Maraş’a Gıda Organize Sanayi Bölgesi çok yakışır!

Maraş’a Gıda Organize Sanayi Bölgesi çok yakışır!

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Kahramanmaraş için en büyük hayalinin şehrimize bir Gıda Organize Sanayi Bölgesi kazandırmak olduğunu söyledi.

17 Mart 2017 - 14:48

Çiftçilerin sorunlarını dinlemek ve istişare yapmak üzere dün Dulkadiroğlu Ziraat Odası’nı ziyaret eden Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, katılın çok yoğun olması nedeniyle oda binası önünde kalabalığa seslendi. Kaynak, Kahramanmaraş’ın çiftçinin ürettiği ürünü işleyebilecek bir Gıda Organize Sanayi Bölgesine ihtiyacı olduğunu belirtti. Kaynak, “Benim hayalim Maraş’a bir Gıda Organize Sanayi Bölgesi kazandırmaktır. O zaman bizim ürünümüzü işleyecek sanayi bölgesine sahip olursak bizim ürünümüz tam değerini bulacaktır. Ve topraktan kazandığımızı üzerine katma değer olarak Pazar sürersek bize hasılat olarak geri dönecektir” dedi.

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, çiftçinin ürettiği ürünlere katma değer kazandırılarak piyasaya sürülmesi durumunda çiftçinin emeğinin gerçek karşılığını alacağını kaydetti.

Her mesleğin yerine birilerinin bulunacağını ancak çiftçinin yaptığı işi başkasının yapamayacağını dile getirdi.  Kaynak, “Başka bir yerden birilerini getirtiriz, mühendislik yapar, doktorluk yapar. Ama biz, çiftçimizin yerine asla başka bir şey bulamayız. Bizim vazgeçilmez iki dinamiğimiz var. Bir tanesi askerimiz! İçindeki hain unsurlardan temizlendikten sonra ne kadar kahraman bir ordu olduğunu bu Suriye’de ortaya koydu. İkinci gücümüz, dinamiğimiz de çiftçimiz! Askerimiz sınırımızı, çiftçilerimiz topraklarımızı korur. Onların sahibi, onların bekçisi çünkü” dedi.

AK Parti hükümetinin büyük gölet projeleri olduğuna değinen Başbakan Yardımcısı Kaynak, şöyle konuştu: “Bildiğiniz gibi Kahramanmaraş’ımızın her bir tarafında göletlerle sulayabileceğimiz bütün alanları değerlendiriyoruz. Bir damla suyu bile boşa göndermeyelim diye çalışıyoruz. Arazi toplulaştırma çalışmaları noktasında Kahramanmaraş’ı öncelikli iller arasına aldık. Havza bazlı üretim programına geçiyoruz. Bundan sonra hangi ovada hangi ürünü ekeceğimizi biz, bileceğiz. Ve ektiğimizin, alın terimizin karşılığını almış olacağız. Çıkardığımız yasalarla ürün sertifikasıyla ürünün değerini bulmasını sağlayacağız. Allah’ın izniyle bütün bunlar olacak. Bizim asıl yapmamız gereken sizlerin bu emeklerinizin karşılığını tam alabilmeniz için çalışmak. Tarımda hayvancılıkta önemli destekleri peş peşe yaşıyorsunuz. En son Maraş’ımız ve bütün Türkiye aslında yararlanacak. Hayvancılık desteği bakımından önemli bir imkâna kavuştuk. Böylece istiyoruz ki milletimiz, kendi çiftçimizin yetiştirdiği hayvanın etiyle karnını doyursun.”

TARIM ALANLARI KORUNUYOR!

