Esnaf ne yapsın?

Esnaf ne yapsın?

2016 ve 2017 yılında Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği kapsamında Kahramanmaraş’tan 6 bin 518 işletme, destek almaya hak kazandı; ancak sadece 540 tanesi kredi işlemini tamamlayabildi. Kredi almaya hak kazanan 5 bin 978 işletme ise çeşitli sebeplerle kredisini çekemedi.

29 Mart 2017 - 21:36

KOBİLER BANKALARDAN ELİ BOŞ DÖNDÜ

Geçtiğimiz yıl Aralık ayında esnafa can suyu olsun diye KOSGEB aracılığı ile verilen sıfır faizli 50 bin TL üst limitli kredi desteği, işletmeleri sevindirmişti. Destekten yararlanacak KOBİ sayısının sınırlı tutulduğu programa başvuruların yoğun olması nedeniyle 2017 yılının Şubat ayında daha çok esnafın krediden faydalanması sağlandı. Ancak ilk destek programında Kobiler ile bankalar arasında yaşanan problemler yeni destek programında daha büyük boyutlara ulaştı. Hükümet yetkililerinin, “Bankalar bu krediyi verecek, vermeyenleri şikâyet edin” çağrısına rağmen kredisi onaylanan esnaf, bir türlü kredisini çekemedi. Program kapsamında kredi vermeye yetkili 9 bankadan da eli boş dönen esnaf, bir an önce bu krizin çözülmesini istiyor.

ESNAFIN YÜZDE 10’U BİLE KREDİ ÇEKEMEDİ

Sıfır faizli kredi desteğinden faydalanmak için Kahramanmaraş’ta toplam 6 bin 518 işletme, destek almaya hak kazandı. Bu işletmelerden bin 054 tanesi imalat, 359 tanesi inşaat, 3 bin 384 tanesi ticaret ve bin 721 tanesi diğer sektörlerde faaliyet gösteriyor. Desteğe hak kazanan işletmelerden 6 bin 348 tanesinin net satış hasılatı 1 milyon TL altında, 170 tanesinin net satış hasılatı ise 1 milyon TL üzerinde yer alıyor. Kahramanmaraş’ta kredisi onaylanan 6 bin 518 işletmenin tamamı söz konusu destek kapsamında kredilerini çekebilseydi piyasaya 146 milyon 525 bin TL sıcak para girecekti. Ancak aradan geçen süre zarfında sadece 540 işletme kredi çekebildi. Bu rakam ise kredi almaya hak kazanan toplam Kobi sayısının yüzde 10’unu bile karşılamıyor.

ESNAF, KOSGEB VE BANKALAR MASAYA OTURDU

Kredi almaya hak kazanan 5 bin 978 esnaf, büyük oranda bankaların engeline takılınca uzunca bir süre ilgili bulunduğu oda, bankalar ve KOSGEB arasında mekik dokudu. Gazetemizin de yakından takip ettiği sıfır faizli kredi desteği noktasında Bakanlığa ve KOSGEB Genel Müdürlüğü’ne giden şikâyetler de artınca dün KOSGEB yetkilileri, banka müdürleri ve esnaf odaları masaya oturdu. KOSGEB İl Binası’nda yapılan toplantıda, esnaflar karşılaştıkları problemleri anlattı. Bankalar ise neden kredi veremeyecekleri yönündeki gerekçelerini belirttiler. Toplantıda konuşulan sorunların bir rapor hazırlanarak; KOSGEB Başkanlık Müşaviri Maraş-Osmaniye Kredi Koordinatörü Ahmet Alperen tarafından bakanlığa sunulması bekleniyor.

Neredeyse bir yılan hikâyesine dönen sıfır faizli kredi desteğinden faydalanamayan esnafın çığlıkları nihayet duyulmaya başladı.

Esnafların kredi desteği kapsamında karşılaştıkları problemlerin çözümleri için dün KOSGEB yetkilileri, esnaf odaları ve kredi vermeye yetkili 9 bankanın genel müdürleri bir araya geldi.  

