Maraş Paçası 10 liraya sabitlendi!

Maraş Paçası 10 liraya sabitlendi!

Kahramanmaraş’ta Lokantacılar Odası, şehrimizde 7 lira ile 9 lira arasında satılan Maraş paçasını, artan kelle fiyatlarını da göz önünde bulundurarak; 10 liradan sabit fiyatlandırdı.

17 Kasım 2016 - 07:28

Türk Patent Enstitüsünde Maraş Kelle Paça olarak tescillenen milli yemeğimiz meşhur Maraş Paçası, Kahramanmaraş genelinden artık 10 liradan satılacak. Kahramanmaraş ile diğer şehirler arasından büyük fiyat farkının olduğunu belirten Kahramanmaraş Lokantacılar Odası Başkanı Erdal Kanbur, Maraşlı esnafların talebi üzerine artan kelle fiyatlarını göz önüne de alarak Maraş Paçasını, 10 lira sabit ücretten fiyatlandırdıklarını söyledi. Kanbur, “Kelle fiyatlarında bir artış oldu. Esnafımız da bu artıştan dolayı etkilendiklerini söylediler. Biz de tabi bunu masaya yatırdık” dedi.

Kahramanmaraş’ta paçacı esnafı için getirilen sabit fiyat uygulamasını, bir zam olarak değerlendirmemek gerektiğini ifade eden Kahramanmaraş Lokantacılar Odası Başkanı Erdal Kanbur, bu uygulamanın tescilli Maraş Paçasında kaliteyi artıracağını belirtti.

Artık Maraş Paçasının dünyaya açılma zamanı geldiğini aktaran Kanbur, “Allah var! Şimdi Kahramanmaraş deyince akla paçayla ön plana çıkardık. Yani paçaya bir vizyon getirdik. Patentini alarak bunu Kahramanmaraş’a mal ettik. O yüzden de bu aldığımız patentin Kahramanmaraş’a paçacılığın kabullendirilmesi bakımından, Maraş Paçasının dünyaya açılması bakımından önemli olduğunu düşünüyorum. Biliyorsunuz; paça yapmak zor bir iş. İnsanlar bunu geceden sabahlara kadar karıştırıyor. Üzerinden küfü alıyor. Kısacası bu işe bir emek harcıyorlar. Bu bakımından gerçekten bunu yapmak zorundaydık” dedi.

Maraş Paçasının uluslararası alana açılması için sabit fiyat uygulamasının yerinde olduğunu dile getiren Başkan Kanbur, böylece paçacı esnafının kaliteyi ve sunumu ön plana çıkaracağını kaydetti. Kalitenin sunumla buluşması sonucu Maraş Paçasının kendi reklamını yaparak dünyaya açılabileceğini vurgulayan Kanbur, şöyle konuştu: “Fiyat nasıl olsa bir yere gelir oturur. Ama ben daha iyi bir paça yapabilmenin, bunu patentimize yakışır bir şekilde yapabilmenin ve bu paçayı daha ileri götürebilmenin daha önemli olduğunu düşünüyorum. Bugün Kahramanmaraş’a gelen her insan Maraş Paçasını tatmak istiyor. Biz de kaliteyi daha güzel bir sunumla buluşturursak; buradaki paça kültürünü dışarıya taşıyabiliriz. Bugün, Kahramanmaraş’ta bu paçanın vizyonunu yakaladık. Bunu daha ileriye götürmek çok önemli. Bu noktada daha geniş düşünmek gerekiyor. Ben, Kahramanmaraş’ın buna sahip çıkacağını düşünüyorum. Esnafımızın da buna yönelik bu vizyonu yakalayıp daha ileri götüreceğine inanıyorum.”

Müşteri olumlu karşıladı

Paça fiyatlarında sabit fiyat uygulamasına gidilmesini müşterilerin de olumlu karşıladığını dile getiren Menekşe Paşa İşyeri Sahibi Remzi Ulaş, artan kelle fiyatlarına karşı, paça fiyatlarındaki artışın gerekli bir adım olduğunu belirtti. Ulaş, konuyla ilgili gazetemize yaptığı açıklamada, şu ifadelere yer verdi: “Artan kelle fiyatlarından sonra paçacı esnafı sıkıntı yaşıyordu. Bir hafta öncesine kadar esnafımız 7 lira ile 9 lira arasında paça satıyordu. Kelle fiyatları artınca paça fiyatlarının da artması gerekiyordu. Kahramanmaraş kelle paçasında, küçükbaş hayvanın kellesi kullanılıyor. Küçükbaş kelle bulmakta dişi kesim yasağı da başlayınca çok büyük sıkıntılar çekecektik. Zaten Kahramanmaraş’ta çok aşırı tüketim olduğundan taleplere yetişmekte zorlanıyorduk. Kelle fiyatları arttı. Önümüzdeki aylarda da yine fiyat artışı yaşanacağını düşünüyoruz. Lokantacılar Odamız, bizim taleplerimizi olumlu karşıladı. Kahramanmaraş’ta paça fiyatları 10 liradan sabit fiyata kavuştu. Lokantacılar oda başkanımız sağ olsun. Kahramanmaraş kelle paçamızın patentini aldı. Kendilerine de bundan dolayı teşekkür ediyorum. Bizim önümüzü açtı. Bundan sonra görev bize düşüyor. Kahramanmaraş kelle paçamızın ününü Kahramanmaraş’tan ziyade ülkemiz genelinde yaymalıyız. Hatta bu lezzeti tüm dünyaya taşımamız gerekiyor. Bir Kahramanmaraşlı sabah kalktığında önce paçasını içer, işine başlar ve gece paçasını içer evinde uyumaya gider.” Paçasever müşterilerden Ferruh Kurtaran, Kemal Çav, bu fiyat artışının paça yeme alışkanlıklarını etkilemeyeceğini ifade ettiler. (KENAN ONARAN)

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x