Tekstil devleri Maraş’ta buluştu

Tekstil devleri Maraş’ta buluştu

Tekstil sanayinin dört gözle beklediği Kahramanmaraş Tekstil Makinaları Fuarı dün düzenlenen bir törenle Kahramanmaraş Fuar Merkezi’nde (KAFUM) açıldı.

07 Nisan 2017 - 21:02

Bu yıl 3’üncüsü düzenlenen fuara, tekstil sektöründe faaliyet gösteren ulusal ve uluslararası yerli ve yabancı yüzlerce firma katıldı. 3 gün boyunca önemli tekstil devlerine kapılarını açacak olan fuarda iplik, dokuma, boya, baskı terbiye ve nonwoven makineleri, tekstil kimyasalları, laboratuvar cihazları ve aksesuarları tanıtılıyor.

Türk ve dünya tekstil sektöründen önemli firmaların bir araya geldiği KTM2017’de, tekstil sektöründeki yeni teknolojiler tanıtılırken, B2B görüşmeler ile çok önemli iş bağlantılarının gerçekleştirilmesi hedefleniyor.

2014 yılında ilki gerçekleştirilen KTM2014’te 21 ülkeden katılımcı ve 22 şehirden ziyaretçi ağırlayan fuar, 2016 yılında gerçekleştirilen ikinci edisyonu KTM 2016’da 6 bin 382 ziyaretçiyi ağırlamıştı. Kahramanmaraş başta olmak üzere, Adana, Gaziantep, Niğde, Osmaniye, Şanlıurfa, Denizli, Bursa, Kayseri, Malatya, Adıyaman, Tekirdağ ve İstanbul gibi şehirlerin yanı sıra birçok farklı ülkeden de ziyaretçilerin ilgisini çeken fuarın, 2017 yılında daha fazla ziyaretçi ağırlaması bekleniyor.

Fuarın açılışında konuşan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İçişleri Komisyon Başkanı AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç, fuara olan katılımın ve fuarlar sonrası gerçekleştirilen ticari ilişkilerin hem Kahramanmaraş hem de Türkiye için çok önemli olduğunu belirtti. Güvenç, “Kahramanmaraş'ta, Tekstil Makinaları Fuarı'nın 3’üncüsünü yapıyoruz. Bu fuarlar; gelişen, büyüyen, değişen ülkemizin ve şehirlerimizin önemli bir göstergesi! Bu anlamda Kahramanmaraş, son 15 yılda çok önemli yatırımlara imza atan bir kent hamdolsun. Bir önceki toplantımızda yine gururla Ticaret Odası Başkanımız, 2016 yılını, Kahramanmaraş sanayisinin bütün bu krizlere meydan okurcasına yüzde 9 buçuk büyümeyle tamamladığını ifade etmişti. Şimdi aldığım bilgi fuarımız geçen yıla göre yüzde 20 fazla katılımla açıldı. Bunu önemsiyorum. Bir başka önemli şey de şu: Yabancı katılımcı sayımızda yüzde 100'e yakın bir artış var. Geçen sene yabancı katılımcı 40 iken; bugün 80 civarında Maraş’ımıza gelmiş. Onlara da hoş geldiniz diyorum. İşte biz buyuz” dedi.

“İNATLA BÜYÜMEYE DEVAM EDECEĞİZ!”

Türkiye'ye kötü kader biçmeye çalışanlara karşı hükümetiyle, belediyeleriyle, iş adamlarıyla iş birliği içinde inatla, kararlılıkla, büyümeye devam edileceğini ifade eden TBMM İçişleri Komisyon Başkanı Celalettin Güvenç, şöyle konuştu: “İnşallah bu kutlu yolculuğumuzu durdurmaya iç ve dış hiçbir şer odağının gücü yetmeyecek. Genç bir nüfusumuz var. Önemli bir potansiyelimiz var. Hamdolsun yetişmiş insan kaynağımız var ve hepsinden önemlisi ülkenin, toplumun sorunlarını artık tespit eden, keşfeden, rasyonel çözümler üreten, birlikte çalışan kadrolarımız var. Bunun arkası gelecektir, diye düşünüyorum. Bu noktaya gelince elbette çok farklı farklı ögeler bir araya geldi; ama izin verirseniz ifade etmek durumundayım ki bu ülke ilk defa rahmetle andığımız Özal döneminde reel ekonomi gerçeği ile tanıştı. Piyasa ekonomisinin kurallarını atacağım, dedi. Türk ekonomisini, ülkeyi dünya ile entegrasyona sokacağım, dedi. Bu konuda çok büyük emekler verdi. Rahmet ve minnetle anıyorum. Özal'ın yarım kalan şarkısını devam ettiren ise 2002'den itibaren AK Parti hükümetleri oldu. Sorun şuydu, tespit şuydu: Kalkınma, özel sektörle eliyle olacaktı. Devlet eliyle kalkınma mümkün değildi. Bunun için devlet piyasada aktör olmaktan çıkacak regülasyon yapan, düzenleme yapan, hakemlik yapan, iş adamının önünü açan ona destek olan konuma gelecektir. Verdiğimiz mücadele budur.”

