İŞKUR, 2017’de 14 bin 233 kişiyi iş buldu

İŞKUR, 2017’de 14 bin 233 kişiyi iş buldu

İŞKUR, Kahramanmaraş’ta 14 bin 233 kişi İŞKUR tarafından işe yerleştirildi. Bu yıllar arasında yerleştirilen işçilerin 2 bin 729’u kadın, 11 bin 504’ü ise erkek olarak kayıtlara geçti.

29 Ocak 2018 - 14:38

Türkiye’nin ve Kahramanmaraş’ın en önemli sorunlarından biri olan işsizlik, yıllar geçtikçe azalmaya başlıyor. Kahramanmaraş’ta işsiz vatandaşlara iş imkânı sunan İŞKUR’a yıllar geçtikçe başvurular artmaya başladı.

Kahramanmaraş’ta işsiz vatandaşlara iş imkânı sunan İŞKUR, hem ülkenin hem de Kahramanmaraş’ın istihdam sorununa merhem olmaya devam ediyor. İŞKUR Kahramanmaraş İl Müdürlüğü’nden edinilen verilere göre, Kahramanmaraş’ta iş başvuru sayısı 2016 yılında son yedi yılın en yüksek seviyesini gördü. 2010’da kadın erkek toplam 14 bin 853 olan iş başvurusu, 2016 – 2017 yılında zirveyi görerek 51 bin 907’ye ulaştı. Kadınlarında iş gücüne katıldığı gözlenen 2016-17 yıllarında iş bulma bağlamında Kahramanmaraş’ta zirve görüldü. 2016-17 yıllarında 51 bin 907 olarak gerçekleşen başvuruların 4 bin 161’ini erkekler, 17 bin 746’sını kadınlar oluşturdu.

 

EN ÇOK BAŞVURU BEDEN İŞÇİLİĞİNE YAPILDI

Kahramanmaraş’ta 2016-17 yıllarında en fazla başvurulan 10 meslek içerisinde ilk sırada 17 bin 514 başvuruyla Beden İşçisi (Genel) mesleği bulunuyor ve bu rakam toplam başvuru sayısının yüzde 33,7’sini oluşturdu. Beden işçiliğinde kadınlar toplam 5 bin 341 başvuru yaparken, erkekler ise 12 bin 173 başvuru yaptı.  Bu mesleği İplik Eğirme Operatörü (Ring/Vater/Vargel) ve Temizlik Görevlisi meslekleri takip etti ve bu meslek türüne kadınlar 392 başvuru yaparken, erkekler ise bin 992 başvuru yaptı. Kadınların başvurduğu mesleklere bakıldığında ise ilk ondan farklı olarak Çaycı, Ön Muhasebeci ve Aşçı Yardımcısı meslekleri yer alırken, erkekler ise daha çok beden işçiliği gibi mesleklere başvurmayı tercih etti. Bu doğrultuda kadınların erkeklere göre daha nitelikli mesleklerde farklılaşma ortaya çıktı.

 

2016-17’DE TOPLAM 14 BİN 233 KİŞİ İŞ BULDU!

İşgücü piyasasının arz ve talep yönlü olduğu Kahramanmaraş’ta İŞKUR’un da büyük katkı sağladığı istihdamda işsizler birer birer iş buluyor. 2016-17 yılları arasında Kahramanmaraş’ta 14 bin 233 kişi İŞKUR tarafından işe yerleştirildi. Bu yıllar arasında yerleştirilen işçilerin 2 bin 729’u kadın, 11 bin 504’ü ise erkek olarak kayıtlara geçti.

 

EN FAZLA İŞSİZLİK ÖDENEĞİ BEDEN İŞÇİSİNE GİTTİ

Kahramanmaraş’ta kayıtlı işsiz sayısı ve açık iş sayısında ilk sırada yer alan Beden İşçisi (Genel) mesleği işsizlik ödeneğini hak edenler içinde de birinci sırada yer aldı. Beden İşçisi (Genel) mesleğinde bin 943 kişi işsizlik ödeneği almayı hak ederken, bu rakam toplam işsizlik ödeneğini almaya hak edenlerin yüzde 27,2’sini oluşturdu. İşsizlik Ödeneği’ni almaya hak kazanan ikinci meslek türü ise İplik Eğirme Operatörü olurken, bunları Temizlik Görevlisi, Kamyonet Şoförü Şoför-Yük Taşıma, Satış Danışmanı,  Büro Memuru, ve Konfeksiyon İşçisi takip etti.

