Gayrimenkul sektörü 2018’den umutlu

Gayrimenkul sektörü 2018’den umutlu

Konut patlaması yaşanan 2017’de yüzde 10’lara kadar düşen fiyatlar gayrimenkul sektörünü canlandırdı. Sektörde müteahhitliğe soyunanların umduğunu bulamayınca sektörden el çekmesi sonucu gözler, 2018 yılının fiyatlarına çevrildi.

28 Aralık 2017 - 04:18

Büyükşehir yasası ile kentte hızla yükselen konut sektörü 2017 yılında yaşadığı duranlığın ardından 2018’i umutla bekliyor. Yüzde 10’a kadar düşen fiyatlar 2017 yılı içerisinde birçok müteahhidin sektörü bırakmasına neden olurken, elde olan binaların tükenmesiyle sektörde fiyat artışı yeniden kendini gösterecek.

İHTİYACI OLAN YÜKSEKTE OLSA ALIYOR

2017 yılı konut sektörünü değerlendiren DoğruFiyat Nokta Net Kurucusu İsmail Orçan,  2016’ya göre düşüş sağlanan konut fiyatlarının 2018 yılında tekrar yükselebilme olanağı karşısında fiyatların hemen yükselmeyeceğini söyledi. Orçan, “2017’yi süzgeçten geçirdiğimiz zaman fiyatların bir önceki yıla oranla düştüğünü görebiliyoruz. Fiyatlarda yüzde 10 gerileme olduğunu rahatlıkla görebiliriz. Sonuç itibari ile konut fiyatları ne kadar çok yüksekte olsa ihtiyaç sahiplerinin gayrimenkul aldıklarını görebiliyoruz” dedi.
ÖNCELİK ELDEN ÇIKARMA SONRA FİYAT ARTIŞ

Müteahhitliğe soyunan kişilerin sektörden geri çekildiği bilgisini veren Orçan, şunları kaydetti: “Sektöre giren sermayesi olmadan müteahhitliğe soyunan insanlar geri çekiliyor. Bunlarda sermaye yoktu ve temelden ve topraktan satışla halkı kandırmaya çalışıyorlardı. Geçen 2017 yılında bunların birçoğu iflas edip gitti. Şu an da ise eskisi gibi o kadar çok müteahhit kalmıyor. Sermayesi olan müteahhitler artık bu işi devam ettiriyor ve sermayesi olan müteahhitler bu işi devam ettirdiği içinde çok fazla konut olmayacak anlamına geliyor. 2018 yılında 2017 yılındaki gibi konut patlaması yaşanmayacak. Biz gayrimenkulcüler olarak diyoruz ki, ‘İlerde de konut fiyatları yükselebilir.’ Bunun nedeni ise sermayesi olmayan müteahhitler konut yapmayınca, sermayesi olan güçlü müteahhitler konut yapmaya devam edince konut fiyatları artacak.  Bunun beraberinde yine inşaatta maliyet zaten arttı. Demirde ve çimentoda fiyatlar artınca otomatik olarak fiyatlarda beraberinde artış gösterecek. Tabi bu artış süreci 2018 yılında hemen kendini göstermez çünkü halen elde bir sürü konut mevcut. 2018’de fiyatlar yine bu şekilde rölanti gidebilir.”

‘ONİKİŞUBAT POPÜLERLİĞİNİ SÜRDÜRÜYOR’

Satışlar ise gayet iyi gidiyor. Sektör çok büyük olduğu için bir çok insan doyamayabiliyor çünkü çok fazla konutun yapılması ile birlikte bunların erimesi gerekir. Banka faiz oranlarının değişmesi de talepleri aşağı çekti. Talep düşünce de satışlar azaldı.  Daire alımlarında yine tercih Onikişubat ilçesi sınırlarında tekerek yolu ve Hürriyet Mahallesi’nde.   Son zamanlarda Doğukentte biraz hareketlenmeye başladı ancak halen en gözde yer Tekerek

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Başkan Görgel: “Tarihi Yapılarımızın Restorasyonu Hızlanıyor”
Başkan Görgel: “Tarihi Yapılarımızın Restorasyonu...
Kahramanmaraş’ta otomobil tıra arkadan çarptı: 1 ölü
Kahramanmaraş’ta otomobil tıra arkadan çarptı: 1 ölü