Her Ceviz Çağlayancerit cevizi değildir!

Her Ceviz Çağlayancerit cevizi değildir!

Kahramanmaraş’ın en fazla ve en kaliteli ceviz üretiminin yapıldığı Çağlayancerit’te dün 2. Ceviz Çalıştayı yapıldı.

28 Ekim 2017 - 02:33

Çağlayancerit B elediyesi Sosyal Tesislerinde gerçekleştirilen çalıştayda, cevizin katma değerinin artırılmasına yönelik değerlendirmelerde bulunuldu. Ceviz yetiştiriciliğin püf noktaları, cevizin muhafazası ve işlenmesi, paketlenmesi, cevizin önemi ve beslenmedeki yanı, ceviz yetiştiriciliğinde dikkat edilmesi gereken hususlar, cevizde sulamanın önemi ve modern ceviz yetiştiriciliği üzerine sunumların yapıldığı çalıştayda; “Her ceviz Çağlayancerit cevizi değildir” sloganı vurgulandı.

Çağlayancerit’te 2015 yılından sonra ikincisi gerçekleştirilen Ceviz Çalıştayı’nda konuşan Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, cevizin her açıdan iyileştirilmesi; üreticilere ve çiftçilere ekonomik katkı sağlaması noktasında gayret ettiklerini belirterek küçük ve büyük çapta bütün ceviz üreticilerini, tarımsal alanda sağlanan desteklerden yararlanmaya davet etti.

Vali Vahdettin Özkan, “Çağlayancerit ilçemizde olmaktan büyük bir mutluluk duyduğumu ifade etmek istiyorum. Kahramanmaraş’ımızın,  yurdumuzun en önemli güzel köşelerinden birisi Çağlayancerit. Çağlayancerit’te neler yapılabilir arayışı bütün kamu kuruluşlarımızda, meslek kuruluşlarında, üniversitede, ajanslarımızda, akademisyenlerimizde mevcut. İyileştirmesi gereken alanlar nelerdir? Neler yapılabilir? Hem bizzat Çağlayanceritli insanlarımızla hem de kamu kuruluşlarında bu arayışın bir sonucu olarak değişik alanlarda değişik çalışmalar yapıyoruz. Bu vesileyle bugün buranın en önemli gelir istihdam arttırıcı faaliyeti olan ceviz ile ilgili ajansımızın önceden de böyle bir faaliyet icra ediyor olmak bizim açımızdan, ülkemiz açısından büyük bir mutluluk verici” dedi.

Sosyal yapının güçlendirilmesi ve kırsal bölgelerde yaşam standartlarının yükseltilmesi için uğraştıklarını kaydeden Özkan, şöyle konuştu: “Gerçekten sosyal yapı seviyesinin yükseltilmesi için özellikle gelir istihdam arttırıcı faaliyetlerin yaygınlaştırılması hem insanoğlunun kırsal alanda daha kaliteli bir şekilde yaşam sürmesi açısından hem de ulusal stratejik hedeflerimiz açısından önemli. Bu ulusal stratejik hedeflerin altını doldurmak bize özellikle kırsal alanın ve kırsal üretim tarzının yoğun olduğu ilçelerimizde biliyorsunuz ilçe kırsal kalkınma planları yaptık. Ulusal kırsal kalkınma planlarının iz düşümü olarak il kırsal kalkınma planları ve özellikle daha icraata yönelik bizzat sonuç odaklı ilçe kırsal kalkınma planlarında yaptık ve faaliyete geçirdik. Bu çalıştay da o ilçe kırsal kalkınma planlarının hedeflerinden veya faaliyetlerinden birinin projelendirilmiş hali.”

ÖZKAN: IPAD PROGRAMLARINDAN İSTİFADE ETMELİYİZ!

Hükümetin kalkınma noktasında bir çok destek programı olduğunu kaydeden Kahramanmaraş Valisi Özkan, üreticilere tarımsal alanda da destek sağlandığını hatırlatarak “devlet desteklerinden yararlanın” tavsiyesinde bulundu. Özkan, şunları söyledi: “Tarımsal alan dediğimizde genel olarak ülkemizin bütününe baktığımız zaman birçok nitelikli sorun var biliyorsunuz. Bunların giderilmesi açısında çok nitelikli parlamentomuz açısından belli kanunlar çıkardı. Özellikle sorunun giderilmesi, toplulaştırma faaliyetleri, miras hukukundaki düzenlemeler keza bu alanda finans sorunu olan finansal araçların çeşitliliği ile ilgili çok nitelikli hizmetler sunuldu. Hem uluslararası küresel düzeydeki araçlara erişim açısından IPAD programı başta olmak üzere; tarımsal kalkınma kurumu biliyorsunuz ilimizde de mevcut. Özellikle ceviz yetiştiricileri için cevizin işlenmesi, paketlenmesi yönünde de ciddi anlamda Tarım ve Kırsal Kalkınma Kurumundan destek alabilirler. Mutlaka hem belediyemiz hem kaymakamlığımız öncülüğünde bu IPAD programlarından mutlaka istifade etmemiz gerekmektedir, diye düşünüyorum. Kalkınma ajansımız zaten burada! Üniversitemiz burada! Tarımdan ve diğer arkadaşlarımız sizlerle iç içe.”

