Korsan satışa geçit yok!

Korsan satışa geçit yok!

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı ve Kahramanmaraş Kabzımallar ve Komisyoncular Odası iş birliğinde hal dışında kaçak olarak, meyve, sebze satışı yapan kişilere göz açtırılmıyor.

29 Kasım 2017 - 03:15

Kahramanmaraş Kabzımallar Ve Komisyoncular Odası Halit Orhan, yerel öğretici ve yerel esnaflara sahip çıkılması gerektiğini belirterek: “Kabzımal, komisyoncular, pazarcı, market aracılığı ile satışa sunulacak olan meyve, sebze bildirme tabi olup, vatandaşımızın sağlık güvenliği için üreticisinin üretim yerinin toplanma sevk edilme ve satışla ilgili bilgiler hal kayıt sistemine bildirilmesi gerekmektedir” dedi.

 

“ÜRÜNLERİN HAL KAYIT SİSTEMİNE BİLDİRİLMESİ GEREKİYOR

Hal dışından kente kaçak mal getirilip, satış yapan kişilerle ilgili sık sık denetimler yaptıklarını kaydeden Başkan Orhan konuşmasını şöyle sürdürdü: “ Kahramanmaraş Kabzımallar ve Komisyoncular Odası olarak üyelerimizle birlikte yaptığımız ticareti düzenleyen 5957 sayılı hal kanunu ve yönetmelikler, Büyükşehir sınırları içinde vatandaşımıza meyve ve sebzelerini tarım bakanlığınca gerekli kontrolleri yapılmış ilaç kalıntısı bulunmayan sağlıklı, hijyenik ortamda yetiştirilip taşınan ve uygun ortamlarda vatandaşa satışa sunulması amaçlanmaktadır. İlimizdeki mevcut hallerin standartlarının yükselmesi, semt pazarlarının çoğaltılması hal dışından kente kaçak mal getirilip, satışa sunulmasının engellenmesi bazı bölgelerden gelen seyyar esnaflarının, ilimiz dahilinde marketlerde araç üzerinden ve pazarlarda ticaret bakanlığının mevcut hal kayıt sistemine bildirilmeden denetimden kaçırılmış malların satışa sunulmasının engellenmesi, ilimiz dahilinde üretilen şehrimizin meşhur ( üzüm, elma, biber vs.) ürünlerinin il dışında çıkışlarında kanun gereği başka illerde üretilmiş gibi gösterilmesinin engellenerek, ilimize bakanlıkça gönderilen hal rüsumunun arttırılması için çalışmalar yapılmaktadır.”

 

“TÜKETİCİ ÜRÜN HAKKINDA DETAYLI BİLGİYE ULAŞACAK”

Ürünlerin künye numaralarıyla birlikte kontrol altında tutulacağına dikkat çeken Halit Orhan: “Hal kanunu yerli üreticimizin ürettiği ürünlerin oranı belirli kısmının bizzat kendileri vatandaşa satılmaları serbest bırakılmıştır. Kabzımal, komisyoncular, pazarcı, market aracılığı ile satışa sunulacak olan meyve sebze bildirme tabi olup, vatandaşımızın sağlık güvenliği için üreticisinin üretim yerinin toplanma sevk edilme ve satışla ilgili bilgiler hal kayıt sistemine bildirilmesi gerekmektedir.Sisteme bildirim sonrası oluşan künyelerin sorulduğunda ibraz edilmesi market ve satış yerlerinde ürünle ilgili barkot ve kare kodlu etiketler bulundurulması gerekli olup, alıcıların aldıkları ürünle ilgili bilgilere sistemden ulaşması sağlanmıştır olacaktır. Künye numaralarının www.hal.gov.trweb adresinden sorgulanmasıyla sebze ve meyvelerin kaç aşamadan geçtiği ve her aşamada oluşan fiyat bilgilerine de ulaşılabilmesi mümkün olacaktır. Böylelikle tüketicilerimiz satın aldıkları sebze ve meyvenin satıcılar tarafından ne kadar alındığını bilinecektir. Bu şekilde oluşturulacak bir kamuoyu üzerinden perakende satışlarındaki artışın izlenebileceğini ve hatta belirli bir oranda kontrol altına alınabileceği değerlendirilmektedir” diye konuştu.

 

“İHBARLAR DEĞERLENDİRİLİP CEZAİ İŞLEM UYGULANIYOR”

Kaçak ürün satış yapan kişilere yönelik gelen ihbar ve şikayetlerideğerlendirip cezai işlem uyguladıklarına değinen Orhan şunları söyledi: “Mevcut hal tesislerimiz ve Kahramanmaraş il sınırlarında kanun ve yönetmelik hükümlerine göre işlemlerin yapılması amacıyla, Mevcut hal tesislerimiz bakım onarımla reanbilite edilmektedir. KahramanmaraşBüyükşehir Belediyesi Zabıta daire başkanlığımız hal zabıtasını araç ve personel sayısında destek vermektedir. İhbar ve şikayetlerdeğerlendirilmekte cezai işlem yapılmaktadır.  Denetim yol kontrolleri noktaları valilikçe tespit edilerek yol kontrolleri yapılmaktadır. Çevre illerden iletişim sağlanarak denetim ve kontrollerin etkinliği arttırılmaktadır. Yerel öğretici ve yerel esnaflarımıza sahip çıkmamız gerekiyor. Daha sağlıklı üretim ve hijyen üretimi için esnaf desteklenmesi gerekiyor.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Dulkadiroğlu’ndan Ekmekçi Mahallesinde İstinat Duvarı ve Parke Çalışması 
Dulkadiroğlu’ndan Ekmekçi Mahallesinde İstinat Duvarı ve Parke...
Kahramanmaraş'ta ahşap fabrikasında yangın 
Kahramanmaraş'ta ahşap fabrikasında yangın