Tüketici menfaatini ön planda tutuyoruz

Tüketici menfaatini ön planda tutuyoruz

Ticaret İl Müdürü Ahmet Uçar, 15 Mart Dünya Tüketici Hakları Günü münasebetiyle gazetemize açıklamalarda bulundu. Uçar, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ve Taşra Teşkilatlarıyla birlikte dün olduğu gibi bugün de tüketicinin her türlü menfaatini ön planda tutmayı ilke edindiğini kaydetti.

17 Mart 2017 - 14:45

Ticaret İl Müdürü Uçar, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın tüketicileri yasa ile sahip olduğu tüm hakları konusunda bilgilendirme, eğitme, tanıtma ve koruma alanındaki öncülük görevini bugüne kadar olduğu gibi bundan böyle de yerine getirmeye devam edeceğini ifade etti.

Dünya Tüketiciler Gününün de içinde bulunduğu haftanın, Tüketiciyi Koruma Haftası olarak kutlandığına işaret eden Ticaret İl Müdürü Ahmet Uçar, tüketicinin yasalarla korunma olayına ilk defa Osmanlı Devleti’nde rastlanıldığını belirtti.

Uçar, Dünya Tüketici Hakları Günü’nün tarihine ilişkin şu ifadelere yer verdi: “15 Mart’ın Dünya Tüketici Hakları Günü olarak anılması;  1962 yılında dönemin ABD Başkanı John Fitzgerald Kennedy’nin Temsilciler Meclisi’nde yaptığı konuşmada ilk kez Tüketici Hakları diye bir kavramdan söz etmesi sonrasında oluştu. 1985 yılında Birleşmiş Milletler, bu konuşmanın yapıldığı tarih olan 15 Mart’ı Dünya Tüketici Hakları günü ilan etti. Ve 9 Nisan 1985 tarihinde, Türkiye’nin de taraf olduğu Evrensel Tüketici Hakları Bildirgesi; temel gereksinimlerin giderilmesi hakkı, sağlık ve güvenlik hakkı, bilgi edinme hakkı, temsil edilme, sesini duyurma ve örgütlenme hakkı, eğitim hakkı, seçme hakkı, tazmin edilme hakkı ve sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı ‘Tüketicinin Korunmasına İlişkin Temel Esaslar“ başlığı altında kabul edildi. Her ne kadar 1985 yılında Birleşmiş Milletler kararı ile tüketici hakları koruma altına alınmış olsa da;  1502 yılında “Bursa Talimnamesi” ile Osmanlı coğrafyasında başladığı bilinmektedir. Bu talimname aynı zamanda ilk belediye kanunu olup malların, kalite standartlarının altına düşürülmemesi, ucuz ve hijyen şartlarına uygun olarak tüketiciye ulaştırılması ve esnaf kontrolü gibi pek çok konuda müşteri memnuniyeti gibi konuları içermekteydi.”

Anayasamızın 172. maddesinde yer alan “Devlet, tüketicileri koruyucu ve aydınlatıcı tedbirler alır, tüketicilerin kendilerini koruyucu girişimlerini teşvik eder” hükmünü paylaşan Ticaret İl Müdürü Uçar, şunları kaydetti: “Tüketicinin korunması konusu bu hükümle devlet güvencesi altına alınmıştır. Tüketici hakları konusu; 08.03.1995 tarih ve 22221 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un, 08.09.1995 tarihinde yürürlüğe girmesinden sonra yurt genelinde önemli bir hareket kazanmıştır. Bu Kanun ile tüketicilerin hakları, yasal düzenleme çerçevesinde, çağdaş anlamda yeni boyutlara ulaşmıştır. Tüketici yasasının uygulanmasında, yasanın eksik ve aksayan yönlerinin günün koşullarına uygun hale getirilmesi amacıyla yapılan çalışmalar sonucunda 28.11.2013 tarih ve 28835 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan “6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun” yürürlüğe girmiştir. Bu yasa ile tüketiciler; Kapıdan Satışlar, Taksitli Satışlar, Kampanyalı Satışlar, Garanti Belgesi, Türkçe Tanıtma Kullanma Kılavuzu, Satış Sonrası Hizmetler, Ayıplı Mal ve Hizmetler, Devre Tatil, Paket Tur, Sözleşmelerdeki Haksız Şartlar, Tüketici Kredisi, Kredi Kartları, Süreli Yayınlar, Mesafeli Sözleşmeler, Abonelik Sözleşmeleri, Yanıltıcı ve Aldatıcı Reklamlar vb. gibi pek çok konuda yasalar ile satıcı ve sağlayıcılar karşısında haklarını arama ve elde etme imkânına kavuşmuşlardır.”

