Şehirleşme sokak hayvanlarını öteliyor!

Şehirleşme sokak hayvanlarını öteliyor!

HAYTAP Hayvan Hakları Federasyonu Kahramanmaraş Temsilcisi Çiğdem Şeker, şehirleşmeyle birlikte hayvanların yaşam alanlarının daraldığını belirterek; soğuk kış günlerinde her hayvanın yardıma ihtiyacı olduğunu söyledi.

23 Aralık 2016 - 07:15

MARTI Kahramanmaraş Tabii Hayata ve Hayvanlara Işık Derneği Yönetim Kurulu Başkanı aynı zamanda Yerel Hayvan Koruma Gönüllüsü Çiğdem Şeker, kış günlerinde sokak hayvanlarının en büyük destekçisinin insanlar olduğunu kaydetti. Tüm hayvanların yardıma ihtiyacı olduğunu aktaran Şeker, “Kış aylarının gelmesiyle birlikte sokakta yaşayan binlerce dostumuz zor günler geçirmeye başladı. Bu zor sınavda sevimli dostlarımızın en büyük destekçisi bizler olmak zorundayız. Onların bizden başka sığınacak ve yardım bekleyecek kimseleri yok. Tüm hayvanların kış mevsiminde yardıma ihtiyacı vardır fakat şehir hayatında, sokaklarda bizlere rağmen yaşamaya çalışan kedi ve köpeklerin daha çok desteğe ihtiyacı olmaktadır” dedi.

Modern hayatın en çok doğal yaşam alanlarına zarar verdiğini belirten HAYTAP Hayvan Hakları Federasyonu Kahramanmaraş Temsilcisi Çiğdem Şeker, şehirleşmeyle birlikte sokak hayvanları ötelendiğini ve sokak hayvanlarına yaşayacak, sığınacak, beslenecek alanlar bırakılmadığını aktardı.

Kış günlerinde öncelikli olarak sokak hayvanlarının sığınabilecekleri ufak alanların oluşturulabileceğine dikkat çeken Şeker, şöyle konuştu: “Bunu yaparken mukavva veya straforlardan yararlanılabilir. Dernek üyelerimiz bazı sitelerin muhtelif yerlerine bu şekilde korunaklı alanlar yaptılar. Site yönetimlerinden de arkadaşlarımızın barınma ve besleme çalışmalarını desteklemelerini bekliyor, arkadaşlarımıza yardımcı olacaklarını umuyoruz çünkü her şeyden önemlisi beslenmelerine yardımcı olmak. Çünkü eğer beslenemezlerse kediler altı saate, köpekler ise on yedi saate kadar dayanabiliyorlar.”

Sokak hayvanlarının beslenmelerine destek olmak için artan yemeklerin çöp kutularının yakınına ağzına açık bir şekilde bırakabileceği önerisinde bulunan MARTI Kahramanmaraş Tabii Hayata ve Hayvanlara Işık Derneği Yönetim Kurulu Başkanı aynı zamanda Yerel Hayvan Koruma Gönüllüsü Çiğdem Şeker, şu açıklamalarda bulundu: “Bayat ekmek ve kuru mama gibi katı gıdaları Büyükşehir Belediyesinin ve Onikişubat Belediyesinin çeşitli yerlere yerleştirdiği beslenme odaklarına bırakabiliriz. Bu odaklara su da bırakabiliriz. Suyun donmaması için içine birkaç damla zeytinyağı damlatılabilir. Yavru kedi ve köpekleri annelerinden ayırmamalıyız. Annesiz yavru bulursak öncelikli olarak annesini bulmaya gayret etmeli son çare olarak eğer çok zor durumdaysa bakımevine göndermeliyiz. Bunların dışında eğer bakıma ihtiyacı olan yaralı ve hasta hayvan bulursak Büyükşehir Belediyesine ulaşıp; sabitlediğimiz hayvanın bakımevine alınmasına yardımcı olabiliriz. Ayrıca kış aylarında en sık rastladığımız sorunlardan bir diğeri ise yaz döneminde yük taşımak için faydalanılan yük hayvanlarının sahipsiz bir şekilde sokaklara bırakılmasıdır. Düşünün ki sokaklarda ve bakımevimizde terk edilmiş eşek görmek mümkün. Eşekler kedi ve köpekler gibi sokak hayatına uyum sağlayamadığı için beslenme ve barınma problemi yaşamaktadır. İnsanların sıcak havalarda faydalandıkları bu hayvanlara da kışın en azından minnet borcuyla sahip çıkmalarını bekliyoruz.”

Yoğun kar yağışı sebebiyle, özellikle dağ köylerinde yaban hayvanlarının, beslenmek için yerleşim alanlarına indiğini hatırlatan Şeker, “Yetkili kurum olan Doğa ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü bu durumun sorun olmasının önüne geçmek için dağlık arazide besleme yapmaktadır.  Zor durumda olan vatandaşların hayvanları uzaklaştırmak için silaha sarılmadan önce Doğa ve Milli Parklar Şube Müdürlüğünden yardım istemesini bekliyoruz. Bizler Allah'ın emaneti, sessiz kulları, hayvan dostlarımız için her daim merhamet bekliyoruz; fakat böyle kritik dönemlerde daha çok bekliyoruz.. Tüm Kahramanmaraş halkını bu soğuk havalarda vicdanlarının sesini dinlemeye, empati duygusu ile hayvanlara yaklaşmaya davet ediyoruz. Unutmayın, yaşam ellerinizde… Allah bu zor günlerde sokaklarda kalan, kalmak zorunda olan tüm zayıf halkaların soğukla imtihanında onları korusun. Onlara yardımcı olsun” ifadelerine yer verdi. (KENAN ONARAN)

 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Karacasu Kampüsü Ağaçlandırıldı
Karacasu Kampüsü Ağaçlandırıldı
KSÜ Öğrencilerinden Gazze Nöbeti:
KSÜ Öğrencilerinden Gazze Nöbeti: "Yaşasın Küresel...