GÜVENÇ: İŞ ADAMLARININ ÖNÜNÜ AÇACAĞIZ!

15 yıldır bürokrasiyi yenmek için mücadele verdiklerini kaydeden Güvenç, iş adamlarının önünü açacak adımlar atacaklarını dile getirerek şunları söyledi: “Devleti hizmet sektöründen diğer imalat sektöründe çekeceğiz bu konuda işadamlarının önünü açacağız. Çok mesafe aldığımızı bugün istifade etmek istiyorum. Önümüzün büyük ölçüde açıldığını ifade etmek istiyorum. 15 yıl önceye göre iş dünyamızın ürettiği katma değer kat be kat arttı. İstihdamları arttı, dış ticaretleri, ihracatları arttı. Umuyorum ve diliyorum ki Türkiye bu mantaliteden, bu doğru yoldan asla bir daha geriye dönmez. Çünkü batı bunu bizden 40-50 yıl önce keşfetti. Bakın her zaman ifade ettiğim bir anekdotu burada paylaşmak istiyorum: Amerika'nın kovboy diye adlandırılan bir başkanı var. Toprağı bol olsun, Reagan... Bu adamın 90 yılında yazdığı kitabın, An Amerikan Life, Bir Amerikalının Biyografisi kitabının kapağında yazan cümle şudur: Ben 1960 yılında anladım ki bizim düşmanımız, büyük iş adamları değil; büyük devletti! Hantal bürokrasi ile boğulmuş, üretmeyen, insanları zorlayan, kuralcı devlet; kalkınmanın önündeki en büyük engeldir. Bugün bunu görüyoruz. Bunu gördüğümüz için iş dünyamızın önünü açıyoruz. Bizim insanımız da hamdolsun yetenekli, müteşebbis ve kabiliyetli! Kahraman kentimiz de bu anlamda lider kentlerden birisidir. Bakın Türkiye'nin ürettiği ipliğin üçte birini üreten bir şehirdeyiz. 100 binin üzerinde sadece tekstil sektöründe istihdam sağlayan bir şehrin içindeyiz.”

ÖZKAN: TEKSTİLİN MODASI GEÇMEDİ!

Tekstil sektörünün en fazla istihdam barındıran sektörlerden biri olduğunu ifade eden Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, şu açıklamalarda bulundu: “Çok insanın ekmek yediği bir alanda üretim yapmak, faaliyet göstermek başlı başına bir kutsiyeti arz ediyor. Dışarıdan gelen misafirlerimiz özellikle bu sektörün gelişmesinde önemli bir yeri olan teknoloji ve makine boyutuyla da fuara katılıp; bu teknolojileri ilimizde sergilemeleri ilimiz açısından ayrı bir öneme sahip. Kahramanmaraş denilince emeğe dayalı, toprağa dayalı bir sanayiden bahsedebiliriz. Özellikle stratejik bir ürün olan pamuğun, Anadolu'nun dört bir yanında yaygınlaştırılmasına, topraklarımızın bu ürünle buluşturulmasına Kahramanmaraş'ta çiftçilerimiz öncülük etmişlerdir. Daha sonra bu ürünlerin alınıp değerlendirilmesi ve iplik haline getirilmesi noktasında iplik üretimi merkezlerinden birisi haline gelmiştir. İlimizin tarıma dayalı bu gelişmesi sanayi ile buluşarak aynı zamanda bilgi teknolojileri ile buluşturarak sanayi üretimine geçilmesi ilimizin ekonomisi için olmazsa olmaz haline gelmiştir. Evet, bugün artık küreselleşen bir ekonomi var. Bütün dünyanın birbiriyle irtibatta olduğu küresel piyasaların talep ettiği alanlara yönelmek aslında tekstil sektörü gibi stratejik bir alanda uluslararası piyasalarda buluşmak bizim açımızdan kaçınılmaz bir husustur. Tekstil en fazla istihdam sağlayan bir sektördür. Artık tekstilin modası geçmemiştir. Günümüzde tekstilin önemi daha da artmıştır. İstihdama en fazla ihtiyaç duyduğumuz bir zamandayız.”

