Tarım ovaları korunmalı

Tarım ovaları korunmalı

Ziraat Mühendisleri Odası Kahramanmaraş Şube Başkanı Doç. Dr. Ziya Dumlupınar, yönetimiyle birlikte basınla bir araya geldi.

26 Ocak 2018 - 04:47

Kahramanmaraş’ın tarımının yanı sıra kent gündemiyle ilgili bilgilerde veren Dumlupınar, büyük ova tarımsal sit alanlarının oluşturulmasının tarım arazilerini koruyacağını söyledi. Kervan Han’da düzenlediği basın toplantısına Türk Silahlı Kuvvetlerinin Afrin’e düzenlediği harekâtın önemine dikkat çekerek başlayan konuşmasında milletçe birlik olmak zorunda olduklarını belirten Dumlupınar Afrin’de bulunan kahraman Türk askerine başarılar diledi.

 

TARIM DANIŞMANLARININ SORUNLARINI TAKİP EDECEĞİZ

Yeni yönetimiyle izleyecekleri plan projelerden de söz eden Ziraat Mühendisleri Odası Kahramanmaraş Şube Başkanı Doç. Dr. Ziya Dumlupınar Tarımsal Yayım ve Danışmanlık hizmeti yürüten Tarım Danışmanlarının sorunları ve özlük haklarının takibini yaptıklarını belirterek şöyle konuştu; “Her seçimin bir ruhu ve teması var. Kampanyalarımızda dile getirdiğimiz şeyleri gündemimiz olarak görüyoruz ve gerçekleştirmek için gerekenleri yapacağız. Bunların başında Tarım danışmanlarının özlük hakları ve çalışma şartlarını ve haklı kadro taleplerini her fırsat ve zeminde dile getireceğimizin bilinmesini isteriz.

 

SU ÜRÜNLERİNDE ÇOK BAŞARILI FİRMALARIMIZ VAR

Su ürünleri mühendisliği yine önemli konularımızdan bir tanesi.  Kahramanmaraş’ta faaliyet gösteren firmalar Türkiye’de ihracat rekorları kırıyor. Dünya’da ki alabalık, levrek, Küpra’da birincilikleri var. İlimizdeki firmaların hak ettiği değerleri almasını istiyoruz. Bunu her toplantıda dile getirmek vazifemiz. Yine öncelikli alanlarımızdan bir tanesi lokal düşünüyoruz ziraat mühendisliği odasına. 850 tane üyemiz. 2000 tane meslektaşımız var odamıza üye olmayanlarla beraber. Kahramanmaraş’ın akademik meslek odası olarak en büyük sivil toplum kuruluşu. Üye olan olmayan gibi bir ayrım yapmıyoruz. Ciddi anlamda bir mekân problemimiz var. Bunu sadece bir çay içme yeri olarak değil toplantı mekânı olarak düşünüyoruz. Yerel yöneticimizle bu sorunu aşmayı düşünüyoruz.

Ziraat Mühendisleri Kahramanmaraş Şubesi olarak üyelerimize yakışır bir mekan ve lokal projemiz bulunmaktadır. Bunun için bazı çalışmalar yürütüyoruz. Yerel yöneticilerimizden de bu konuda desteklerini beklediğimizi ifade etmek istiyorum.”

 

TARIM TOPRAKLARININ KORUNMASI ÇOK ÖNEMLİ

Konuşmasında Bakanlığın çıkarttığı Büyük Ova Tarımsal Sit Alanlarının oluşturulmasını tarım arazilerinin korunması açısından çok olumlu bulduklarına da değinen Doç. Dr. Dumlupınar, “Bu büyük ova sit alanları tarım alanlarının korunması noktasında bizi çok memnun eden bir konu. Geçmiş dönem bakanımız Faruk Çelik döneminde başlatılan bir proje bu. Bu projeler sayesinde ovalar korunuyor ve dokunulması için de şartlar zorlaştı. Bakanlığın onaylaması gerekiyor. Tarım bakanlığı çok güzel bir olaya imza attı o yüzden. Kahramanmaraş’ta dört tane büyük ova var. İki tanesi de onaylanmayı bekliyor. Altıya çıkacak sayı. Korunması için gerekeni yapacağız.”

Kahramanmaraş’ın içme suyuyla ilgili konusuna da dikkat çeken Doç. Dr. Dumlupınar kentin Ayvalı ve Karasu kaynaklarından beslendiğini, bu kaynakların başına bir olay geldiğinde yetersiz kalacağı için Helete’deki Göksu’nun Gaziantep’e verilmesini eleştirdi.

 

GELİŞMİŞ ÜLKELERDE TARIMLA UĞRAŞAN NÜFUS AZ

Konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını da cevaplayan Dumlupınar, Kahramanmaraş’ta tarımla uğraşan nüfusun neden azaldığı yönündeki soruya şöyle cevap verdi; “Gelişmiş ülkelerde tarımla uğraşan kişi sayısı azalır. Sanayileşme ve modern tarımla birlikte tarımla uğraşan kişi sayısı azalır. Doğru büyümek ve doğru olarak tarımla uğraşan kişi sayısının azalması gerekmektedir.”

İşadamlarının son yıllarda tarıma yönelik yatırımlarını da değerlendiren Dumlupınar konuşmasına şöyle devam etti, “İş adamlarının yatırımları büyük çiftlikler ve seralar yönünde oluyor. İş adamları özellikle tohumculuk sektörüne ilgi duyuyor. Tarımdaki kar sanayideki kadar çok olmayabilir. Nakit para kazdırmayabilir. Onun için sabır işi. İş adamları tarımda yatırım yapınca haklı olarak hemen verim almak istiyorlar ama tarım böyle bir sektör değil. Kahramanmaraş civarında bu sektörlerden var ama daha fazla olmalı. “

Başkan Doç. Dr. Ziya Dumlupınar, başkanlığında ZMO Kahramanmaraş Şubesi Yönetim Kurulu Üyeleri şu isimlerden oluşmakta: İkinci Başkan Mustafa Kırbaş, Sayman Mehmet Ali İspir, Yazman Kumray Tekin, Üye Ahmet Sever, Üye İbrahim Gül, Üye Mustafa Kulotu, Su Ürünleri Mühendisliği Temsilcisi Orhan Bülbül, Kadın Komisyonu Başkanı Bertan Kayıran.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x