Çinili Çarşı ilgi bekliyor

Çinili Çarşı ilgi bekliyor

Kahramanmaraş'ta ilk yürüyen merdivenin yapıldığı, çinili çarşısı en ihtişamını arıyor.

02 Şubat 2017 - 14:13

Çinili çarşı olarak bilinen, genelde altın ile uğraşan esnafın bulunduğu çinili çarşı artık eskisi kadar ihtişamlı değil. Kahramanmaraş'ta ilk yürüyen merdivenin yapıldığı çinili çarşı, ismini de yine çini motiflerinin kullanıldığından adı çinili çarşı olarak kalmış. Daha çok altın işlemeciliğinin yapıldığı çarşı cazibe merkezi olma yolunda ilgi bekliyor.

 

'TARİHİ ÇOK ESKİYE DAYANIYOR'

Çinili çarşı esnaflarından Ali Doğan, çinili çarşının eski bir tarihinin olduğunu belirterek şu sözlere yer verdi: “Çinili çarşı demelerinin sebebi belirli yerlerde çinilerin bulunmasından kaynaklanmaktadır. Mesela merdivenlerdeki çini işlemeleri, duvarlardaki çini motifleri ve camlarda bulunan işlemelerden dolayı çinili çarşı diye adlandırılmış. Buranın geçmiş tarihi çok eskiye dayanıyor. 1990 yıllarından bu yana burası işlemeye devam ediyor. Burayı yapan müteahhit, vitrinci diye adlandırdığımız esnafı buraya toplayabilmek için yapmış. Hem vatandaşın gezebileceği ve görebileceği bir site yapmayı düşünerek yapmış. Kahramanmaraş'ta da böyle bir yapı olmadığından, çinilerle bir site yapmaya karar vermiş.”

 

'EN GÜZEL YAPI'

İlk yürüyen merdivenin burada yapıldığını dile getiren Doğan, “İçinde, dışında ve yanlarında çiniler kullanarak bu çarşıyı yapmış. Ayrıca bu siteyi yapan kişi bu o zamanlarda, bu çarşının en alt katında bulunan hitabede de yer alan yazıda bu çarşının en güzel yaptığı yapı olduğunu söylemiş. Bunların yanı sıra Kahramanmaraş'a ilk yürüyen merdiven buraya yapılmış. Burası bittiğinde kuyumcu esnafı buraya gelip vitrinli dükkânlar açmış. Fakat vatandaşlar ilk etapta gezmiş ilgi göstermişse de daha sonra vitrincilerin burada fazla iş yapmadığı gözlemlenince, esnaf yol üzerinde vatandaşın yoğun olduğu bölgelere taşınmışlar. Burada yine kuyumcu esnafı var ama sadece atölye tarzında iş yapmaktadırlar. Bu çarşının aslında biraz canlanması için, buradaki esnafların dükkânlarına biraz bakım yapmaları durumunda buraların tekrar can bulacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x