Kadınlarda liglere katılım zorlaştırıldı

Kadınlarda liglere katılım zorlaştırıldı

Kahramanmaraş’ın 2 Bayan takımının katılım sağladığı Kadınlar Liginde genel Esaslar yayınlandı. Bu esaslara göre Kadınlarda Liglere katılımlar zorlaştırıldı.

10 Kasım 2016 - 08:14

Liglere yeni katılan takımların yeterli olup olmadığı, lig kalitesini düşürüp düşürmedikleri konusu bir süredir TFF gündemindeydi. Bu yılki statüde giriş eşiğini maddi olarak yükseltmeyi seçmişler. Lig depoziti Birinci Lig için 5000 TL olarak sabit tutulurken, İkinci Lig'de 1000 TL'lik bir artış yapılmış. Yeni gelenlerin yer alacağı Üçüncü Lig'de ise 3000 TL depozit iki kat artışa karşılık geliyor. Belli şartları yerine getirebilenlerin lige alınmaları uygulaması doğru olmakla birlikte bunu altyapı performansına ve belli diğer kriterlere bağlamayı sonraki dönemler için tartışmak gerek.

YABANCI LİSANSLI TC VATANDAŞI KONUSU KARIŞIK

Yeni eklenen maddeye göre bu durumdaki oyuncular için ITC gerekmekte ve TFF'nin belirleyeceği miktarın ödenmesi gerekiyor. Oysa Amatör Kitapçık'ta eğitim için Türkiye'de bulunan oyuncular durumunda normal yurtiçi transfer bedelinin yeterli olduğu öngörülmüş. Dolayısı ile ya kadınlarda eğitim dışlanarak erkeklere göre daha sıkı bir uygulama yapılmış, ya da bu tür durumlarda TFF'nin belirlediği miktar (ve özel durumlar) için Amatör Kitapçık referans alınacak. Tabi o zaman bu maddenin neden eklendiği sorusu geliyor akla.

BİRİNCİ LİGDE MAÇ SAYISI ARTIRILDI

Ligde üst yarının play-off, alt yarının play-out oynadığı bir sisteme geçiş yapıldı. Çift devreli oynanacak bu ikinci dönem sırasında takımlar 10 hafta daha lige devam edecekler. Maçlar daha denk ekipler arasında oynanacağı için gelişim açısından olumlu. Play-off birincisi Şampiyonlar Ligi'ne giderken, play-outta son iki sırayı alan takımlar ikinci lige düşecek.

İKİNCİ LİG BİRAZ DAHA AÇIKLAMA İSTİYOR

İkinci Ligde ise yine bir süredir konuşulduğu gibi iki bölgesel grup uygulamasına geçildi. Öğrenci ağırlıklı oyuncu yapısı ve ligin fon üretiminin düşüklüğü göz önüne alındığında, iki bölge uygulaması seyahat açısından ligi rahatlatacak bir uygulama. Gruplarda ilk iki sırayı alanlar play-off oynayacaklar. Ancak bu noktada birinci lige kaç takımın çıkacağı konusunda statüde netlik yok. Belli ki 2017-18 sezonunda birinci ligde kaç takım olacağı konusunda henüz karar verilmemiş. Ancak ikinci ligde mücadele edecek ekiplerin hedefin ne olduğunu bilmeden lige girmeleri biraz garip. Bir de play-off ve play-out’un tarafsız sahada olacağı göz önüne alındığında neden iki devre üzerinden oynanacağı çok anlaşılmıyor. Maç sayısını artırmak amacı düşünülebilir ancak yine de, özellikle play-outta ilginç bir süreç olacak. Unutmadan; İki takım düşüyor, üçüncü ligden dört takım çıkıyor. 2017-18'de gruplardaki asimetrinin çözülmesi planlanmış.

ÜÇÜNCÜ LİGDE ÇOK YENİ BİR KONU YOK

Grup sayısı belirtilmemekle birlikte yine ilk ikiler play-offa çıkıyor. Ardından yarı finale kadar çıkabilen dört takım ikinci lige terfi ediyor. Bu da 3. Lig takımları için yeniliğin olmadığını gösteriyor.

ATAŞEHİR KURALI ALTYAPIYI NASIL ETKİLEYECEK?

2016-17 sezonunda altyapı katılımını gerçekleştirmemenin cezası bir sonraki sezona -6 puan ile başlamak olarak belirlendi. Yalnızca 2017-18 sezonuna yeni katılacak kulüplerde 2017 şampiyonalarına katılım aranıyor. Bunun yan etkisi özellikle üçüncü ligde iddiası olmayan, özellikle altyapı hedefi bulunmayan takımların yaz aylarında oynanan bu şampiyonalara katılım için hiçbir nedeni kalmaması. 2017-18'de, üçüncü ligde takımların yarısından çoğu -6 ile başlayan gruplar görürsek şaşırmamak gerek. Dolayısı ile altyapı futbolcu havuzu kaçınılmaz olarak daralacak.

YAŞ GRUPLARINDA DEĞİŞİKLİKLER

U19 Milli Takım ile Gençler kategorisi yaş aralıklarını harmonize etmek amacı ile 1999'luların bir yıl daha Gençler kategorisinde kalmasına karar verilmiş. U19 Avrupa Şampiyonası elemelerine Türkiye Şampiyonası oynayan sporcular ile daha hazır gidebilmek hedefleniyor. Dolayısı ile Gençler kategorisi 1999'dan başlatılırken uzun süredir tartışılan yaş makasının bir yıl kısılması da uygulanmış. Gençler kategorisi 1999-2001 olarak belirlenmiş. Bu esnada Yıldızlar kategorisi 2001'den başlarken yaş makası bir yıl açılarak yarı sahadan tam sahaya geçiş eşiği 13 yaş olarak korunmuş. Yıldızlar 2001-04 olarak belirlenmiş. Minikler geçen seneki grubun devamı olarak 2004-06 yapılarak 2006'lıların liglere girişi sağlanmış.

KULÜPLER BEKLEDİĞİNİ BULAMADI

Her ne kadar play-off/play-out uygulaması ile maç sayısı artırılması yönündeki talep yerine getirildiyse de, çeşitli nedenlerle liglerdeki takım sayılarının artırılması, deplasman teşviklerinin artırılması, yabancı sporcu sayısının artırılırken transfer maliyetlerinin azaltılması, sponsorluğu kolaylaştırıcı ana kulüp altında farklı isimde mücadele edebilme, Türkiye Kupası gibi konularda statü ile oluşan beklentiler arasında fark var. Bu konularda tartışmaların devam edeceği görülüyor. Ancak unutulmamalı ki kadın futbolunun iki temel sorunu olan hedef ve takvim konuları çözülmeden fon üretilmesi, dolayısı ile harcama artışı gerektiren uygulama değişiklikleri kolay gözükmüyor.

(İLKER YİYEN)

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x