ERKOÇ: TEKSTİLDE İDDİALIYIZ!

Kahramanmaraş’ın, tarihten bu yana tekstil alanında çok iddialı bir şehir olduğunu vurgulayan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, şunları kaydetti: “Öncelikle tekstilin hammaddesi olan pamuk üretiminde geçmişte söz sahibi olan hatta pamuk üretiminin Türkiye'mizde yayılmasında çok önemli katkısı olan bir şehirdir. Geçmişte Kahramanmaraş'ta tarımla uğraşan büyüklerimiz Silopi'ye kadar Diyarbakır'ın ovalarında, Şanlıurfa'da, Şanlıurfa'nın ovalarında 50'li, 60'lı yıllarda, o toprakları ilk defa pamukla buluşturan insanlardır. Tabi kaliteli pamuk yetiştiriciliğinde çok önemli bir başarıya sahip olan bu şehir, daha sonrasında 60'lı yıllarda da kalkınmada öncelikli iller arasına alındığında pamuğa dayalı özellikle çırçır sanayinde, küçük işletmeler alanında, çok önemli yatırımlar yapmış, Türkiye'de bu alanda öncü olmuştur. Daha sonraki girişimlerle büyük tekstil tesislerine dönüşmüş bu entegre tesislerden en son nihai ürüne kadar çok başarılı tesislere imza atılmış ve devletimizin vermiş olduğu teşviklerden en iyi şekilde yararlanılmıştır. Kahramanmaraş’ın şu an itibariyle yeni yatırımlara ihtiyaç var. Biz de Büyükşehir olarak Kahramanmaraş Valiliği, Ticaret ve Sanayi Odası ile beraber ortak Organize Sanayi alanları yapmaktayız. İnşallah Sanayi Odası Başkanımız da bahsetti: 5 bin dönüm bir alanı yakın zamanda yatırıma hazır hale beraberce getireceğiz. Bunun yanında Pazarcık bölgesinde yaklaşık 8 bin dönüm alanda yani 8 milyon metrekare alanı da sanayi parseli haline getirmek üzereyiz. Bu bağlamda çalışmalarımız devam etmekte! Kahramanmaraş gıda alanında da çok önemli! Bir gıda Organize Sanayi Bölgesi yapma gayreti içerisindeyiz. Türkoğlu bölgesinde bununla ilgili de çalışmalarımız devam etmekte! Çünkü biber ve bulgur özel üreticileri sıkışmış durumda, bunun farkındayız. İnşallah bununla ilgili çalışmalarımız devam etmekte!”

ÖKSÜZ: TEKSTİLDE YAPILACAK ÇOK İŞ VAR!

Tekstil sektöründe hala varılmak istenen noktaya ulaşılmadığını aktaran Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Hanifi Öksüz, sektörde yapılacak daha çok iş olduğunu kaydederek açıklamasını şu ifadelerle sürdürdü: “Bugün burada Tekstil Fuarının açılışı için toplandık. Bu sektör ilimiz için çok önemli! Kahramanmaraşlı olarak biz, sanayileşmeye tekstil ile başladık. Şu anda Kahramanmaraş'ın gelmiş olduğu nokta sadece Türkiye'de değil dünyada özellikle iplik sanayinde Çok önemli merkezlerden biri haline gelmiştir. Çalışanımızın yüzde 90'a yakınını bu sektörde istihdam ediyoruz. Kahramanmaraş olarak tekstil sanayinde çok büyük bir gelişme yakaladık. Maalesef son yıllarda artık başka sektörler gelişmesi gerektiği söylense de burada önemli bir bilgi noksanlığı ben hissediyorum. Daha biz tekstilin yarısına varmadık. Bu sektörde yapacak çok işimiz var. İlk dokuma fabrikasını kurduğumuzda tek çeşit bez dokuyorduk. Şu anda fabrikalarımızda binlerce çeşit kumaş dokunuyor ve Kahramanmaraş'ın ürettiği birçok kumaş dünyada aranılan kumaşlar arasına girmiştir. Aynı gelişmeyi ben bu fuarda da görüyorum. Hakikaten fuara çok ciddi bizim makine tedarikçimiz olan firmalarda gelmişler. Türkiye'de ihracatta otomotiv sektöründen sonra ikinci sıradayız. Ama burada bir şeye dikkat çekmek istiyorum: Otomotiv'in ihracatının karşılığında yüzde 90'ında ithalat ama Tekstil'in ihracatının 25 milyar doların yüzde 40'ı ithalat. Yüzde 60'ı bu ülkede kalıyor. Bu çok önemli! Tarım ürünümüzden başlayarak birçok sektöre yan sektörlere iş veriyor, bu sektör. Ve gittikçe de Kahramanmaraş'ın tekstilde çok daha üst sıralara ulaşacağına ben yürekten inanıyorum.”

