Demokrasiden yana oy kullanın

Demokrasiden yana oy kullanın

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu partililerine seslendi. Referandum çalışmaları çerçevesinde Ramada Otel’de konuşan CHP Lideri Kılıçdaroğlu neden ‘hayır’ denmesi konusunda Anayasa paketinin gereksizliğini anlatarak vatandaşlara mutlaka sandığa gitme çağrısında bulundu.

07 Nisan 2017 - 21:03

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu partisinin Kahramanmaraş İl Başkanlığınca düzenlediği programlara katılmak üzere Kahramanmaraş’a geldi. Sabah saat 10.00’da Kahramanmaraş Havaalanına inen Kılıçdaroğlu ayağının tozuyla Dulkadiroğlu İlçesine bağlı Elmalar mahallesini ziyaret etti. Geçen yıl Aralık ayında İstanbul Beşiktaş Vodefone Arena stadı yanında bombalı saldırı sonucu şehit olan İETT Şoförü Ahmet Dokuyucu’nun baba evini ziyaret etti. Ardından mahalle halkıyla kahvaltı yapan Kılıçdaroğlu Ramada oteldeki ‘hayır’ salon toplantısına katıldı.

Burada STK temsilcileri ve partililerine seslenen Kılıçdaroğlu konuşmasının büyük bölümünde ‘tek adam’ vurgusu yaptı. Kılıçdaroğlu; “Tek adam rejiminin özelliği şudur, tek adam hata yaparsa faturasını 80 milyon öder. Esed hata yaptı, tüm Suriye halkı ödedi, Saddam hata yaptı, Irak ödedi bedelini, Libya'da Kaddafi hata yaptı, tüm Libya halkı ödedi faturayı. Şunu da unutmayın; teklik Allah'a mahsustur. Diyorlar ki, 'Bu rejimi getiriyoruz daha hızlı karar alacağız', bizim bir sözümüz var; acele işe şeytan karışır. Biz ne deriz; Akıl akıldan üstündür. Yani istişareyi önemseriz. Bu hem dinimizde hem kültürümüzde vardır." Dedi.

Bir partinin genel başkanı olarak değil, ülkesini, vatanını seven, demokrasiyi özümsemiş bir yurttaş olarak konuştuğunu belirten Kılıçdaroğlu rejim değişikliğine gittiklerini söyledi. Kılıçdaroğlu şöyle konuştu; “Rejimi değiştireceğiz” diyorlar. Ne olacak demokratik parlamenter sistemden vazgeçeceğiz, otoriter tek adam rejimine geçeceğiz.  Bunu savunuyorlar, bunu istiyorlar.  15 yıldır iktidardalar, arzu edip de çıkaramadıkları kanun var mı, yok. Arzu ettikleri kanunu çıkarıyorlar. Parlamentoda da çoğunluk var. 15 yıldır karar verip te, çıkaramadıkları bir kanun var mı, yok. İstediğin kanunu, kararnameyi çıkarıyorsun o zaman bu rejim değişikliğine niye ihtiyaç duyuyorsun? “

 

CUMHURBAŞKANI TARAFSIZLIĞINI KAYBETMEMELİ

Partisinin Kahramanmaraş İl Başkanlığının düzenlediği ‘hayır’ toplantısına katılan CHP Lideri Kılıçdaroğlu; “Şimdi elinizi vicdanınıza koyun ve bir düşünün. Cumhurbaşkanı taraflı mı olsun, yoksa tarafsız mı olsun? Cumhurbaşkanı, cumhuriyetin kuruluşundan bu yana hep tarafsız olmuştur. Taraflı olursa ne olur? 80 milyonu temsil edemez.” Dedi.

