Kahramanmaraş’tan ABD’ye..

Kahramanmaraş’tan ABD’ye..

Kanser hastalığında tedavi yöntemi olarak kullanılan Işgın Otu, yetiştiği Kahramanmaraş topraklarından ABD’ye kadar ün saldı.

16 Kasım 2017 - 08:27

Anadolu’nun sayılı yerlerinde yetişen ve kentte yetişimi yaygın görülen Işgın Otu, birçok hastalıkta da tedavi yöntemi olarak kullanılıyor. Kanser hücrelerini yok etmesi ile de son zamanların gündemin meşgul eden Işgın Otu’na ABD ortak çıktı.

 

KANSER TEDAVİSİNDE ETKİN BİR MADDE

Halk arasında dağ muzu olarak bilinen Işgın, iki aşamada değerlendirmeye alındı. Çıkan bulguya göre kanser hastalığının yeni bir ilacı olacak nitelikte. Toprakta yetişen ışgın bitkisi kök ve gövde kısmı tüketmeye uygun olurken, yaprakları içerisinde bulunan osalik asitten dolayı zehirlenmeye yol açabilir. Araştırmaya alınan ot bundan sonraki süreçte kanser ilaçları için etkinleştirilecek bir madde olurken uzmanlar ışgında mide rahatlatıcı ve kan şekerini düzenleyici özellik olduğu konusunda hemfikir.

 

ÜZERİNDE İLAÇ DENEYLERİ YAPILIYOR

Işgın otu üzerinde yapılan bir deneyin ayrıntılarından bahseden Op. Dr. Ertan Beyatlı, “ABD’nin Atlanta Üniversitesi’nde iki aşama hâlinde yapılan deneyler fareler üzerinde gerçekleştirildi. Işgında bulunan parietin isimli kırmızı pigmentler kanser hücrelerine enjekte edildi. Sadece iki gün içinde kanser hücrelerinin yarısının öldüğü görüldü. Pigmentlerin modifiye edilmiş bir çeşidinin de tümörlerin gelişimini azalttığı belirlendi. Araştırmadan çıkan bu bulgu yeni bir kanser ilacının da habercisi. Uzmanlar ışgından yapılmış kanser ilacının birkaç yıl içinde kanser tedavisinde kullanılabileceğini belirtiyor. Ancak her ne kadar deney sonuçları olumlu olsa da ışgının ilaca dönüştürülmesi için birçok yeni araştırma yapılması gerektiği belirtiliyor. Işgın hakkında bulunan keşif bilim dünyasında büyük bir heyecan yarattı. İngiliz Daily Express gazetesinde “Işgın hayatınızı kurtarabilir ” başlığıyla yayımlanan haber dünya basınında büyük yankı buldu” bilgilerini aktardı.

 

KAHRAMANMARAŞ’TA NASIL TÜKETİLİYOR
Attar Muhammet Akkök, Işgın bitkinin kentte tüketim tarifini şöyle verdi:  Işgın Kahramanmaraş’ın yanı sıra Anadolu’nun birkaç bölgesinde de yetişiyor. Çiğ olarak ta tüketilen ışgın, zeytinyağlı yumurtalı yemeği, ve reçeli yapılarak ta tüketiliyor.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Prof. Dr. Yurdakul: “Ülkümüz, Duyarlı Bir Millet Olmaktır”
Prof. Dr. Yurdakul: “Ülkümüz, Duyarlı Bir Millet Olmaktır”
Büyükşehir, Trafikte Güvenlik İçin Sahada
Büyükşehir, Trafikte Güvenlik İçin Sahada