Diyetine mutluluk kat!

Diyetine mutluluk kat!

Diyetin uygulama ve sonuç açısından mutluluğu ilgilendiren içerik ve düzen olduğunu söyleyen Diyetisyen Sevgi Sevmez, “Sizde mutluluk diyetini 3 adımda şekillendirin ve sağlıkla ışıldayın!”

13 Eylül 2017 - 18:49

Kahramanmaraş’ın başarılı Diyetisyeni Sevgi Sevmez, “Ülke, gündem ve biz hepimiz; sanki her zamankinden biraz daha fazla mutlu olamaya ihtiyaç duyuyor gibiyiz. Bu sebeple; diyetimize mutluluk katmak istedim. Hadi hep birlikte mutluluk diyetine başlayıp hayatı daha keyifli hale getirelim” dedi.

Diyetin uygulama ve sonuç açısından 3 adımda şekillendiğini ifade eden Sevmez, “Diyet enerjini öğren ve porsiyon kontrolü sağla, Sıvı alımı önemli, su tüketimini kontrol et ve Diyetinde çeşitlilikle sağla ve her yeni güne birde mutlu besin ekle olarak sıralayabiliriz.”

 

DİYET ENERJİNİ ÖĞREN VE PORSİYON KONTROLÜ SAĞLA

Porsiyon bir kişinin tek bir öğünde belirli bir besinden veya yemekten yediği miktar olduğunu söyleyen Sevmez sözlerine şöyle devam etti: “Kendine uygun porsiyonda beslenmenin temel adımıysa diyet enerjini öğrenmektir. Diyet enerjin; yaş, cinsiyet, fiziksel aktivite düzeyi, ağırlık veya hastalık durumuna göre değişiklik gösterir. Diyetinin kaç kalori olması gerektiğiyse bütün bunlardan etkilenir, bu nedenle diyetinin enerjisi konusunda bir diyetisyenden yardım alman gerekir.”

 

PORSİYON KONTROLÜNÜ SAĞLA

“Kendin için uygun diyet enerjisi ve porsiyon miktarını öğrendikten sonra porsiyon kontrolü sağlamak için; Mutfak tartısı kullan, Az miktarda yemek pişir, Masaya gereğinden fazla miktarda yemek getirme, Küçük boy tabak kullanın, Yemeklerle birlikte sıvı al (Su, Light Ayran, Light Limonata…)

Yediklerini say, İlk lokma en lezzetli olandır, ilk lokmada lezzeti al ve gerisini boş ver ve tabii ki vücudunu dinle!

En az diyet enerjisi ve porsiyon kontrolü kadar önemli bir diğer konu ise öğün sıklığı! Fit, sağlıklı ve mutlu bir vücut için günde en az 3 ana ve 3 ara öğün beslen.”

 

SIVI ALIMI ÖNEMLİ, SU TÜKETİMİNİ KONTROL ET!  

Sıvı alımı ve su tüketimini de kontrol altında tutmanın önemine de değinen Sevmez sözlerine şöyle devam etti: “Enerji seviyen düştü ve kendini bitkin hissediyorsun. Peki bugün ne kadar su tükettiğini biliyor musun? Çoğumuz sağlıklı ve enerjik yapımızı koruyabilmek için günde yaklaşık 2 litre su tüketmeliyiz. Eğer yeterli sıvıyı almazsak gün içerisinde baş ağrısı, uyuklama ve genel dikkat eksikliği ve mutsuzluk ile başa çıkmak zorunda kalabiliriz.

Su vücudumuz için en önemli ögelerden. Mükemmel bir vücut için; sabah uyanır uyanmaz, gece yatmadan ve her öğünden önce birer bardak su iç hem iştah kontrolü sağla hem de sıvı alımını kontrol altına al.”

 

DİYETİNDE ÇEŞİTLİLİKLE SAĞLA VE HER YENİ GÜNE 1 DE MUTLU BESİN EKLE!

Yeterli, dengeli, sağlıklı ve keyifli bir diyet için kendini bir iki besinle sınırlanmaması gerektiğinin de altını çizen Sevmez, “Değişik besinlerle hayatınıza ve diyetinize lezzet katın. Bu renklilik ve çeşitlilik için dört yapraklı yonca size yardımcı olacaktır. Dört yapraklı yonca mutluluk ve şansı simgeler. Yoncanın yapraklarının kalp biçiminde olması; kalp sağlığını ve sevgiyi, zeytin dalları barışı ve Akdeniz diyetinde çok önemli bir unsur olan zeytini temsil eder. Dört yapraklı yoncanın birinci yaprağını süt ve süt ürünleri; ikinci yaprağını et, yumurta ve kuru baklagiller; üçüncü yaprağını sebze, meyveler ve son olarak dördüncü yaprağını ise temel enerji kaynağımız olan tahıl grubu oluşturuyor. Önerim öğünlerini 4 yapraklı yoncanın her bir yaprağından en keyifli alternatiflerle oluşturmanızdır.”

