Yangınla mücadele de Türkiye rekoru

Yangınla mücadele de Türkiye rekoru

Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Alparslan Altındaş; “Türkiye genelindeki ormanlık arazi ortalaması yüzde 27’lerdeyken Kahramanmaraş yüzde 36’larda. Orman yangınlarıyla mücadele kapsamında ise Türkiye’de yanan alan ortalaması 5 hektarken Kahramanmaraş’ın ortalaması 1,5 hektarda kaldı.” Dedi.

28 Ekim 2017 - 02:37

Bölge Müdürü Altındaş Orman Bölge Müdürlüğünün sorumluluk sahasında çıkan orman yangınları ve bölge müdürlüğünün çalışmalarıyla ilgili basın mensuplarını bilgilendirdi.

Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğünün orman yangınlarıyla mücadelesinde Türkiye geneline göre çok iyi durumda olduklarını ifade eden Altındaş; “Türkiye’de yangın başına düşen alan ortalaması 5 hektarken, Kahramanmaraş Bölge Müdürlüğünün sorumluluk sahasının ortalaması 1,5 hektarda kaldı. Bu konuda çok iyi durumdayız. Bu başarı da hem yangın söndürme ekiplerimizin, hem yer ve hava gücümüzün üstün çalışmalarıyla geliyor. Bu yıl bölgemizde 30 hektar orman yangınımız oldu, biz her yıl ise 5-6 bin hektar yeni orman sahaları tesis ediyoruz.” dedi.

Hinterlantlarındaki orman yangınlarına 520 işçi, 47 arazöz, 18 su tankeri, 27 ilk müdahale aracı, 8 dozer, 5 greyder, 5 treyler’in müdahalesinin yanı sıra Türkiye’de TSK’dan sonra en büyük hava gücüne sahip olduklarını da dile getiren Altındaş Arsuz ve Dörtyol’da konuşlandırılan 2 helikopter ile 1 de amfibik uçağın hazır halde bekletildiğini söyledi.

Orman yangınlarının özellikle hafta sonları saat 11.00’dan sonra çıktığına parmak basan ve bunun da nedeninin piknikçiler olduğuna işaret eden Altındaş vatandaşı hem yangınlara karşı uyardı hem de en küçük bir duman görmeleri halinde ihbar hatlarına bildirmek için yardım istedi.

Teşkilat olarak çok yönlü çalışmalarının da olduğunu dile getiren Altındaş; “bu yıl 30 milyon TL orman köylüsüne hibe ve kredi dağıttık. Bakanlığımızın Orman köylüsüne çok büyük ekonomik destekleri var. fidan üretiminden dikimine, orman bakımlarından gelir getirici türlere, orköy kredilerinden kalorifer tesisatlarına kadar orman köylümüze destek veriyoruz. Gelir getirici tür kapsamında bu yıl 33 köyde orman oluşturduk. Ayrıca yine bu projeye benzer ceviz eylem planı çerçevesinde hane başına en az yıllık 15 bin TL gelir getirecek şekilde ceviz ve badem dikip teslim ediyoruz. Bal ormanları da yapmaya başladık. Bal ormanlarının kurulmasıyla Dünya’da bal üretiminde 5’inci olan ülkemiz şuan Çin’den sonra ikinci sırada.” Dedi.

 

YANGINLA MÜCADELE DE TÜRKİYE REKORU

Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Alparslan Altındaş Orman yangınlarında bu sezon başarı sağladıklarını Türkiye genelinde yanan alan ortalaması 5 hektarken Kahramanmaraş’ın 1,5 hektar olduğunu söyledi. Altındaş bunun başarısını ise vatandaş ihbarıyla birlikte teşkilatlarının yer ve hava gücüne bağladı.

Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Alparslan Altındaş orman yangınları ve bölge müdürlüğünün çalışmalarıyla ilgili basın mensuplarını bilgilendirdi. Orman Bölge Müdürlüğünde düzenlediği basın toplantısında orman yangınlarıyla ilgili rakamlar veren Altındaş bu yıl Kahramanmaraş’ta yanan orman alanının 30 hektar olduğunu fakat bunun karşılığında her yıl 5-6 bin hektar yeni orman tesis ettiklerini dile getirdi.

 

İLİMİZİN YÜZDE 36’SI ORMANLARLA KAPLI

Kahramanmaraş’ın ormanlık alanının yüzde 36 olduğunu da hatırlatan Altındaş bu oranın yüzde 27 olan Türkiye ortalamasının çok çok üstünde olduğunu dile getirerek orman yangınlarında ise bölge olarak büyük bir başarı elde ettiklerini söyledi. Altındaş; “Türkiye’de yangın başına düşen alan ortalaması 5 hektarken, Kahramanmaraş Bölge Müdürlüğünün sorumluluk sahasının ortalaması 1,5 hektarda kaldı. Bu konuda çok iyi durumdayız. Sorumluluğumuz bölgesindeki orman yangınlarına 520 işçi, 47 arazöz, 18 su tankeri, 27 ilk müdahale aracı, 8 dozer, 5 greyder, 5 treyler’in yanı sıra Türkiye’de TSK’dan sonra en büyük hava gücüne sahip olduğumuz Arsuz ve Dörtyol’da konuşlandırılan 2 helikopter ile 1 de amfibik uçak ile müdahale ediyoruz. Dolayısıyla elde edilen bu başarı da hem yangın söndürme ekiplerimizin, hem yer ve hava gücümüzün üstün çalışmalarıyla geliyor. Bu yıl bölgemizde 30 hektar orman yangınımız oldu, biz her yıl ise 5-6 bin hektar yeni orman sahaları tesis ediyoruz.” dedi.