2017 Yılı Kredi Faiz Desteği Koordinasyon Toplantısını değerlendiren KOSGEB Başkanlık Müşaviri Maraş-Osmaniye Kredi Koordinatörü Ahmet Alperen, “Hükümetimizin vermiş olduğu faizsiz kredi desteği üzerine çalışmalar yapıyoruz. Kahramanmaraş’ımızda, 35 bin seviyesinde KOBİ işletmesi bulunmaktadır. Bunların arasında 6 bin 518 işletme bu krediyi almaya hak kazanmıştır. Biz, isteriz ki işletmenlerin tamamı bu faizsiz kredi isteğinden faydalanmış olsunlar. Kahramanmaraş’ımıza ve ülkemize katkıda bulunacaklar mutlaka net akış sağlanacaktır, piyasamız canlandıracaktır. Başkanlığımız ve Sanayi Bakanlığımız da bu konuda hassas davranmaktadır. Umuyorum ki bu kredi en iyi şekilde kullanılır gelenler amacına ulaşmış olur” dedi.

Faizsiz kredi desteği kapsamında Kahramanmaraş’a 146 milyon liralık bir kaynak aktarılacağını kaydeden Alperen, şöyle konuştu: “İlçelerimizle birlikte sanayicimize, imalatçımıza, esnafımıza bir can suyu olacak şekilde kredi desteği vermiş olacağız. İnşallah bu krediler amacına ulaşır. Kahramanmaraş’ımıza, işletmelerimize hayırlı olsun temennilerinde bulunuyorum. Bundan faydalanmaya hak kazananlar, bankalarla herhangi bir sorun yaşamıyorlarsa tamamı bu krediyi kullanabilirler. Bizim açımızdan herhangi bir mahsur yok. Banka mevzuatına göre bankaların istedikleri şartları vardır. Onları sağlaması gerekir. Tabi bankacı arkadaşlarımız, şartları biraz işletmelerimizin lehine kolaylaştırırlarsa tamamına yakını alır diye düşünüyorum.”

KARADEMİR: KALICI ÇÖZÜMLER İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Sıfır faizli kredi desteğinde problem yaşayan esnafların sorunlarını kalıcı bir şekilde çözmek için çalıştıklarını ifade eden KOSGEB İl Müdürü Nihat Karademir, şu açıklamalarda bulundu: “ Hükümetimizin krediye ve finansmana ulaşma konusunda sıkıntı yaşayan KOBİ’lerimizin özellikle de mikro ölçekli işletmelerimizin durumunu bir nebze de olsun hafifletmek için ve içinde bulunduğumuz zor durumlarda onlara küçük de olsa bir katkıda bulunmak için başlatmış olduğu sıfır faizli kredili kapsamında ilimizde 6 bin 500’ü aşkın firmamızın başvuruları kabul edilmiştir. Biz hem KOSGEB nezdinde hem bankalar nezdinde bunların önemli bir kısmının işlemlerini tanımladık. Ama henüz evraklarını bize ulaştırmamış veya değişik sebeplerden dolayı bankamıza ulaşmamış olan yaklaşık 2 bin civarında firmamız var. Biz, burada bankacılarımızı ve esnaf odalarımızı temsilcilerini bir araya getireceğiz. Bu sürecin her üç tarafı olarak ortak sorunları tespit edecek, bir birlerimize yardımcı olmaya çalışacağız. İnşallah burada bankacı arkadaşların ve esnafımızın aşamayacağı sorunları tespit edip bunları da Sayın Müşavirimiz Ahmet Alperen arayıcılığıyla Ankara’ya başkanımıza belki de bakanımıza kadar iletip kalıcı çözümler bulmaya çalışacağız.”

Kahramanmaraş KOSGEB Müdürlüğü’nün düzenlediği 2017 yılı Kredi Faiz Desteği Koordinasyon Toplantısında Esnaf Odaları Başkanları, üyelerinin karşılaştıkları problemleri anlattı. Oda başkanlarının; bankaların ipotek karşılığı kredi vermeye yönelmesini, abartılı dosya masrafı talebini, sicil affı çıkmasına rağmen “Siciliniz bozuk” veya “Kredi notunuz düşük gerekçelerini eleştirdi. Bankalar kendilerini savundu. (HABER-FOTO: KENAN ONARAN)

 

 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x