MURAT: CEVİZ ÜRETİCİLERİ ARTITILMALI!

Çağlayancerit Cevizinin ilçe ekonomisindeki yerine değinen Çağlayancerit İlçe Kaymakamı Oğuz Cem Murat, Çağlayancerit’te cevizin büyük bir pazar haline gelmesi için hem üreticilerin hem de düzenli bahçelerin artırılması gerektiğini kaydetti. Murat, şu açıklamalarda bulundu: “İlçemizde ceviz yetiştiriciliği yaygındır ve son zamanlarda önem kazanan aşılama çalışmalarının da yapıldığı ceviz, ilçe ekonomisine çok önemli katkılar sağlamaktadır. Ülkemizde yıllık ortalama bin 800 ile 2 bin ton ceviz üretimi yapılmaktadır. Aynı zamanda bölgemizde üretilen ceviz, Türk Patent Enstitüsü’nde Çağlayancerit cevizi ismiyle coğrafi işaret tescil belgesi de almıştır. 2016 yılı verilerine göre Kahramanmaraş ceviz üretiminin yaklaşık yüzde 40’ı Türkiye ceviz üretiminin ise yüzde 2’si ise Çağlayancerit ilçesinde gerçekleşmiştir. Türkiye ortalamasının 2 katına yaklaşan verilerin de Çağlayancerit ilçesinin, ilimizin ve Türkiye’nin önemli üretim alanları arasında yer aldığını göstermektedir. Bu özelliği ile önümüzdeki yıllarda ilçemizde kurulacak olan büyük bahçelerle üretimin daha da artacağı tahmin edilmektedir. Tarım sektörü Türkiye’nin sosyolojik ve ekonomik yapısı içerisinde önemli yer tutmaktadır. Bir ülkenin genel sosyo ekonomik yapısı içerisinde tarım sektörünün yeri sektörün ulusal gelire katkısı, ülkenin gıda ürünlerinde kendine yeterlilik durumu ve bu alanda dış satım ve dış alanda gösterdiği özellikler, sanayi sektöründe girdi sağlaması, istihdam ekip payı, talep yaratma gücü gibi ekipmanlar göz önüne alınarak değerlendirilebilir. Çağlayancerit’in bu potansiyelden daha etkili olması için üreticilerin ve kurumların artırılmasına yönelik, ilçede ceviz yetiştiriciliği konusunda bu çalıştayı düzenlemekteyiz.”

KIZILSEKİ: HER CEVİZ, ÇAĞLAYANCERİT CEVİZİ DEĞİLDİR!

Sahip olduğu aroma, kalitesi ve iç hacmindeki dolgunluk ile diğer cevizlerden ayrılan Çağlayancerit Cevizini, “Çağlayancerit Cevizi” patentiyle pazarlamak istediklerini belirten Çağlayancerit Belediye Başkanı Üzeyir Kızılseki, “Her ceviz, Çağlayancerit Cevizi değildir” sloganıyla hareket ettiklerini söyledi.  Kızılseki, “Her ceviz Çağlayancerit cevizi değildir sloganıyla çıktığımız bu yolda, ceviz deyince sadece Kahramanmaraş’ta değil tüm Türkiye’de Çağlayancerit’in anılması, Çağlayancerit’in bilinmesi hatta tüm dünyada Çağlayancerit cevizinin tüketilmesi için çalışıyoruz. Çağlayancerit’in fiziki koşulları ve coğrafi yapısı da göz önüne alındığında Çağlayancerit’te modern ceviz bahçeleri yapmaktan başka bir alternatifimizin olmadığı aşikar ortadadır. Biz yetiştiriciler olarak Çağlayancerit’te çok daha kaliteli cevizler yetiştirmek zorundayız. Peki, Çağlayancerit’te daha kaliteli cevizler yetiştirmek için sadece bilim dünyasının veya Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın çalışmaları yeterli değil. Biz yetkililer olarak da Çağlayancerit’te ceviz yetiştirebileceğimiz tüm alanları sizlere hazırlamak için çalışıyoruz” şeklinde konuştu. Çağlayancerit Cevizinin her türlü övgüyü ziyadesiyle hak ettiğini ifade eden Belediye Başkanı Kızılseki, şunları kaydetti : “Kimyasal yapısına baktığımız zaman dünyadaki bir çok ceviz türünden daha önemli daha lezzetli ve ağızda bırakmış olduğu aroma bakımından çok daha zengin olan bir ceviz karşınızda. Dolayısıyla Çağlayancerit Cevizi şu anda tüm dünyada daha çok çerezlik olarak yenen bir ceviz olduğu için biz de Sayın Valimizin Çağlayancerit Cevizine olan katkısı, emeği, özverili çalışmaları takdire şayan. Ben huzurlarınızda saygılarımla bir kez daha teşekkür ediyorum. Çağlayancerit’teki üretilen cevizin entegre bir şekilde işlenmesi için entegre tesisler kurmak istiyoruz. Yine inşallah bu konuda kalkınma ajansımızın da destekleri her zaman olumlu bundan sonra da olacak. Gayemiz şu: Çağlayancerit Cevizini Çağlayancerit patentiyle pazarlamak. Malumunuz tüm Türkiye’de Çağlayancerit Cevizi diye birçok kalitesiz cevizler pazarlanmaktadır. Biz de bunu engellemek için inşallah çalışmalara başladık. En kısa zamanda Çağlayancerit Cevizinin işlenmesi paketlenmesi ile ilgili hem istihdama katkı sağlayacak hem de Çağlayancerit cevizinin marka değerini daha da yükseltecek bu tesisi siz de değerli hemşerilerimizle buluşturacağız.”