Tüketiciyi Koruma Haftası içerisinde, tüketicilere, yasaların kendilerine tanıdığı hakları kullanmaktan çekinmemeleri noktasında uyaran Uçar, “Hak aradıkça haksızlıkların azalacağı noktasında bilgilendirme etkinlikleri düzenlenmektedir. Sağlıklı ekonominin baş aktörünün bilinçli tüketiciler olduğu sıklıkla vurgulanmakta Tüketici hakları ile ilgili paneller, seminerler radyo ve televizyon programları düzenlenmekte ve Tüketici haklarına saygı duyan ve koruyan kurum, kuruluş ve kişilere ödüller verilmektedir. Ayrıca dünyada tüketici haklarındaki mevcut durum değerlendirilerek,  tüketici haklarının nasıl ve ne şekilde geliştirileceği görüşülmektedir. Böylece tüketicinin her türlü menfaatini ön planda tutmayı ilke edinmiş olan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ve Teşkilatları, tüketicileri yasa ile sahip olduğu tüm hakları konusunda bilgilendirme, eğitme, tanıtma ve koruma alanındaki öncülük görevini bugüne kadar olduğu gibi bundan böyle de yerine getirmeye devam edecektir” ifadelerini kullandı.

Bakanlığın tüketicinin bilinçlendirilmesi noktasında farklı faaliyetler yürüttüğünü dile getiren Uçar, şu bilgileri verdi: “6502 Sayılı yasanın 59. Maddesi gereği; Tüketicinin bilinçlendirilmesi konusunda, ülke genelinde yayın yapan radyo ve televizyon kuruluşları 08.00-22.00 saatleri arasında, ayda on beş dakikadan az olmamak üzere tüketicinin bilinçlendirilmesi amacıyla yayınlar yapmak zorundadır. Yapılan yayınların tarih, saat, süre ve içerik bilgileri liste hâlinde her ay düzenli olarak Radyo ve Televizyon Üst Kuruluna bildirilir. Bu kapsamda Müdürlüğümüzce; Bakanlığımız tarafından Tüketici Akademisi adı altında hazırlanan 25 adet kısa film, yerel Radyo, Televizyon ve İl Milli Eğitim Müdürlüğüne Yayınlanması amacıyla gönderilmiştir.”

Tüketicilere hizmet veren bir online eğitim platformu olan Tüketici Akademisi’ne değinen Kahramanmaraş Ticaret İl Müdürü Ahmet Uçar, “Web sitesinde bulunan videolar, uygulamalar ve testlerde yer alan içerik kanalıyla tüketicilerin bilgi ve bilinç düzeylerinin artırılması temel amaçtır. Platform, özellikle haklar ve başvuru mekanizmaları konusunda tüketicilerin temel ve gelişmiş ihtiyaçlarını gidermek üzere kurulmuştur” diye konuştu. Tüketici bilincini geliştirmek ve bu yönde hak arama alışkanlıklarını yaygınlaştırmak, tüketici haklarına saygılı kişi, kurum ve kuruluşları teşvik etmek, tüketicinin korunması ve bilinçlendirilmesi ile ilgili bilimsel çalışmaları özendirmek amacıyla her yıl 6 dalda tüketici ödülleri verildiğini bildiren Uçar, şöyle konuştu: “Tüketiciler her konuda  Alo 175 ücretsiz Tüketici Danışma hattından bilgi alabilirler. Satın alınan mal hatalı veya arızalı ise veya başka bir sorun ve bilgiye ihtiyaç duyulduğunda tüketiciler bulunduğu yerden Alo 175 ücretsiz hattını arayarak sağlıklı bilgi alabilir ve 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun`una göre hareket etmeleri konusunda yönlendirilirler. Alo 175 Tüketici Danışma Hattı satın aldığınız ürün ve hizmetlere yönelik şikâyetlerinizi bildirebileceğiniz, sorunlarınıza çözüm arayabileceğiniz bir danışma hattıdır.” (HABER-FOTO: KENAN ONARAN)

                                                                                                                                             

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Başkan Cüce'nin Göksun'a İlk Müjdesi
Başkan Cüce'nin Göksun'a İlk Müjdesi "Doğalgaz" Oldu
Kahramanmaraş'ta Kayıp 4 Yaşındaki Çocuğun Öldürüldüğü Belirlendi: Şüpheli Kuzeni Gözaltına Alındı
Kahramanmaraş'ta Kayıp 4 Yaşındaki Çocuğun Öldürüldüğü...