 

İŞÇİLER EN ÇOK İŞKUR’DAN ARANDI!

Kahramanmaraş’ta İŞKUR hizmetlerinden yararlanan işyerlerinin açık işlerinde istihdama katılacak işçiler yüzde 95,9 gibi önemli bir oranda İŞKUR, ikinci sırada yüzde 54,9 ile akraba-eş dost arama kanallarından alındı. İŞKUR hizmetlerinden yararlanmayan işyerleri ise işlerinin yüzde 87’si akraba, eş-dost aracılığı ile karşıladı. İŞKUR hizmetlerinden yararlanan işyerleri açık işleri için özel istihdam büroları arama kanalını yüzde 3,5 oranında kullanırken, Kurum hizmetlerinden yararlanmayan işyerleri açık işlerinde özel istihdam büroları arama kanalını kullanmadı.

 

Kültür, Sanat Eğlence, Dinlence ve Spor ve Bilgi ve İletişim Sektöründe İşçi Sıkıntısı Yaşandı!

Kahramanmaraş’ta eleman temininde güçlük çeken işyerlerini sektörel olarak incelendiğinde İdari ve destek hizmet faaliyetleri, Elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı ve Diğer hizmet faaliyetleri sektörlerinde bulunan işyerlerinin eleman temininde çok fazla zorluk çekmezken, Kültür, sanat eğlence, dinlence ve spor ve Bilgi ve iletişim sektöründe ise eleman temininde en fazla oranda güçlük çeken işyerleri oldu.

 

GELECEK YILLARDA EN ÇOK İSTİHDAM ARTIŞI İMALAT SEKTÖRÜNDE BEKLENİYOR

Sektörlere göre istihdam eğilimi incelendiğinde en yüksek oranda artış bekleyen işverenlerin sırasıyla İmalat, Konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetleri ve Toptan ve perakende ticaret; motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin onarımı sektörlerinde olduğu öngörüldü. En fazla azalış bekleyen sektör ise Kültür, sanat eğlence, dinlence ve spor ve Mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetler sektörleri olurken, bunun nedeninin sektörlerde yer alan işyeri sayısının az olması olarak kaydedildi.

 

‘KAHRAMANMARAŞ’TA İŞKUR ÇOK GELİŞTİ’

Kahramanmaraş’ta geçmiş yıllarda İŞKUR’dan iş aradığını belirten 24 yaşındaki Enes Erdihan, geçmiş yıllara göre şu anki İŞKUR İl Müdürlüğü’nün işgücü katılımında daha aktif rol oynadığını ifade etti. İŞKUR’un çalışma alanının çok geliştiğini belirten Erdihan, şunları dile getirdi: İŞKUR özellikle son yıllarda çok gelişti ve profesyonelleşti. Bir taraftan meslek edindirme kursları, bir yandan istihdama yaptıkları katkılar yönünden çok gelişti. İŞKUR özellikle Kahramanmaraş’ın ekonomisinin gelişmesinde önemli bir rol üstlenecek. İŞKUR’u çalışmaları yönünden yakından takip ediyorum ve başarılı buluyorum. Bir vatandaş olarak onlara ayrıca teşekkür ediyorum.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Kombi hırsızı yetkili servisin dikkatinden kaçamadı
Kombi hırsızı yetkili servisin dikkatinden kaçamadı
MHP'li Yurdakul: Asil Türk Milleti’nin ve Devletimizin kutsal değerlerine karşı yapılan bu hain eylemler kabul edilemez
MHP'li Yurdakul: Asil Türk Milleti’nin ve Devletimizin kutsal...