Ramada Otelde STK temsilcileri ve partililerin katıldığı salon toplantısında konuşan CHP Lideri Kılıçdaroğlu konuşmasında ‘tek adam’ vurgusunun üzerinde çok durdu. Bu kadar yetkinin bir kişiye verilmemesi gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu konuşmasının başında bir parti propagandası yapmayacağını, 16 nisandaki sandığa gitmenin de bir siyasi partiyi tercih etme seçiminin olmadığını bir Anayasa değişikliğine ‘evet’ mi ‘hayır’ mı diyecek bir seçim olduğunu belirtti. Bir partinin genel başkanı değil, ülkesini, vatanını, demokrasiyi özümsemiş bir yurttaş olarak konuşacağını belirten Kılıçdaroğlu; “Bir rejim değişikliğine gidiyoruz. “Rejimi değiştireceğiz” diyorlar. Ne olacak demokratik parlamenter sistemden vazgeçeceğiz, otoriter tek adam rejimine geçeceğiz.  Bunu savunuyorlar, bunu istiyorlar.  15 yıldır iktidardalar, arzu edip de çıkaramadıkları kanun var mı, yok. Arzu ettikleri kanunu çıkarıyorlar. Parlamentoda da çoğunluk var. 15 yıldır karar verip te, çıkaramadıkları bir kanun var mı, yok. İstediğin kanunu, kararnameyi çıkarıyorsun o zaman bu rejim değişikliğine niye ihtiyaç duyuyorsun?  Hangi gerekçeyle rejim değişikliğine ihtiyaç duyuyorsun? TBMM ayak bağı' diyorlar, neden ayak bağı olsun, milli irade ayak bağı olur mu? Milli irade hepimizin. 4 partinin de temsilcisi, dolayısıyla neredeyse her vatandaşın temsilcisi vardır. Yüzde 10 barajı nedeniyle bazı kesimler temsil edilmiyor, bunun karşısındayız. Yüzde 10 olan seçim barajı kalkmalı, yüzde 1 alan herkes mecliste olmalı. Yani milli irade parlamentoya tam yansımalıdır.” Dedi.

 

İŞSİZLİĞİ ÇÖZMENİZE PARLAMENTER SİSTEM Mİ ENGEL OLDU

16 Nisan’da yapılacak oylamanın rejim değişikliği olduğuna vurgu yapan Kılıçdaroğlu şöyle konuştu; “Siz işsizliği önlemek istediğinizde parlamenter sistem size engel mi oldu?  Resmi kayıtlara göre 6,5 milyon işsizimiz var, siz işsizliği önlemek istediniz de parlamenter sistem engel mi oldu. Siz Türkiye'ye itibar kazandırmak, Suriye'deki savaşı söndürmek istediniz de biri size engel mi oldu, parlamenter sistem engel mi oldu? Siz ihracat yapıp 2’ye, 3’e katladığınızda birisi size engel mi oldu? Tam tersine daha fazla ihracat yapın, daha fazla üretim yapın, daha fazla gelir elde edin. Çiftçinin alnının terinin karşılığını alamıyor, bir parti veya kişi size engel mi oldu. Yok, böyle bir şey. Esnaf zor durumda, durumu iyi değil. Siz durumlarını düzeltmek istediniz de biri engel mi oldu. Esnafın durumunu düzeltmek için kanun getirdiniz de bu kanuna çıkıp, birileri engel mi oldu? Böyle bir şey yok.

 

OTELLERE TURİST GELMEMESİ PARLAMENTER SİSTEMDEN Mİ?

Oteller boş turist gelmiyor, sebebi parlamento mu, sebebi millet mi? O zaman biz bu rejim değişikliğini niye yapıyoruz? Sanayici önünü göremiyor, yatırım yapmak istemiyor. Sanayicinin yatırım yapması için iyi bir iklim oluşturdunuz da birileri gelip, size engel mi oldu? Eğitim sistemi felaket. Hiçbir anne ve baba eğitim sisteminden memnun değil. Hangi partiye sempati duyarsa, duysun. Bunun sebebi parlamenter sistem mi? Siz eğitim sistemini düzelttiniz de birisi kalktı size engel mi oldu?

