Kongreler başladı kılıçlar çekildi

Kongreler başladı kılıçlar çekildi

TBMM’de grubu bulunan Ak Parti, CHP ve MHP’nin Kahramanmaraş İl Başkanlarını kongre heyecanı sardı. Kongreye ilk giden MHP’de mevcut başkan Süleyman Öner’le Dulkadiroğlu İlçe Başkanlığına seçilen Mustafa Akpınar yarışacak. Ak Parti ve CHP’de ise il başkan adayları ısınma turlarına başladı.

08 Mayıs 2017 - 14:12

Mecliste grubu bulunan ve Kahramanmaraş’ta en çok oy alan üç partide kongre heyecanı başladı. Milliyetçi Hareket Partisi Kahramanmaraş’taki ilçe kongrelerinin tamamlanmasının ardından 21 Mayıs 2017 tarihinde il başkanlığı kongresini yapacak. İl Başkanlığı kongresine özellikle referandum sürecinde genel merkezden yana tavır alan Süleyman Öner’le gidilmesi düşünülürken, yine referandum sürecinde genel merkezin talimatlarına uyan 29 Nisan 2017 tarihindeki ilçe kongresinden güven tazeleyerek çıkan MHP Dulkadiroğlu İlçe Başkanı Mustafa Akpınar’da MHP il Başkanlığına adaylığını açıkladı.

Genel Merkeze giderek kulis yapan ve genel merkezdeki temaslarının ardından hemen adaylığını açıklayan Akpınar’ın Öner’in karşısında en büyük rakip olarak görülüyor. MHP’’de şuan iki isim ön plana çıkarken, başka isimlerin de çıkabileceği düşünülüyor.

Ak Parti kanadında ise şuan güçler savaşı veriliyor. Kahramanmaraş’ta başarılı bir grafik çizen İl Başkanı Ahmet Özdemir, Kültür ve Turizm eski Bakanı Mahir Ünal’ın üstün gayretiyle 3 isim arasından Ahmet Davutoğlu’nun Başbakanlığı döneminde il başkanı olarak atanmıştı. O dönemde vekillerin verdikleri isimleri yönetim kuruluna yaz(a)mayarak tepki toplayan Özdemir’e Ak Parti Milletvekili Veysi Kaynak’tan Başbakan Yardımcılığının ilk gününde destek mesajı gelmişti. Kabineden ayrılan Ünal’ın ardından Başbakan Yardımcısı olan Kaynak’ın desteğini de alan Özdemir şuana kadar farklı cephelerden bir hamle gelmezse en şanslı aday olarak göze çarpıyor. Dezavantajı ise Ahmet Davutoğlu döneminde atanan il başkanları arasında gösterilmesi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın partinin başına geçmesiyle yapılacak büyük temizlik içerisinde yer alıp almayacağı ise bilinmiyor.

CHP’de ise 23. ve 24. CHP Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat’ın desteğiyle il başkanlığına seçilen Esat Şengül’ün devam edip etmeyeceği belirsizliğini koruyor. CHP içerisindeki eski yönetim Özbolat’ın desteklediği yönetime karşı bir hamle yapması düşünülürken, CHP’de en az 4 ismin il başkanlığı yarışına katılması bekleniyor.

 

KONGRE SÜRECİ BAŞLADI KILIÇLAR ÇEKİLDİ

Ak Parti, MHP ve CHP’nin Kahramanmaraş İl Başkanlıklarında kongre heyecanı başladı. Partisini 2019 yerel ve genel seçime götürecek ve bu seçimlerde adayların belirlenmesinde etkin rol oynayacak il başkanlıkları için güç savaşları başladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın partinin başına geçmesiyle Ak Partide büyük bir değişim konusu kulislerde konuşulmaya başladı. Referandumda başarısız olan il ve ilçe başkanlarıyla en az 3 Büyükşehir ve 7-8 il Belediye Başkanıyla birlikte 28 İl Başkanının değişeceği öne sürülüyor.

Seçilen yönetimlerin 2019’da yerel ve genel seçimlere götürecek çalışmayı yapmaları, aday belirlemede rol oynamaları İl kongresinin önemini daha da ön plana çıkartıyor. İl Başkanlığını yürüten Metin Doğan’ın MKYK üyesi olmasıyla boşalan koltuğa 23 Aralık 2015 tarihinde Onikişubat İlçe Başkanı olan Ahmet Özdemir atandı. Dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal’ın kulis hareketiyle Davutoğlu döneminde atanan Özdemir şuana kadar yönetimiyle birlikte başarılı bir grafik çizdi. Atandığı dönemde oluşturduğu yönetim kurulu listesinde milletvekillerinin verdikleri isimleri yazamayarak küçük bir şaşkınlık oluşturan Özdemir daha sonra partisini toparladı.