 

YANGINLARI 112 NOLU TELEFONA DA İHBAR EDEBİLİRLER

Yangın ihbar hattının bu zamana kadar sadece 177 olduğunu hatırlatan Altındaş, bundan sonra 177 ile 112’nin de aranabileceğini belirtti. Vatandaşlardan orman yangınlarının ihbarı konusunda daha hassas olmasını isteyen Altındaş; “vatandaşımız 7 gün 24 saat açık olan 177 ve 112 hatlarını arayarak çıkan dumanı bize bildirebilirler. Bu konuda çok duyarlılar ama yine de küçük bir duman görseler bile hiç çekinmeden ihbar hatlarımızı arayabilirler.” Dedi.

 

ORMAN YANGINLARIMIZIN ÇOĞU İNSAN KAYNAKLI

Orman yangınlarının çok büyük bir çoğunluğunun insan kaynaklı olduğuna da Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Alparslan Altındaş; “çok gayret göstermemize rağmen insan kaynaklı çıkan engelleyemiyoruz. Biz her yıl sene başlarında okullarda, söylerde ve medya mensupları aracılığıyla bilgilendirme yapıyoruz. Bölgemizde yangınlar en çok Temmuz, Ağustos, Eylül aylarında az biraz da Ekim ayında çıkıyor. Çıkış günleri ve saatleri de belli. Yangınlar genellikle hafta sonları saat 11.00’dan sonra çıkıyor. Bizde bunu Toplumumuzun ananelerinden biri olan piknik kültürüne bağlıyoruz. Ayrıca bağ bahçe temizliği nedeniyle de yangınlarımız çıkıyor. Bizim de bu yangınlara zamanında müdahalemiz çok önemli. Ekiplerimizin geçmişteki konuşlanma yerleri çok güzel seçilmiş.” Dedi.

 

TSK’DAN SONRA EN GÜÇLÜ HAVA GÜCÜNE SAHİBİZ

Teşkilat olarak hava gücünde iyi bir noktada olduklarını da ifade eden Altındaş şöyle konuştu, “Türkiye’de Türk Silahlı Kuvvetlerinden sonra en büyük hava gücüne bakanlığımız sahip. Şuan bölge müdürlüğümüzün sorumluluk sahasında kullanılmak üzere iki tane helikopterimiz mevcut. Yangına ilk müdahale anlamında yangın yerine giden helikopterlerimiz hem söndürme işlemi yapıyor, hemde bize yangın bölgesinden görüntüler gönderiyor. Biz ise gelen görüntülere göre yangınla mücadele ekiplerimizi yönlendiriyoruz. Başarımızın bir nedeni de budur.”

 

HER YIL YENİ ORMANLAR TESİS EDİYORUZ

Kahramanmaraş’ta ormanlık alanların yüzde 36 olduğunu Türkiye geneli olan yüzde 27’nin çok çok üzerinde olduğunu da hatırlatan Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Alparslan Altındaş son 15 yılda Kahramanmaraş’taki orman varlığını yüzde 4 oranında artırarak 5 milyon hektardan 5 milyon 214 hektara çıkarttıklarını söyledi.

 

SADECE FİDAN DİKİMİ DE YAPMIYORUZ

Orman Bölge Müdürlüğü olarak sadece orman dikimi yapmadıklarına da dikkat çeken Altındaş konuşmasını şöyle sürdürdü; “piknik alanları, mesire alanları da yapıyoruz. Mesela Kilis’te Türkiye’ye örnek olacak bir mesire alanı yaptık. Orman ve Su İşleri Bakanımızın katıldığı bir programda iftar vererek mesire alanımızın açılışını yapmıştık.

 

İKİ ADET KENT ORMANI KURUYORUZ

Kahramanmaraş’a Dulkadiroğlu ve Onikişubat ilçelerinde birer adet kent ormanı daha yapıyoruz. Her yıl yeni ormanlar tesis ediyoruz. 2017 yılında 26 bin dekar alanda 4 milyon 700 bin fidan diktik. Son 14 yıl baza alındığında ise ilimizdeki 1 milyon 90 bin dekar alana 127 milyon 455 bin adet fidan diktik. Fidan dikimini ise genellikle bayan kardeşlerimiz yapıyor, bunun karşılığında da bayan kardeşlerimize ekonomik destekte vermiş oluyoruz.