 

KOMŞULARIMIZLA KAVGALIYIZ

Bütün komşularımızla kavgalıyız. Suriye’yle, Irak’la, Libya’yla, Mısır’la, İran’la, Rusya’yla en sonda da Avrupa Birliği ile kavgalıyız. Bunun sebebi parlamenter sistem mi?  Siz memlekete huzur getirdiniz de karşı çıkan mı oldu, tüm komşularla barış içerisinde yaşadınız da parlamenter sistem karşı mı geldi? Hangi gerekçeyle rejimi değiştirmek istiyorsunuz. Dolar yükselmeye başladı bugün yine yükselmiş, dolardaki hızlı yükselişi önlediniz de biri engel mi oldu? Engel olan varsı çıkın söyleyin, hep beraber üzerine gidelim. Parlamenter sistem çalışmıyorsa söyleyin. Ne iş yaptı parlamento? Ben size söyleyeyim; son bir ayda 100’ün üstünde kanun çıkardı. Hem de oy birliği ile çıkardı. Binlerce maddelik kanun, Avrupa Birliği ile uyum yasaları tamamen parlamentodan oy birliği ile çıktı. O zaman biz bu rejimi neden değiştiriyoruz? Milletin seçtiği, milletvekillerinin yetkilerini neden kısıtlıyoruz?  Bir Allah'ın kulu çıkıp bana anlatsın?

 

ÇİFT BAŞLILIK NEREDE VAR

Çift başlılığı önlemek için değiştiriyoruz, diyorlar. Böyle bir şey yok. Nerede çift başlılık var?”  Bu önerilen yeni rejimde en tepede çift başlılık oluyor. Neden?  Hem cumhurbaşkanı hem de bir partinin genel başkanı, 2 tane şapkası olacak. Şimdi elinizi vicdanınıza koyun ve bir düşünün. Cumhurbaşkanı taraflı mı olsun, yoksa tarafsız mı olsun? Cumhurbaşkanı, cumhuriyetin kuruluşundan bu yana hep tarafsız olmuştur. Taraflı olursa ne olur? 80 milyonu temsil edemez. Cumhurbaşkanlığı makamı nedir? Cumhurbaşkanlığı makamı hepimizin ortak paydasıdır. Gelmiş geçmiş bütün cumhurbaşkanlarına hep saygı duyarız. Neden? Çünkü bayrağımızı temsil ederler. Neden? Vatanımızı temsil ederler.  Abdullah Gül'e gelmeden önce hepimiz karşıydık ama seçildikten sonra saygı duyduk. Hala görüşürüz çünkü tarafsızlığını korudu. Ama partili bir cumhurbaşkanı olursa birilerini görmezden gelebilir, çünkü tarafsızlığı olmaz. Tarafsız bir cumhurbaşkanı istiyorsanız 16 Nisanda gidip hayır oyunun altına mührünüzü basacaksınız. Konu bu kadar basit.

 

BUNUN PARTİLERLE VEYA ŞAHISLARLA MESELESİ YOK

Meseleyi bir parti yâda şahıs meselesi olarak düşünmemiz lazım. Diyorlar ki, “Bu rejimizi getiriyoruz, daha hızlı kararlar alacağız.” Bizim güzel bir sözümüz vardır; Acele işe şeytan karışır derler. Yüce Rabbimizin verdiği en değerli hazine akıldır. O nedenle değişik yerlerde kutsal kitabımız der ki 'aklınızı kullanmıyor musunuz?' Yüce Rabbimizin bize sorusu. Aklımızı kullanacağız. Aklını kullan, acele etme. Acele işe şeytan bulaşır deriz. Bir kanun tasarısı meclise geldiğinde nasıl çıkar? Bu süreci anlatayım size. Diyelim muhtarları kaldıracak bir kanun tasarısı geldi. Bugün, kanun meclise gelir, ilgili komisyona gider. İçişleri komisyonuna gider. Muhtar yöneticileri dernek başkanları oraya davet edilir, onlara söz hakkı verilir ve konuşurlar. Muhalefet ve diğerleri muhtarlara destek verirler ve çıkmaz. Sizin söz hakkınız olur. Siz meclise gelir komisyonlarda görüşürsünüz. Düşüncenizi açıklarsınız. Yeni gelecek tek adam rejiminde siz sadece bir sabah resmi gazetede muhtarlığın kalktığını görürsünüz, çünkü meclise bu kanun gelmeyecek. Bu mu doğrudur? Meclise bir kanunun gelip tartışılması ve milli iradenin sonucu olarak çıkması mı doğrudur? Tüm muhtar kardeşlerim elini vicdanına koysun. Bir kişiye 80 milyon teslim edilemez. Bu değişiklikte demokrasiden yana olan herkesin, ister ülkücü olsun, ister milliyetçi olsun, ister sosyal demokrat olsun, ister liberal olsun hepimizin oturup düşünmesi lazım. 