 

LİGHT OLANLARI TERCİH EDİN

Yapraktan seçilecek besinlerinde önemine değinen Sevmez, “Sağlıklı ve keyifli hale getirmenin yolu light olanları tercih etmekten geçiyor. Light süt ve süt ürünleri içerdiği kalsiyumla bel çevreni ince seni fit tutuyor” dedi.

 

LİSTENİN EN BAŞINA BALIĞI YAZIN

Yaprağın hepsi benim diyet favorilerim arasında ama listenin en başına balığın olmasına gerektiğini ifade eden Sevmez, “Yumurta ve Kuru baklagillerinde eklenebilir. En güzel günleri uzun yıllar hafızanızda tutmak için haftada en az iki kez balık tüketin. Uzun çalışma günlerinde açlık yaşamamak içinse kurubaklagillerin mükemmel tok tutucu özelliğinden faydalanın ve Meksika Fasulyesi, Nohut, Maş Fasulyesi ile salatalarına ve yemeklerine sağlıkla lezzet katın. Ayrıca Badem, Ceviz ve Fındık yağ yakıcı yağlardan; ara öğünlerinde muhakkak çiğ olanlarına yer verin” dedi.

 

İŞİN SIRRI PORSİYONDA!

“Yaprak diyet denince akla en çok gelenlerden oluşuyor. İşin sırrı ise uygun porsiyonda tüketmekte saklı, Dünya sağlık örgütü günde en az 5 en fazla ise 9 porsiyon tüketilmesini tavsiye ediyor. Bu grubun en sevdiğim yanı yüksek antioksidan kapasiteleri ile moodunu hep yüksek tutacak olması ve güzelliğine güzellik katması.”

 

YAPRAK DİYETİ VE TAHILLAR…

“Yapraksa diyetinin YÜZDE 50-60’ını oluşturmasını istediğim tahıllar. Bu gruptan yaptığın seçimler muhakkak işlenmemiş ve doğal yani tam tahıl olmalı bunu unutma. Kinoa, bulgur, tam buğday unu ve karabuğday bu grupta benim favorilerim arasında.”

 

MUTLU BESİN NE DEMEK?

Mutlu besinin kişiye özel olduğunu söyleyen Sevmez, “Sağlıklı ve lezzetlidir. Hem tüketirken lezzeti ile hem de sonrasında sağlık faydaları ile yüzünü hep gülümsetmelidir. Size iyi gelmeli ve yediğine, içtiğine, her lokması ve yudumuyla değmelidir” diye konuştu.

 

Benim mutlu besinlerim ise kabaca şöyledir;

 

DONDURMA

Bir Kahramanmaraşlı olarak benim için yaz kış her mevsimin vazgeçilmez tatlısı… Bence sizin için de en iyi tatlı alternatifleri arasında yer almalı çünkü kendisi diğer tatlılara göre oldukça formda. Haftada 1 kez light olanlardan 1-2 top tercih et ve sağlıkla keyiflen.

 

ÇİLEK

Kokusu, tadı ve lezzeti… Aslında başka hiçbir şeye gerek yok ama çilek içerdiği C vitamini ile de stres seviyeni azaltarak hayatına mutluluk katacak bir diyet meyvesi.

 

SÜT

Süt benim diyet mucizelerimden. Özellikle light tüketildiğinde bel çevresindeki incelme ile uzun dönemde seni bir hayli mutlu edecek fakat kısa vadede de içerdiği kalsiyum ve D vitamini ile kaslarını rahatlatıp moodunu iyileştirecek.

 

BİTTER ÇİKOLATA

Çikolata adını duyduğumuz anda bile birçoğumuzu mutlu ediyor, kakao oranı yüzde 70’in üzerine çıkınca aynı etkiyi vücudumuz içinde yaratıyor. Hem kalbimize iyi geliyor hem de stres hormonlarını azaltarak mutluluk dozumuzu bir tık yukarıya taşıyor. 1 Porsiyonu 20 gram oluyor ve şekersiz tercih edince yaklaşık 90 kalori ile diyetimizde uygun program dahilinde bulunmaya hak kazanıyor. 

 

TAM BUĞDAY EKMEĞİ

Tam buğday ekmeği; hem tadı hem de kültürümüzdeki yeri nedeniyle diyetimde beni mutlu eden ve olmazsa olmaz dediğim sağlıklı besinlerden. İçerdiği posa kalbini ve mideni mutlu ediyor. Ayrıca mutluluk hormonu seratonin seviyeni destekleyerek mutlu olmana minik bir katkı sağlıyor. (ZEKİ DEMİR)V

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Dulkadiroğlu’ndan Ekmekçi Mahallesinde İstinat Duvarı ve Parke Çalışması 
Dulkadiroğlu’ndan Ekmekçi Mahallesinde İstinat Duvarı ve Parke...
CHP’li Ünal Ateş’ten 1 Mayıs mesajı
CHP’li Ünal Ateş’ten 1 Mayıs mesajı