Kahramanmaraş’tan dünyaya insanlık dersi

Kahramanmaraş’tan dünyaya insanlık dersi

Avrupa sığınmacılara kapıyı kapatırken, Türkiye, Kahramanmaraş’taki konteynırkent ile dünyaya insanlık dersi vermeye devam ediyor. Kahramanmaraş’ta açılan 25 bin kişilik konteynırkent, sığınmacıların yeni sıcak yuvası oldu.

19 Aralık 2016 - 07:52

Kahramanmaraş'ta yapımına başlanan 25 bin kişilik konteynırkent, önceki gün Başbakan Binali Yıldırım'ın katıldığı törenle açıldı. Açılışla birlikte daha önce çadırda kalan Suriyeli sığınmacılar da her biri çift katlı 25 bin kişilik konteynırkente yerleşmiş oldu. Açılış öncesi Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak da gazetecilerin sorularını yanıtladı. Halep'ten gelecek göç dalgasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kaynak, "80 bin ile 100 bin arası olduğu söyleniyor. Bölgeden aldığım sıcak bilgi 30 bini geçmeyeceği yönünde" dedi. İdlib bölgesinde kamp yeri baktıklarını vurgulayan Kaynak, İHH'nın İdlib'de hazırladığı 12 dönümlük alanın 50 dönüme çıkarılarak Halep'ten ilk gidenlerin buraya alınmasının da değerlendirildiğini söyledi.

 

KALICI GÜVENLİ BÖLGE PLANI

Kaynak, Cerablus ve El Rai'de (Çobanbey) daha önce oluşturulan alanlarda 72 bin sığınmacının bulunduğunu, açıkta kalan 100-110 bin sığınmacı için de Zeytinlik bölgesinde 20 bin kişilik 3 kamp yeri yapmayı düşündüklerini söyledi. Türkiye'nin bu alanı "güvenli bölge" haline getirmek istediğini söyleyen Kaynak, "Burada küçük küçük köyler kuralım. Kendi yerleşim yerlerinde kalsınlar. AB'nin temel itirazı bunların güvenliğini kim sağlayacak? O hususta eğit-donat ile kendi yerel güvenlik güçlerini oluşturalım; kendi bölgelerini korusunlar istiyoruz" şeklinde konuştu. Kaynak şu mesajları verdi: "Keşke insanları kendi yerlerinde tutabilsek ve güvenli bölgeler oluşturabilsek. Asgari ihtiyaçları karşılıyoruz, sıkıntımız yok. (...) Türkiye'de kamunun yaptığı harcamaların BM ölçütlerine göre parasal karşılığı, fiilen karşıladık demiyorum. 12.5 milyar dolar. Yine fiilen belediyenin, bireylerin yaptığı yardımın miktarı da bu kadar"

 

ŞARK ÇIBANI SALGINI

Geçen hafta başından öğrendik ki Telafer'den çıkıp gelen bin 15 aile var Azez'de. Yaklaşık 6 bin 500 kişi. Hem DEAŞ hem PYD bölgesini geçip Azez'e ulaşmışlar. Camilerde ve umumi yerlerde kalıyorlar. Maalesef bir Şark çıbanı salgını baş gösterdi. Geçen hafta 100'ü bulmuştu. İhtiyaç olan ilaç 300 doz. Türkiye'nin vatandaşları için ayırdığı 360 doz.

 

YAŞANANLAR SOYKIRIMI AŞTI

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak Halep'te hedef olan sivillere yönelik saldırıları da değerlendirdi. Açılış öncesi gazetecilere konuşan Kaynak, "Müthiş bir vahşet var. Soykırımı aşmıştır yaşananlar. Belki ben sizinle konuşurken, birileri de ölüyordur" dedi. Kaynak, Türkiye'nin tüm taraflarla yoğun bir diplomatik trafik yürüttüğünü söyledi.

 

HERŞEY DÜŞÜNÜLDÜ

Kahramanmaraş'ta hizmete giren 25 bin kişilik taşımalıkkent, Avrupa ve Ortadoğu'da sığınmacılar için hazırlanan en iyi altyapıya sahip. Her biri iki katlı, ısı ve ses yalıtımı olan yapılarda, kadınlar için ayrı çamaşır üniteleri bulunuyor. Çadırlarda zor koşullarda barınmaya çalışan sığınmacıların yaşamaya başladığı yapıların içinde mutfak tezgâhı, set üstü elektrikli pişiriciler bulunuyor. (ZEKİ DEMİR)

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x