 

BU REJİMİN DÜNYADA ÖRNEĞİ YOK

Bu yeni gelen rejimin dünyada bir örneği var mı? Dünyada örnekleri var. Suriye’de var. Irak’ta var, Libya’da var. Ne oldu bunlara? Hepsi gitti. Ama sadece tek adam gitmedi. Kimler gitti? Binlerce, milyonlarca kişi hayatını kaybetti. Tek adam rejiminin özelliği şudur; tek adam hata yaparsa faturasını 80 milyon öder. Tek adam rejiminin özelliği şudur, tek adam hata yaparsa faturasını 80 milyon öder. Esed hata yaptı, tüm Suriye halkı ödedi, Saddam hata yaptı, Irak ödedi bedelini, Libya'da Kaddafi hata yaptı, tüm Libya halkı ödedi faturayı. Şunu da unutmayın; teklik Allah'a mahsustur. Kişiye mahsus değildir. Tek adam rejiminde hiçbir bakan milletvekili olmayacak. Neden olmuyor? Bugün bakanların tamamı milletvekilidir. Yeni rejimde eğer milletvekili seçilmişse ve o bakan olmuşsa milletvekilliğinden istifa etmek zorundadır. Yani meclisle, milli iradeyle saray arasına duvar örülüyor.

 

80 MİLYONU BİR KİŞİYE VERİYORUZ

Neden bu yapılıyor? 1924 anayasası görüşülürken Gazi'ye verilmeyen yetkiyi bir kişiye vereceğiz. Niye veriyoruz? Yani niye 80 milyon aklını bir kişiye teslim ediyor. Niçin? Bir kişi isterse hemen herkesin arzu ettiği kişinin mal varlığına el koyabilecek. Bir sabah kalktığınızda Kahramanmaraş'ta ben OHAL ilan ettim diyebilir. Ben ne zaman konuşsam onlar da denk getirip program yapıyorlar ki televizyonlar bizi vermesin onları versin. Sabah, akşam, öğle, ikindi, tek konuları var; Kılıçdaroğlu. Yahu Kılıçdaroğlu size ne yaptı kardeşim? Kılıçdaroğlu doğruları söylemiyor diyor. Ben de çok büyük fırsat veriyorum kendilerine. Eğer ben doğruları söylemiyorsam büyük bir fırsat veriyorum. 18 madde topu topu. Gelin bütün televizyonlar zaten emrinizde. Gelin sizin istediğiniz televizyonlara çıkalım, oturalım siz de konuşun ben de konuşayım. Vatandaş da kim doğruyu söylüyor, söylemiyor öğrenmiş olsun. Almanya, Japonya, İtalya, İspanya yapıyor. Biz niye yapmıyoruz? Niye kaçıyorlar? Onlar da çok iyi biliyor ki Kemal Kılıçdaroğlu doğruları söylüyor. Ve sonuçta şu kanaate vardım, Kemal Kılıçdaroğlu olmasaydı onlar miting de düzenleyemezdi. Çünkü başka konuları yok.

