Kahramanmaraş’ta seracılık gelişiyor!

Kahramanmaraş’ta seracılık gelişiyor!

Gıda Tarım Ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Emiralioğlu, Kahramanmaraş’ta seracılık alanlarının 3 yılda 4’e katladığını söyledi.

17 Aralık 2017 - 02:43

Kahramanmaraş halinde satılan domateslerin büyük bir kısmını şehir seralarında üretilen domateslerin oluşturduğunu söyleyen Emiralioğlu, “Seracılığın yapılabilmesi için iklimin uygun olması gerekiyor. Kuzey ilçelerimizde bunu yapmak mümkün değil. Ağırlıklı olarak Türkoğlu bölgemizde yapılıyor. Bu bölgelerde iyi tarım uygulaması yapan çiftçilerimize ise dekar başına destekler sağlanıyor” dedi.

 

“Seraya İlgi Her Geçen Gün Artıyor”

Kahramanmaraş’ta Akdeniz ikliminin görülmesini çiftçilerin iyi bir şekilde değerlendirdiğini kaydeden İhsan Emiralioğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: “Türkoğlu ilçemizin Kadıoğlu çiftliği mahallesi ve merkez Erkenez Mahallesi civarında çiftçilerimiz yeni yeni seralar kurmaya başladılar. Bu bölgemiz son derece önemli bir gelişmedir. Şehrimiz ara sebzelerin ara sezonun yakalama imkanına sahip.  Bizim seracılarımız bunun farkındalar, bunu iyi bir şekilde değerlendiriyorlar.  Özellikle 3 yıldır, ciddi anlamda Kadıoğlu çiftliği mahallesinde seralarımız kuruldu.Bu bölgeler için ziraat mühendisleri görevlendirdik. Bunlar sürekli çiftçilerimizle birlikte hareket ediyorlar. Sebzelerin hastalıklarıyla ilgili mücadele ve diğer konulardaki ihtiyaçlarını karşılıyorlar. Çiftçilerimizde bu konudan memnun Ve kendi aralarında birlikte hareket etme kültürleri var.Buserayı yapan çiftçiler genellikle Antalya bölgesinde geçmişte seralarda işçi olarak çalışmış orada seracılığı öğrenmişler ve tekrar kendi memleketlerine döndüklerinde bu faaliyetleri yapıyorlar. Geçmiş yıllara göre seraya ilgi arttı. Kahramanmaraş halinde satılan domateslerin büyük bir kısmı şehrimiz seralarında üretilen domateslerdir.”

 

“Çiftçiler Ara Sezonu İyi Değerlendiriyor”

Seralarda ağırlıklı ürün olarak domates ’in ekildiğini ve çiftçilerin dekar başına destek aldığını vurgulayan Emiralioğlu şunları söyledi: “Şuanda üretim için ara sezondayız.  Bizim şehrimizde iki dönem seracılık gerçekleşiyor. Şubat ayında fideler dikiliyor ve ilk hasatlar Nisan gibi başlıyor ve devam ediyor. Bunun bitiminde Ağustos gibi tekrar ikinci ekim yapılıyor. Buda Aralık ayına kadar devam ediyor. Aralık ve Ocak ayları seraların dinlenme aylarıdır. Bazı çiftçilerimiz marul gibi ıspanak gibi sebzeleri de yetiştiriyorlar. Ağırlıklı olarak Türkoğlu bölgesinde yapılıyor. Seracılığın olması için iklimin uygun olması gerekiyor. Kuzey ilçelerimizde bunu yapmak mümkün değil. Bu bölgelerde iyi tarım uygulaması yapan çiftçilerimiz dekar başına destekler sağlanıyor. Çiftçilerimizin en çok memnun olduğu konu ziraat mühendisleri oluyor. Çiftçilerimizi sorunlarına anında müdahale etme şansları oluyor. Hakim olarak domates ekiliyor. Önümüzde yıllarda seracılık katlanarak artacaktır. Bu konuda çiftçilerimiz yoğun ilgi gösteriyor. 3 yıldır sera alanı olarak 4’e katladık. Ve bu katlama önümüzdeki yıllarda devam edecek. Şehrimizin seracılığa uyun bir ilkimi var. Özellikle ilimizin Akdeniz iklimine sahip olmasını iyi kullanıyoruz. Çiftçilerimizde bu konuyu yavaşyavaş keşfetmeye başladılar.” 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde Diyetisyen Kadrosu Genişletiliyor
SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde Diyetisyen Kadrosu...
Kombi hırsızı yetkili servisin dikkatinden kaçamadı
Kombi hırsızı yetkili servisin dikkatinden kaçamadı