AKINCI: CEVİZ BAHÇELERİNİ TESCİLLİ ÇEŞİTLERDEN OLUŞTURUN

Çalıştayda, konuşan Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İrfan Ersin Akıncı, üreticilere yeni yapacakları ceviz bahçelerini tescilli ceviz çeşitlerinden oluşturmalarını önerdi. Akıncı, şunları söyledi: “Sert kabuklu bir meyve olan ceviz son yıllarda ülkemizde çok önem kazanmıştır. Bu önem sadece meyvesinden değil; ağcından da kaynaklanmaktadır. Ceviz meyvesiyle gıda ve sağlık alanında, ağacı ise mobilya kreasyon ve ağaçlandırma alanında katma değeri yüksek bir sektör haline gelmiştir. Son yıllarda talebin hızla arttığı ceviz, küçük büyük herkesi bahçe kurma yönünde gayrete sürüklemiştir. Bu meyve türünden beklentileri olanların sayısı gittikçe çoğalmıştır. Buradaki bu güzide topluluğun bir arada oluşunun nedeni de budur. Türkiye’de yaklaşık 200 bin ton üretimi yapılan cevizde istenilen düzeyi yakalamak için üretimin 2-3 katına çıkarılması gerektiği ifade edilmektedir. Biz de son yıllarda ceviz bahçelerinin daha da arttırılması gerektiğini anlatıyoruz. Cevizle uğraşanların ilerisi için çok karlı iş yaptıkları açıktır. Ancak burada ceviz bahçelerinin kurulduğu ekoloji; yani yer, yöre, ismine doğruluk yani çeşit seçimi ve modern yetiştirici konularına dikkat edilmelidir. Ceviz üretimini arttırmak için ismine doğru tescilli çeşitlerle veya fidanlarla bahçe kurulmalıdır. Ülkemizde bugün itibari ile 37 adet ceviz çeşidi tescil edilmiş durumdadır. Bunlardan 5 adeti başvuru sahibi belirsiz 19 adedi Atatürk Bahçe Kültürleri Merkezleri Araştırma Enstitüsü’ne, 2 adedi Osman Gazi Üniversitesi’ne, 2 adedi başka bir üniversiteye ve 9 adeti bizim üniversitemize aittir. Çeşitlerin her biri sahip oldukları özellikleri ile birbirinden farklı ırklar göstermektedir. Bu çeşitlerin uyum sağladığı ekolojide yetiştirilmesiyle hedeflenen amaçlara ulaşması mümkün olabilecektir.”

