Sundurmalar yıkılacak mı?

Sundurmalar yıkılacak mı?

Kahramanmaraş’ta ünlü bir marketler zincirinin şikâyet edilmesiyle ortaya çıkan çekme mesafelerine sundurma tecavüzüyle ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı son noktayı koydu. Ünlü pastane ve kafelerin de aynı yöntemi uyguladığı imara aykırı yapılan bu sundurmaların yıkılıp yıkılmayacağı merak konusu oldu.

01 Mayıs 2017 - 14:02 - Güncelleme: 01 Mayıs 2017 - 15:18

Kahramanmaraş’ta imar planına göre çekme mesafelerini sundurmalarla kapatıp müşterilerine açan işletmelere kötü haber Çevre ve Şehircilik Bakanlığından geldi. Ünlü bir marketler zincirinin yeni açtığı alışveriş merkezi önüne yaptığı sundurma apartman sakinlerinin tepkisine yol açtı. Apartman sakinleri tarafından şikâyet edilen marketler zincirinin yaptığı sundurmanın kaldırılması için ilgili belediye tarafından resmi yazı gönderildi.


Ünlü bir marketler zincirinin şikâyet edilmesiyle ortaya çıkan çekme mesafelerine tecavüzle ilgili belediyenin harekete geçtiği öğrenildi. Konuyu Çevre ve Şehircilik Bakanlığına taşıyan ve görüş isteyen ilgili belediyeye bakanlıktan; “binaya bitişik ilave veya eklenti olarak ve mevcut binanın cephesini ve kitlesini veya mimari ve tesisat projelerini değiştirici nitelikteki sundurmaların ruhsata tabi olacağı, sundurmaların esaslı tadil olması sebebiyle imar planı kararına aykırı olmamak üzere tadilat ruhsatı alınarak inşa edilmesi gerektiği, çekme mesafelerine tecavüz etmemek şartıyla ve tanımına uygun şekilde imal edilmesi gerektiği, cam panellerle (açılır kapanır dahi olsa) kapatılması durumunda yönetmelikteki sundurma tanımına aykırılık söz konusu olacaktır.”


Bakanlığın cevabı yazısıyla çekme mesafesinde olan sundurmaların bir an önce yıkılması istendi. Binaların çekme mesafelerini kapatarak imara aykırı bir şekilde müşterilerine açan, pastane, kafe ve restoran gibi işletmelere nasıl bir işlem yapılacağı kamuoyunca merak konusu oldu.

Geçmişte yapılan sundurmalarla ilgili ise belediyesinin harekete geçeceği, çekme mesafesine sundurma yapan işletmelere ayrıcalık yapılmadan gerekli cezai işlemin uygulanacağı öğrenildi.

 

SUNDURMALAR KALDIRILACAK MI?

Kahramanmaraş’ta çekme mesafelerine yapılan sundurmaların imar planına, mimari proje ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yönetmeliğine aykırı yapıldığı ortaya çıktı. Bakanlık sundurmaların proje ile yapılmasına rağmen çekme mesafelerine yapılamayacağını belirtti. Şimdi sundurmaların yıkılıp yıkılmayacağı merak konusu oldu.

Kahramanmaraş’ta bazı ünlü pastaneler, restoranlar, kafeler ve marketlerin geçmiş yıllarda yaptıkları sundurmalar başlarına dert açmaya başladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sundurmaların tanımıyla ilgili yönetmelik yayınlayarak çekme mesafesine kesinlikle sundurmanın yapılamayacağını açıkça belirtti.


Kahramanmaraş’ta geçmişten gelen sundurmaların imara aykırı bir şekilde yapıldığı bir şikâyet dilekçesiyle ortaya çıktı. Boğaziçi yolu üzerinde açtığı şubenin önüne sundurma yapan ünlü bir marketler zinciri apartman sakinlerinin tepkisiyle karşılaştı.