Ünal’ın kabineden ayrılması ve hükümet kanadında aktif görev alamamasının ardından Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekili Kaynak’ın Başbakan Yardımcısı olarak ilk kez geldiği Kahramanmaraş’ta Özdemir’e verdiği destek il başkanlığını bekleyenlerin umutlarını kırmıştı. Şuana kadar Başbakan Yardımcısı Kaynak’ın desteğinin devam etmesi Özdemir’i en şanslı il başkan adayları arasına sokuyor. Referandumda başarısız olan il ve belediye başkanlarının değişimi gündemde olurken, Kahramanmaraş’ta alınan yüzde 74’lük oy Özdemir’i tehlikenin dışına itiyor. Özdemir’in ise en büyük dezavantajı Ahmet Davutoğlu döneminde atanmış olması. Özdemir’e rakip bir ismin çıkması halinde ise araya genel merkez girecek. Ak Parti genel merkezinde yaşanacak güçler savaşının ardından il başkan adayı belirlenecek ve tek liste ile seçime gidilecek.

Milliyetçi Hareket Partisinde ise kılıçlar çekildi. 25 Ocak 2015 tarihinde yapılan MHP Kahramanmaraş İl Kongresinde 5 adayın içerisinden çıkarak seçilen Süleyman Öner’in karşısına Kahramanmaraş’ın Büyükşehir olmasıyla oluşan Dulkadiroğlu ilçesine ilçe başkanı olarak atanan ve 29 Nisan 2017 tarihindeki ilçe kongresinde güven tazeleyen Mustafa Akpınar çıktı.

25 Ocak 2015’ten beri il başkanlığını yürüten Öner Genel Merkez politikalarının dışına çıkmadı, MHP içerisindeki Akşener’ci grupla arasına mesafe koyup tavrını Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den yana koydu. Özellikle referandumda hem basında hem de sosyal medyadaki hesabından ‘evet’ propagandası yaptı. Öner’in karşısında olan parti içerisindeki birçok isim de şimdiden harekete geçti.

29 Nisan 2017 tarihindeki ilçe kongresinden güven tazeleyerek çıkan ve şuana kadar başarılı, etkin ve yapıcı bir muhalefet görüntüsü çizen Akpınar geçen hafta MHP Genel Merkezine çıkarma yaptı. 25. Dönem MHP Milletvekili Sefer Aycan ve bir grup partilileriyle Genel Merkezde temaslarda bulundu. Bu temasların ardından ise Akpınar önce İl Başkan adaylığını sosyal medya hesabından duyurdu ardından ise bugün basın toplantısıyla tüm kamuoyuna duyuracak.

Şuana kadar MHP’nin il başkanlığı için iki isim çıktı. Mevcut Başkan Öner ve rakibi Dulkadiroğlu İlçe Başkanı Mustafa Akpınar’ın yarışacağı kongrede başka isimlerin de çıkacağı öngörülüyor. Parti genel merkezinde iki aday arasında bir anlaşma olursa tek liste ile de kongreye gidilmesinin hesabı yapılıyor. Dik duruşuyla tanınan Öner’e şuana kadar en büyük rakip, partinin içerisinde yetişmiş ve genel merkezde siyaset dersleri almış bir isim olan Mustafa Akpınar çıkıyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun olağan kongre sürecini başlatmasıyla gözler CHP’nin Kahramanmaraş İl Başkanlığına da çevrildi. Ak Parti ve MHP’nin kongrelerinden sonra yapılması beklenen CHP il kongresinde de en az 4-5 isimin yarışa katılacağı hesaplanıyor. 23. Ve 24. Dönem CHP Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat’ın desteğiyle 4 aday arasından çıkarak İl Başkanlığına seçilen ve 26 Aralık 2015 Ünal Ateş’le girdiği seçimde de güven tazeleyerek çıkan Esat Şengül’ün devam edip etmeyeceği bilinmiyor. Önümüzdeki dönemlerde olası bir kongrede ise eski yönetimde bulunan bir grup CHP’linin bir il başkanı adayı çıkarması beklenirken, Parti Meclisi üyesi Ali Öztunç’un ise tavrının belirleyici olacağı belirtiliyor. (ZEKİ DEMİR)

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x