Kahramanmaraş’ta ’’Türkmen Toyu’’

Kahramanmaraş'ta ''Türkmen Toyu''

Kahramanmaraş Kültür Sanat ve Tarih Araştırma Derneği (Maksat DER)'in düzenleyeceği Tolgadırlılar (Dulkadirliler) Türkmen Toyu 5 Ağustos 2018 Günü düzenlenecek. Festivalle İlgili MAKSAT-DER Başkanı Ali Gemci Yönetim Kurulu Üyeleriyle Birlikte Öğretmenevi Kıraathanesi’nde basın toplantısı düzenledi.

03 Ağustos 2018 - 08:51

Organizasyonla İlgili Bilgiler Aktaran Gemci, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Dulkadiroğlu İlçe Belediyesi, Onikişubat İlçe Belediyesi Türkoğlu İlçe Belediyesi Ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nin Çeşitli Katkılar Sağladığını Söyledi.

Toy’da il dışından yatılı olarak gelecek misafirler büyükşehir belediyesi, türkiye gençlik vakfı misafirhanelerinde ağırlanacak. Toy’da il dışından yatılı olarak gelecek misafirler büyükşehir belediyesi, türkiye gençlik vakfı misafirhanelerinde ağırlanacak. Konukların Sabah Kahvaltısı Türkoğlu Belediyesi, Öğle Yemeği Dulkadiroğlu Belediyesi ve Akşam Yemeği İse Onikişubat Belediyesi tarafından verilecek. KSÜ İse Etkinliklerin Yapılması İçin Alan Tahsisi Ve Düzenlemesini Yapacak. Türkoğlu Belediyesi, İlçede Otağ Olarak 10 Çadır Kuracak Ve Türkmen Beyliği Obası oluşturacak.

Başkan Ali Gemci organizasyon ile ilgili olarak yaptığı açıklamada şöyle konuştu; ''Bütün Kahramanmaraş halkının bu toy hepimizin, bizim demesini arzu ediyoruz. Biz Maksat DER'i kurduk, Maraş Sevdalıları arkadaşlarımızla Maraş’ın kültürü ve tarihi ile ilgili bir çok projeye imzalar attık başarılı da olduk. Bu toya gelince, Türkmenlerin Anadolu’da ilk yerleştikleri yer Maraş’ımız sene 7 yüz 52 havasın bölgesi ile ilk Türkmenler Maraş’a yerleşirler. Türkmenler için çok önemli olan Maraş’ımız malumunuz Dulkadirler, Tolgadırlılar toyu derken de geçmişte bizlerin bir geçmişi var. Neticede biz Tolgadırlıyız, Dulkadirli’yiz bunlar bizim atamız ve onların başkenti olduğumuz için biz bu ismi vermeyi uygun gördük ki insanlarımız hatırlasın ya işte bir zamanlar Türkmen elinin başkenti idi veya Türkistan’ın başkenti idi evet bir yazar bir şair olaraktan bir rahatsızlığım yok. Şiir ve edebiyatın demesinden ama bizde Türkiye’de bulunan birkaç tane şehirden birisiyiz. Biz kendi kültürümüzü kendi tarihimizi halkımıza anlatabilmek için atalarımızı hatırlatabilmek için biz böyle bir toy düzenlemeye sevk etti bize yaşamış olduğumuz şeyler. Bir takım olaylar bunu yaparken bizim bir Kahramanmaraş’ımızda görmüş olduğumuz etkinliklerin hepsini Kahramanmaraş’ımız yapacak yani dışarıdan hiç gelen yok. ''

Başkan Gemci şöyle devam etti; ''Örneğin Kahramanmaraş binicilik kulübü bizim bir ortağımız hiç ücret talep etmiyorlar. Gelecekler kök böğrü oynayacaklar, cirit oynayacaklar, okçular yine Maraşlı okçular, güreşçiler yine Maraşlı güreşçiler,  ozanlarımız yine Maraşlı ozanlarımız. Bu kardeşlerimiz hiçbir tanesi bizden para talep etmedikleri gibi, gördük ki gerek belediyelerimiz, gerek STK’larımız bu işe gerçekten çok büyük gayretler sarf ettiler. Bu işin olması için herkes elbirliği ile çok büyük yardımcı oldular ve biz diyoruz ki bu toy Maksatder’in toyu değil bütün Kahramanmaraş’ın toyu olmalıdır bu faaliyetleri sadece Maksetder değil bütün Maraş düzenliyor olmalıdır.  Tabi bununla birlikte 100 kadar Türkiye’den Türkmen dernekleri ve federasyonları geliyor bunlar 500 kişilik Büyükşehir Belediyemiz TÜRKFA’nın yurtlarında yatılı yerler ayarladı. Dışardan gelecek olan yatılı misafir 500 tane, günübirlik işte Urfa’dan, Antep’ten, Hatay’dan, Elbistan’dan, Adıyaman’dan, Malatya, Elâzığ’dan günü birlik olanlar hariç sadece yatılı olaraktan gelen misafirlerimiz 500 tane. Basında dışardan gelecek 500 tane olarak yazılmış, bunu düzeltmek için söyledim bunu. Dışardan gelecek misafirlerimizin Akşam yemeklerini Onikişubat Belediyemiz ikram edecek Sabah kahvaltılarını yine Türkoğlu belediyemiz ikram edecek, toyumuzdaki öğle yemeğini de Dulkadiroğlu Belediyemiz ikram edecek, Tabi Büyükşehir belediyemizin de burada çok büyük şeyleri var işte yer düzenlemesi, işte o 500 kişinin kalacağı yerin ayarlanması mehteren takımı güreş takımı yani herkes bir ucundan tuttu. Tabi burada Türkoğlu Belediyemiz 10 tane büyük otak kuracak efendim bunun yanında atçılık ve okçuluk kulübümde gönderiyor. Ayrıca üniversitemiz yer temini ve oradaki koruma, toy alanımızda 3 tane fakülte yanında oralar açık bulunacak gelen misafirlerimizin ihtiyaçları karşılanması içinde açık bulunacak. '' 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Karacasu Kampüsü Ağaçlandırıldı
Karacasu Kampüsü Ağaçlandırıldı
Kahramanmaraş’ta hafif ticari araç evin çatısına uçtu
Kahramanmaraş’ta hafif ticari araç evin çatısına uçtu