Selçuklu Mirası kaderine terk edildi!

Selçuklu Mirası kaderine terk edildi!

Kahramanmaraş’ın Türkoğlu ilçesine bağlı Doluca mahallesinde bulunan ve Selçuklular zamanında yapılan tarihi Orçin kalesi kaderine terk edilmiş, adeta yok olmayı bekliyor.

23 Ekim 2017 - 02:44

Kültürel değerler bir milletin var olması, o milletin geleceğe taşınması, benliklerini kaybetmemeleri ve devamlılığın sağlanması ile yakından ilişkilidir. Bir millet kültürel değerlere sahip çıkılmadığı zaman yok olmaya mahkumdur.

Şehrimizde turizme ciddi katkı vermesi beklenen çalışmaların şuana kadar yapılmaması, bazı tarihi değerlerin yok olmaya yüz tutması ve bunlara sahip çıkılmaması vatandaşların dikkatinden kaçmıyor. Orçin kalesi gibi Kahramanmaraş’ta birçok kale bulunmaktadır ama ne yazık ki atıl bir vaziyette kaderine terk edilmiştir.

 

“KRALIN KIZININ İSMİ KALEDE YAŞIYOR”

Orçin kalesinin ne zaman yapıldığının tarihi belli değildir.  Ancak, vatandaşların rastlantı bulguları sonucunda kale içinde ele geçen madeni paraların, Hitit-Roma ve Selçuklular’a ait olduğu söylenmektedir. Kalenin büyük bir bölümü harabe durumundadır. Duvarlarının büyük bir kısmı tarihi varlığını korumaktadır. Rivayete göre kale Kralının, Orçin adından bir kızı varmış. Kız bir hastalıktan dolayı ölmüş. Kızının ölümü üzerine kral, kaleye çıkıp eliyle doğuyu göstererek Orçin diye bağırmıştır. Bundan dolayı kale, Orçin adını almıştır. Kale altının dört yönünde tünel uzantılarının bulunduğu söylenmektedir. Ayrıca taştan oyulmuş mağaralar ve insan iskeletleri bulunduğu söylenmektedir. 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x