 

İSTEDİKLERİ TELEVİZYON KANALINDA TARTIŞMAYA ÇIKALIM

Tek nedeni benim.Tek konuları var Kılıçdaroğlu. Sabah, akşam, öğlen koşuyorlar. Ne yaptı Kılıçdaroğlu? Beni suçluyorlar, 'Kılıçdaroğlu doğruları söylemiyor' diyorlar. Size büyük bir fırsat veriyorum, tüm televizyonlar zaten emrinizde, sizin istediğiniz televizyon kanalına çıkalım herkes anlatsın. Kim doğru söylüyor herkes görsün. Japonya, İtalya birçok ülke yapıyor, biz niye yapmıyoruz? Niye kaçıyorlar? Çünkü onlar da biliyor ki Kılıçdaroğlu doğruları söylüyor. Sonuçta şu kanaate vardık; Kılıçdaroğlu olmasa miting dahi düzenleyemeyecekler. 1 milyon fazla aileyi mağdur ettiler. Bank Asya'ya izin verene ses çıkarmadılar, önünden geçenin memuriyetini düşürdüler. Hesap soracaksan o bankaya izin verenlere hesap sor. Darbenin de üstünü kapatmaya çalışıyorlar, izin vermeyeceğim. 248 şehidin hesabını soracağım. Ben bu ülkede adalet istiyorum. Sadece benim için değil, 80 milyon için, zulüm ve zalimlik istemiyorum. Hem zulmedeceksin, hem Müslüman geçineceksin, benim vicdanım buna izin vermiyor. Çadırdaki gençlerden birisi, 'Niye 18 yaşında milletvekili olunmasına karşısınız' diye sordu. Hiçbir zaman 18 yaşındaki çocuğun milletvekili olmasına karşı çıkmadım ama hem 18 yaşındaki çocuk hem milletvekili olacak hem de ömür boyu askerlikten muaf olacak. Garibanın çocuğu El Bab'ta şehit olacak, Ankara'daki beylerin çocukları ömür boyu askerlikten muaf olacak, ben bunu kabul etmiyorum. Milletvekilinin hem yetkilerini alıyorsun hem de sayılarını artırıyorsun, ardından da güçlü meclisten bahsediyorsun. Güç sayıdan olmaz, güç akıldan kaynaklanır. Sayıyla oluyorsa bin yapın dünyanın en güçlü parlamentosu bizde olsun.”

Sabah saatlerinde Havayoluyla Kahramanmaraş’a inen Kılıçdaroğlu Parti Meclisi Üyesi Ali Öztunç , CHP Kahramanmaraş İl Başkanı Esat Şengül ve partilileri tarafından karşılandı. Havaalanına iner inmez rotasını Dulkadiroğlu İlçesine bağlı Elmalar mahallesine çeviren Kılıçdaroğlu, geçen yıl Aralık ayında İstanbul Beşiktaş Vodefone Arena Stadı yanındaki bombalı saldırıda şehit düşen İETT Şoförü Ahmet Dokuyucu’nun baba evini ziyaret etti.

Basına kapalı gerçekleşen ziyarette aileye başsağlığı dileyen Kılıçdaroğlu, evden kendisi de Kıbrıs gazisi olan şehidin babası Habip Dokuyucu ile birlikte ayrıldı. Kılıçdaroğlu daha sonra mahalle halkı tarafından hazırlanan sabah kahvaltısına katıldı. Kahvaltıyı hazırlayan bir bayanın yanına giderek teşekkür eden Kılıçdaroğlu daha sonra mahalle sakinleri ile birlikte kahvaltı yaptı.

Kılıçdaroğlu kahvaltının ardından otobüsün üstüne çıkarak mahalle halkına hitap etti vatandaşların 16 Nisan'da sandığa gitmelerini istedi.  Konuşmanın ardından mahalleden ayrılan Kemal Kılıçdaroğlu'nu taşıyan otobüs yol üzerinde kendisini bekleyen vatandaşlar tarafından durduruldu. Otobüsten inen Kılıçdaroğlu, mahalle kıraathanesine geçerek vatandaşlarla sohbet edip çay içti.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Başkan Görgel: “Kahramanmaraş’ı Çok Daha İyi Bir Noktaya Getireceğiz”
Başkan Görgel: “Kahramanmaraş’ı Çok Daha İyi Bir Noktaya...
Cevizin 6 faydası
Cevizin 6 faydası