“Turizm için birlikte hareket edelim”

“Turizm için birlikte hareket edelim”

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Kültür Ve Sosyal İşler Daire Başkanı Cevdet Kabakçı,turizm için herkesin bir olması gerektiğini belirterek, “Şehrimizde 300’e yakın tarihi ev ve konaklar var. Kentin gelişmesi ve daha fazla turist çekebilmemiz için bu konakların en kısa sürede restorasyon edilmesi gerekiyor. Bu bakımdan Şehir halkı olarak ekonomik gücü yerinde olan iş adamlarının en azından 1 konağı restorasyon yaptırması gerekiyor” dedi.

16 Kasım 2017 - 08:29

7 kuyular kayak merkezi tamamlanana kadar tarihi evlerin ve konakların daha fazla turist çekebilme adına restorasyon edilmesi gerektiğini savunan, Kültür Ve Sosyal İşler Daire Başkanı Cevdet Kabakçı, iş adamlarına tarihi evleri ve konakları “restorasyon” yaptırın önerisinde bulundu.

 

“TURİZM İÇİN BİRLİKTE HAREKET EDELİM”

Tarihi çarşıların restorasyon edilmesiyle birlikte ekonomiye ciddi katkılarının olduğunu belirten Kabakçı konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kahramanmaraş taş ve ashap kagir binalardan yapılmış bir kentimizdir. 1920 de Fransız işgali sırasında yakılmış, yıkılmıştır. Ama Cumhuriyet sonrasında tekrardan ayağa kalkmıştır. Şehrimiz Osmanlı devleti zamanında 7 büyük kapalı çarşıdan birine sahip, kadim kentlerimizden bir tanesidir. Osmanlı orduları Doğu seferlerine çıkarken, ordularının koşum takımlarını şehrimizdeki çarşılardan alırlarmış. Biz bu değerlerimizi bildiğimiz için tarihi çarşılarımızı, evlerimizi, konaklarımızı Büyükşehir Belediyesi olarak restorasyon yaptık ve yapmaya da devam ediyoruz. Restorasyon ile birlikte çarşılarımızın iş hacmi de yükseldi. Geçmişten gelen tarihi meslekleri desteklememiz gerekiyor. Şehrimize gelen yerli ve yabancı turistler şehrimizden bakır, sim sırma, ahşap oymalar gibi alanlardailgi gösterip alışverişler yapıyorlar. Şehrimize ziyaretçi sayımız her geçen artıyor.Şehrimizde 300’e yakın tarihi ev ve konaklar var. Bu konakların hem devletimiz hemde milletimiz tarafından en kısa sürede restorasyon edilmesi gerekiyor.Şehirlerde modernleşme sürecinde siteler katlı apartmanlar yapılıyor. Şehrimizde batıya doğru ilerliyor. Ve eski yerleşim yerlerindeki tarihi evleri restorasyon edip turizme kazandırmamız gerekiyor. Hükümetimiz,Vakıflar Genel Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyemiz 50’ye aşkın metrese, türbe gibi yerlerin restorasyonlarını tamamlandı. Restorasyonları biten konaklarımız vatandaşların ilgi odağı oluyor. Artık belirli ekonomik ve sosyal seviyeye gelen insanlar aslını ve neslini soruşturmaya başlıyor. Tarihe daha çok ilgi duymaya başlıyor.”

 

“LÜKS BİNALAR DEĞİL, KONAKLAR TERCİH EDİLİYOR”

Kahramanmaraş’ın tarihi konak ve evlerinin Türkiye’ye örnek olduğunu ve insanların lüks binalara rağmen geçmiş tarihlerindeki evlere ilgi gösterdiklerine dikkat çeken Cevdet Kabakçı şunları söyledi: “Herkesin şehirlerinde lüks binalar var ama böyle tarihi konakları ve evleri yok. Bizim elimizi çabuk tutmamızı lazım. Şehir halkı olarak ekonomik gücü yerinde olan iş adamalarının en azından 1 konağı alarak restorasyon etmesi gerekiyor. Buraları şirket merkezleri, özel müzeler,butik otelleryapabilirler. Tarihi süreç insanlara daha samimi geliyor. İnsanlar dışarıdan geldikleri zaman tarihi arıyorlar. Doğa turizmini arıyorlar. Bu konaklarımızın en kısa sürede restore edilmesi lazım. Tabi ki buda maddi yönden bir bütçede gerektiren bir çalışma. Ama Şehrin tanıtılması için bu tür çalışmaları yapmamız gerekiyor. Şehrimiz altyapısı ve üstyapısı ile doğasıyla bugün belirli bir seviyeyi yakalamış durumdadır. İnşallah yedi kuyular kayak merkezimizin inşaatı tamamlanırsa, bu bölge için bir cazibe merkezi olacak. Bu kayak merkezimiz açılmadan bizim restorasyon çalışmalarımızı tamamlamamız gerekiyor. Taşın altına elimizi hepimizin koyması gerekiyor. Yakın zaman içerisinde Büyükşehir Belediyemiz 5 konak aldı, bunun restorasyonunu en kısa sürede tamamlanacaktır. Şehrimize gelen insanları buralarda ağırlar isek bizim kazanımlarımız çok daha fazla olur.Şehrimiz daha farklı tanıtılması sağlanmış olur. Dünya’da büyük su kaynaklarına sahip bir şehiriz. Şehrimiz her geçen gün yenileniyor, gelişiyor değişiyor.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x