 

KENDİ FİDANIMIZI KENDİMİZ ÜRETİYORUZ

Bu arada sahamıza diktiğimiz fidanları kendi tesislerimizde kendimiz üretiyoruz. Her yıl Göksun ve Tekir’deki fidan tesislerimizde 18 farklı türde milyonlarca adet fidan üretimi yapıyoruz. Bu fidanlıklarda da yöre halkından olan genellikle bayanlar çalışıyor. Bu anlamda mesela Tekir’e çok büyük bir ekonomik destek sağlamış oluyoruz, hem de istidam oluşturuyoruz. Toprakla buluşturduğumuz fidanlarımızın yetişme oranı ise yüzde 80. Eğer bu oranın altında bir başarı varsa o bölgeye tamamlama yapıyoruz.

 

GELİR GETİRİCİ TÜR UYGULAMASI DEVAM EDİYOR

Orman ve Su İşleri Bakanlığımızın 5 bin köye 5 bin gelir getirici tür uygulaması çerçevesinde her yıl farklı orman mahallelerine farklı türlerde gelir getirici tür ağaçlandırması yapıyoruz. Bu çerçevede bu yıl 33 köyde 2 bin 837 dekar alanda gelir getirici tür ağaçlandırması yaptık. Bu ağaçların dikimini ve 3 yıl bakımını biz yapıyoruz. Kura ile orman mahallelerinde yaşayan köylüye dağıtıyoruz. Vatandaşlar 49 yıl boyunca bu ağaçların meyvelerinden ekonomik gelir elde ediyor.

 

ORMAN KÖYLÜMÜZE 14 MİLYON TL DAĞITTIK

Ayrıca yine orman mahallelerimize Or-köy kredileri veriyoruz. Bu kapsamda dam örtülüğü, güneş enerjisi, arı, süt sığırı, manda kredisi veriyoruz. Orman mahallelisinin yerinde kalkınması için yerinde kalması için teşkilat olarak yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bölgemize gelen kaynak ise Türkiye’nin en büyüğüdür. Bu yıl köylümüze 14 milyon TL hibe ve kredi dağıttık.

 

HER HANEYE YILLIK 15 BİN TL GELİR

Bakanlığımızın eylem planı çerçevesinde ceviz eylem planımız var. Bu projede gelir getirici tür projesine benzer bir proje. Bakanımızın üzerinde hassasiyetle durduğu bu projede de hane başına en az yıllık 15 bin TL gelir getirecek şekilde 50 adet ceviz ve badem ağaçlandırması yapıyoruz. Son 15 yılda 1950 dekar alanda 54 bin ceviz dikimi gerçekleştirdik.

 

DEFNE YAPRAĞINDAN KÖYLÜMÜZ ÇOK İYİ PARA KAZANIYOR

Andırın ilçemiz defne üretiminde Türkiye’de sayılı bir yerde. Andırın’da yetişen defnenin aroma ve rayihasını çok beğeniyorlar. O bakımdan Andırın defnesine çok talep var. Bölge Müdürlüğü olarak bu defneyi çok düşük fiyatlara orman köylüsüne satıyoruz, onlarda Mersin ve İzmir’deki fabrikalara iyi tutardan satarak yüksek gelir elde ediyorlar.

 

KIRSALDAKİ EVLER ARTIK KALORİFERLİ

Kırsal bölgelerde ikamet eden vatandaşlarımıza kaloriferli soba kredi veriyoruz. Vatandaşlar tarafından çok yoğun talep geliyor. Hem bunun fırınlarında yemeklerini yapıyorlar hem de petek sistemi ile evlerini ısıtıyorlar. Teşkilat olarak bal ormanlarına da el attık. Daha önce Ülkemiz bal üretiminde Dünya’da 5’inci sıradaydı. Şimdi ise Çin’den sonra ikinci sıradayız.

 

ORMANLARIMIZA BAKIM YAPIYORUZ

Ormanlarımızda bakımda yapıyoruz, devrik, kırık ağaçlarımızın bakamını da yapıyoruz. Bundan gelir de elde ediyoruz, aynı zamanda bu işi orman köylümüze yaptırıyoruz. 2017 yılında bölge müdürlüğümüz Kahramanmaraş’ta Ağaçlandırma faaliyetleri için 5 milyon 916 bin, Sivil Kültür faaliyetleri için 2 milyon 440 bin, Üretim faaliyetleri için 8 milyon 653 bin, Yol Faaliyetleri için 8 milyon 58 bin, Orköy Faaliyetleri için 2 milyon 800 bin ve 2 milyon 610 bin fidan üretimi olmak üzere 30 milyon 478 bin orman köylüsüne gelir sağlatmıştır”

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bursalılar Türküye Doyacak
Bursalılar Türküye Doyacak
Türkiye genelinde ortalama konut fiyatı 3 milyon 264 bin 430 TL oldu, satışlar yüzde 12 arttı
Türkiye genelinde ortalama konut fiyatı 3 milyon 264 bin 430 TL...