ASLAN: İNOVATİF ÇALIŞMALAR YAPMALIYIZ

Üretilen cevizin katma değerini artırmak ve vatandaşa mümkün olduğunca gelir olarak dönmesi için inovatif çalışmaların yapılması gerektiğini dile getiren Kahramanmaraş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Abdulkadir Aslan, Kahramanmaraş’ta en fazla cevizin Çağlayancerit’te yetiştiğini bildirdi. Aslan, şöyle devam etti: “Ceviz denilince Kahramanmaraş’ta ilk akla gelen 2 bölge vardır. Birincisi Çağlayancerit sonra da merkeze yakın olan Bertiz bölgesi. Buradaki cevizin tarihsel sürecine baktığımız zaman 1930’lu yıllarda kalaycılıkla uğraşan İbrahim Köşker Bey’in bu bölgeye cevizi getirdiğini görüyoruz. Burada yayılan cevizin; 2015’teki birincisini düzenlediğimiz çalıştayda ülke çapında yer edinmeye başladığını bu çalıştayda daha yerini arttırarak pazarlama imkanını artırarak vatandaşlarımızın geçimine daha iyi bir katkı sunacağını diliyorum. Ülkemizde yaklaşık 870 bin dekar alanda ceviz üretilmektedir. Kahramanmaraş’ta yaklaşık 40 bin dekar alanda ceviz üretilmekte olup bunun yaklaşık 10 bin dekar kadarı da Çağlayancerit’in merkezinde üretiliyor. Yani Türkiye’deki üretimin yüzde 2’sinin Çağlayancerit’te üretildiğini görüyoruz. Ama bu üretilen cevizin katma değeri ve vatandaşa mümkün olduğunca gelir olarak dönmesi için bir sürü çalışma yapılması gerekiyor. İnovatif çalışmaları yapılması gerekiyor. Gerek ülke içinde gerekse ülke dışındaki çalışmaların yaygınlaştırılması açısından bu tür etkinliklerin gayet iyi olacağını da hepimiz biliyoruz. Ceviz üretimiyle ilgili Avrupa’da birinci sırada olduğumuzu görüyoruz. Bizim haricimizde İtalya, Fransa ve İspanya’nın üretimde üst düzeylerde olduğunu görüyoruz; ama toplasanız bizim kadar etmiyorlar. Biz ülke olarak ceviz ihtiyacımızın yüzde 92’sini üretiyoruz. Geri kalanını da ithal ediyoruz; ama bu ithalata tamamen son verip ihracata geçmek gerekir diye düşünüyorum. Bunun için de buradaki cevizin kendine has aroması olması, diğer çeşitlerden daha iyi olması gerektiğini hem siz biliyorsunuz hem biz biliyoruz. Ama bunun yaygınlaştırılması için de gerekli çalışmaları yapacağız. Ben bu çalıştayda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Kaymakamımıza, DOĞAKA’ ya, Belediye Başkanımıza verdiği destekler için teşekkür ediyorum. Son söz olarak şunu söylüyorum her ceviz; Çağlayancerit cevizi değildir. Bizim Çağlayancerit Cevizi başkadır.”

YILDIZ: CEVİZİN ÖNEMİ GİDEREK ARTIYOR!

Ajans olarak ilçelerin gelişmesi için destek vermekten mutluluk duyacaklarını belirten Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) Genel Sekreteri Onur Yıldız, her geçen gün önemi daha da artan cevizin de bu desteklerden yararlanabileceğini kaydetti. Yıldız, şu ifadelere yer verdi: “Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı olarak bölgemizin büyümesi, gelişmesi ve cazibe merkezine dönüşerek kalkınması amacıyla faaliyetlerimize hızla devam ediyoruz. Bu bağlamda başta bölge planımız ve kalkınma planımız çerçevesinde gerek yönetim kurulumuzdan, gerekse Sayın Valimizden aldığımız talimatlar doğrultusunda ilçelerimizi öne çıkan ürünlerini eğitim, üretim ve pazarlama gibi faaliyetlerde bir adım daha öne çıkarmak için birçok projeyi desteklemekten mutluluk duymaktayız. Bugünde sizlerle Çağlayancerit’imizin cevizini konuşacağız. 2014’den bugüne baktığımız zaman alımlarımız nerdeyse Sayın Valim 2 katına çıktı. Cevizin önemi giderek artıyor. Tabi bugün burada üretimdeki sorunları, pazarlamadaki sorunları da hep beraber değerli akademisyenlerle, sizlerle konuşmuş olacağız.”

Çağlayancerit 2. Ceviz Çalıştayı’na; Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, Çağlayancerit İlçe Kaymakamı Oğuz Cem Murat, Çağlayancerit Belediye Başkanı Üzeyir Kızılseki, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İrfan Ersin Akıncı, Kahramanmaraş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Abdulkadir Aslan, DOĞAKA Genel Sekreteri Onur Yıldız, DOĞAKA İl Koordinatörü Ertuğrul Kazancı, Kahramanmaraş İl Emniyet Müdürü Doğan İnci ve birçok kurum amir ve müdürleri katıldı. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bursalılar Türküye Doyacak
Bursalılar Türküye Doyacak
Başkan Görgel, İlçe Belediye Başkanlarıyla Bir Araya Geldi
Başkan Görgel, İlçe Belediye Başkanlarıyla Bir Araya Geldi