüksek katlı binaları dikerken, oluşacak can ve mal kayıplarının sorumlularının ise kim olacağı sorusu cevap bekliyor.

Tekerek bölgesinde aktif fay hattı üzerine kurulan binanın zemin etüt raporunu olumlu çıkmasıyla Zemin etüt firmalarının güvenirliliği sorgulanmaya başladı.

Geçtiğimiz haftalarda Kahramanmaraş’ta Bugün Gazetesine bir açıklama yapan Kahramanmaraş Deprem Araştırma ve Risk Yönetim Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Alican Kop zemin etüt firmalarının kopyala yapıştır mantığı ve isteğe göre rapor düzenlediğini belirmişti.

Kop’un dehşet veren açıklamalarıyla ortaya çıkan zemin etüt firmalarının görevlerindeki boşluğun hangi kurum tarafından doldurulacağı, özellikle aktif fay hattı üzerine bu binanın kurulmasına olumlu rapor veren firmanın bir cezai işleme tabi tutulup tutulmayacağı, bu binanın oturum izninin verilip verilmeyeceği şimdiden merak konusu olmaya başladı. (KAYNAK: KAHRAMANMARAŞ’TA BUGÜN GAZETESİ)

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x