ZABUN: EN FAZLA İSTİHDAM TEKSTİLDE!

Türkiye'de sanayileşmenin en önemli unsuru olan ve bugün hala ihracat ve istihdam konusunda ülkemizin stratejik sektörlerinden birisi olan tekstilin, Türkiye ekonomisinin temeli konumunda olduğuna işaret eden Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Serdar Zabun, tekstil sektörünün barındırdığı istihdama dikkat çekerek şu ifadelere yer verdi: “Tekstil sektörü Türkiye'nin topraklarından çıkan tarım ürünlerinin tekstil ve konfeksiyona dönüştüren yerli girdi ve istihdam oranı yüksek milli sermayenin en çok yoğunlaştığı üretim alanıdır. 25 milyar dolar ihracat ile lokomotif sektör olan tekstil ve konfeksiyon perakende ve inşaat sektörlerinde sonra 1 milyona yakın istihdamı ile Türk imalat sektörü içerisinde en büyük istihdama sahiptir. 15 milyar doları geçen dış ticaret fazlasıyla da tekstil sektörü, tüm sektörlerden daha fazla katma değer üretmektedir. Yatırım, üretim, istihdam ve ihracat yönüyle milli hedeflere ulaşmada çok önemli fonksiyonu bulunan bu sektörümüz sermayesiyle, Türk işçisinin alın teri ile ürettiklerini ihraç etmektedir. Türk tekstil sektörü, son 16 yıllık dönemde 40 milyar liralık yatırım gerçekleştirmiştir. Bu yatırımların yüzde 14'ünü tek başına Kahramanmaraş yapmıştır. Çok önemli bir üretim kapasitesine sahip olan şehrimiz, Tekstil üretiminde özellikle pamuk ipliği ağırlıklı üretim yapısıyla yüzde 27’nin üzerinde kapasiteye sahiptir. Bu oran dokuma kumaşlarda yüzde 7, örme kumaşlarda yüzde 12’ye ulaşmış bulunmaktadır. İplik ve elyaf boya ile kumaş boyada ise yüzde 10 paya sahiptir. Çalışmalarını tamamladığımız ve 2017 Kamu Yatırım Programlarına alınan 5 milyon metrekare Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgemiz ile Kahramanmaraş, bu sektördeki gelişimini sürdürecek ve katma değeri yüksek alanlara daha fazla yatırım yapacaktır. Bu çerçevede Kahramanmaraş Tekstil sektörü çok daha büyük bir kapasiteye erişecek ve üretiminin de üretim çeşitliliğinin de katlanarak artmasını sağlayacaktır. Bugün açılışını yapmakta olduğumuz Kahramanmaraş Tekstil Makineleri Fuarı, Amerika Birleşik Devletleri'nden Çine, İtalya'dan Japonya'ya, Fransa'dan Hindistan'dan yüzlerce tekstil makinası üreticisinin katılımı ile gerçekleşmektedir.” (HABER-FOTO: KENAN ONARAN)

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Başkan Görgel: “Kahramanmaraş’ı Çok Daha İyi Bir Noktaya Getireceğiz”
Başkan Görgel: “Kahramanmaraş’ı Çok Daha İyi Bir Noktaya...
Cevizin 6 faydası
Cevizin 6 faydası