Kaşıntıyı Önleyen Doğal Yöntemler

Kaşıntıyı Önleyen Doğal Yöntemler

Kaşıntı bir tür deri hastalığıdır. Dışarıdan gelen her hangi bir etkiye karşı vücudun tepki vermesidir. Kaşıntı her ne kadar önemsiz düşünülse de fiziksel ve psikolojik rahatsızlık veren bir sağlık sorunudur.

14 Kasım 2017 - 17:53

Kaşıntı vücudun bir bölgesinde ya da her yerinde ortaya çıkabilir. Önleyebilmek için öncelikle kaşıntının nedenini bilmek gerekir.

Kaşıntının en önemli nedeni cilt kuruluğudur. Nadir olarak görülse de karaciğer ve böbrek rahatsızlıkları da kaşıntıya neden olur. Alerjik ciltlerde, alerjiye neden olan madde ile temas sonucu da kaşıntı ortaya çıkar. Stres, ani şoklar gibi psikolojik etkenler, sinek ya da böcek ısırıkları, kullanılan bazı ilaçların yan etkileri, gebelik sırasında ortaya çıkabilen kaşıntılar ve cinsel bölgelerde bulaşıcı hastalıklar nedeniyle de kaşıntı ortaya çıkabilir.

Kaşıntı hayatımızı olumsuz etkiler. Özellikle yorgunluk, uykusuzluk, sindirim sistemi bozuklukları, nörolojik rahatsızlıklar, deride rahatsızlıklar, hatta psikolojik olarak da etkilemektedir. Kaşıntı için ilk gidilmesi gereken bölüm dermatolojidir.

Ancak, kaşıntısını doğal yöntemlerle iyileştirmek isteyenler içinde tavsiyelerimiz mevcuttur.

 

Kaşıntı Nasıl Engellenir? Kaşıntı Tedavisinde Doğal Yöntemler

Kaşınma, kaşıdıkça artan bir kısır döngüdür. Kaşınan yeri kaşıyarak çok kısa bir süre için rahatlama olabilir. Ama; kaşıyarak, kaşıntının daha geniş bir bölgeye yayılmasına ve yaralar oluşmasına neden olabilirsiniz. Bu nedenle kaşımamanız gerekir.

 

Soğuk Uygulamalar:Kaşınan bölgeye soğuk uygulamalar yaparak, kaşınmayı durdurabilirsiniz.

Kaşıntı varsa, sıcak banyo yapmayın. Sıcak su deriyi daha da kurutarak kaşıntının artmasına neden olur. Ilık ya da soğuk banyo yapmayı tercih edin.

Kaşınan bölgeye, soğuk suyla ıslatılmış havlu uygulayın. Ya da buz torbası uygulaması yapın. Kaşıntıyı durdurur.

 

Nemlendirme:Kaşıntının nedeni genellikle aşırı cilt kuruluğudur. Kaşınan bölgelere nemlendirici uygulamak, kaşıntının nedenini ortadan kaldırarak rahatlama sağlar. Kullandığınız nemlendiricinin alkol içermemesine dikkat edin. Vazelin kaşıntılı bölgeleri nemlendirmek için kullanılabilecek en iyi nemlendiriciler arasındadır.

 

Tahriş Eden Ürünlerden Uzak Durun: Kaşınan bölgelerde sert sabunlar, alkol içerikli ürünler, kimyasal ürünler ve parfüm kullanmayın.

 

Karbonat:Kaşınan bölgeye karbonatlı su uygulamak, kaşıntı tedavisinde en iyi doğal yöntemdir. Kaşıntı çok aşırı ise, karbonatı bir miktar su ile macun kıvamına getirin ve kaşınan bölge üzerine sürün. Ancak; yara veya çizik cilt üzerinde kullanmayın.

 

Yulaf Tedavisi:1 bardak kaynar su içine bir yemek kaşığı yulaf ezmesi ekleyin ve karıştırın. Karışım ılıdığında ise, kaşınan bölgeye sürerek 15 dakika bekletin. Ardından nemlendirici sürün.

 

Nane Yağı:Nane yağı anestezi içerdiğinden kaşıntıyı durdurur. Anti inflamatuar özelliği ile de kaşıntıyı tedavi eder.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Kahramanmaraş’ta otomobil tıra arkadan çarptı: 1 ölü
Kahramanmaraş’ta otomobil tıra arkadan çarptı: 1 ölü
Başkan Görgel: “Tarihi Yapılarımızın Restorasyonu Hızlanıyor”
Başkan Görgel: “Tarihi Yapılarımızın Restorasyonu...