Apartman sakinlerinin şikâyet ettiği sundurmayla alakalı, ilgili belediye Çevre ve Şehircilik Bakanlığına görüş sordu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ise ‘Planlı Tip İmar Yönetmeliğinin 16 Maddesinin 54.Fıkrasını’ belirterek çekme mesafelerine sundurmaların yapılamayacağıyla ilgili görüş bildirdi.

Görüşe dayanarak geçmişte yapılan sundurmaların kaldırılması için işleme başlayan ilgili belediye, şikayet üzerine çekme mesafesi üzerine sundurma yapan diğer işletmelerle ilgili de harekete geçti.


Yapılan sundurmalarla çekme mesafesini kullanarak müşterilerine açan işletmelerin dükkan komşularını da düşünmedikleri ortaya çıktı. Sundurmaların hemen yanında bulunan bazı dükkan sahipleri, “bunlar geçmişte yapıldı ve dükkanımızın bir cephesi kapandı. Sanki çıkmaz sokakta gibiyiz. Belediyemizin bunları kaldıracağına inanıyoruz” diyerek sundurmaların ticari hayatlarını etkilediklerinden söz etti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Sundurma’nın tanımını şu şekilde yaptı; “Yağmurdan, güneşten ve rüzgârdan korunmak için çekme mesafelerine tecavüz etmemek şartıylabinaya bitişik olarak hafif malzemeden yapılan bölme duvarları olmayan en az bir tarafı açık örtülerdir.”


İlgili belediyeye ise görüşünü şu şekilde bildirdi; ““Planlı Tip İmar Yönetmeliğinin 16 Maddesinin 54.Fıkrasına göre; İmar mevzuatında ruhsata tabi olmaksızın yapılabilecek yapılar arasında sundurma yer almamakta, İmar Kanunu’nun 5’inci maddesinde tanımlı ‘yap’” niteliğini taşıyan unsurlarla, binaya bitişik ilave veya eklenti olarak ve mevcut binanın cephesini ve kitlesini veya mimari ve tesisat projelerini değiştirici nitelikteki sundurmaların ruhsata tabi olacağı, sundurmaların esaslı tadil olması sebebiyle imar planı kararlarına aykırı olmamak üzere tadilat ruhsatı alınarak inşa edilmesi gerektiği, ÇEKME MESAFELERİNE TECAVÜZ ETMEMEK ŞARTIYLA ve tanımına uygun şekilde imal edilmesi gerektiği, cam panellerle (açılır kapanır dahi olsa) kapatılması durumunda Yönetmelikteki sundurma tanımına aykırılık söz konusu olacağı,

Bu kapsamda, sundurma, pergola ve zemin terasının Yönetmelikte yer alan tanımlara uygun olarak inşa edilmesi gerektiği, İdareniz yetki alanında kalan, ruhsat ve eklerine aykırı yapıldığı tespit edilen uygulamalar hakkında 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 32 ve 42’nci maddelerine göre işlem yapılması…”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığından gelen cevabı yazıyla sundurmaların çekme mesafesine tecavüz edilmeden, binanın mimarı görüntüsünün değişmemesi kaydıyla projeli olarak izin verirken, çekme mesafesine yapılanlarla ilgili de işlem yapılmasını istedi.

İlgili belediyenin ise şikayet üzerine ünlü marketler zincirinin sundurmayı kaldırmasını isterken, yine şikayet üzerine çekme mesafesinde bulunan sundurmaları da kaldırtmak için harekete geçtiği öğrenildi. (KAYNAK: KAHRAMANMARAŞ'TA BUGÜN GAZETESİ)

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Kahramanmaraş'ta Mayıs Ayında Kar Yağdı: İklim Değişikliği Belirtileri Artıyor
Kahramanmaraş'ta Mayıs Ayında Kar Yağdı: İklim Değişikliği...
Başkan Akpınar, Çalışmaları Yerinde İnceledi
Başkan Akpınar, Çalışmaları Yerinde İnceledi