Tarımın öneminin bilinciyle yeni projeler geliştirdiklerini kaydeden Kaynak, çiftçilere şöyle seslendi: “Çok değerli çiftçi kardeşlerim gerçekten alnının teriyle, elinin nasırıyla ülkemizi doyuran ve Türkiye ile beraber Türkiye’ye gelen 30 milyon turisti doyuran, Türkiye’nin tarım olarak 20 milyar dolar ihracatını sağlayan değerli kardeşlerim! Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız, birkaç yıldan beri Türkiye’nin tarımının da sanayisi kadar önemli olduğunu bilerek bu politikaları geliştiriyor. Biz diyoruz ki enerji kaynağı olarak petrol yerine, doğalgaz yerine başka bir şey bulunur. Ama insanlarımızın gıdasını başka şekilde temin etmemiz mümkün değil. O sebeple gıda güvenliği bizim birinci işimiz. Bunun için 4 iklimi bir arada yaşadığımız; ovalara, akarsulara sahip olduğumuz ülkemizin bu potansiyelini milletimizin hizmetine sunmak amacıyla büyük gayretler sarf ediyoruz. İşte en büyük problemimiz: Suyumuz var, tarlamız var, o suyu tarlaya ulaştıramıyoruz. Tarlalarımız, çok küçük araziler haline gelmiş. Bir şeyler ekiyoruz ancak ektiğimizin masrafını çıkartamıyoruz. O yüzden Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız, çok önemli kararlar aldı. İlk olarak bu ovalarımızı koruyacak kararlar aldık. Türkiye’nin ovaları artık çiftçimizin üretiminden başka bir amaçla kullanılamaz. Maraş’ımızda da 4 büyük ovayı bu ovalara dâhil ettik. Bu ovalarımızda artık tarımdan başka hiçbir şey yapılamayacak. Aynı tarihi eserler gibi buralar korunacak. Maraş Ovası, Narlı Ovası, Elbistan Ovası ve Türkoğlu Ovası!”

Sulama yatırımlarının çok hızlı devam etiğini bildiren Kaynak, “Kılavuzlu sulamasını Allah’ın izniyle bu sene çok geniş alanları sulayacak. Türkoğlu’na kadar zaten tamamlanmıştı. İnşallah önümüzdeki bu 1-2 yıl içinde Türkoğlu’muzda, Şekeroba’mızda, Beyoğlu’muzda suyun ulaşacağı her yer sulanacak hale gelecek. Bu tarafta Narlı’da ve Maraş altında problemlerimiz var. Kartalkaya yetmiyor çünkü. 3’te 2’si Gaziantep’e içme suyu olarak gidiyor. Şimdi Helete’de yapılan iki içme suyu sulama tesisiyle, Kartalkaya’yı kullanan çiftçimizin emrinde olacak. Helete’de yapılan içme suyu sisteminden Kartalkaya’ya da takviye yapılacak” şeklinde konuştu.

ÇAĞLAYANCERİT’TEN KARTALKAYA’YA TAKVİYE OLACAK

Kartalkaya Barajı’ndan Gaziantep’e su götürüldüğü için yoğunluk olduğunu ifade eden Başbakan Yardımcısı Kaynak, Çağlayancerit’ten Kartalkaya’ya su takviyesi yapılacağını aktardı. Kaynak, şu açıklamalarda bulundu: “Şu anda Çağlayancerit Helete’de inanılmaz bir provokasyon yapılıyor. İnanılmaz iftira atılıyor. Göksu çayımızın 100 milyon metreküp rezervi var. Hacmi var. O kadar akar. Bunun sadece 30 milyon metreküpü Gaziantep’e içme suyu olarak gidecek. Karşılığında Kartalkaya’yı besleyen ilave bir hat olacak ve Kartalkaya Barajı tamamıyla bizim çiftçimizin hizmetinde olacak. O takdirde iki ürünü çok rahat alabiliriz ve sulayabiliriz. Kartalkaya’nın sulama yatırımlarının üzerinden yaklaşık 40 yıl geçmiştir. Ve sulama birliğimiz tarafından yapılması yenilenmesi gerekirken; Orman ve Su İşleri Bakanlığımızla görüştük. Ve Kartalkaya’nın sulaması da inşallah Devlet Su İşleri tarafından yenilenecek. Kapalı sisteme Kartalkaya’da da geçeceğiz.”

Dulkadiroğlu Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya ise yaptığı açılış konuşmasında; Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak’ın babadan dededen tarımın içinde olduğunu kaydetti. Çetinkaya, “Bugün bizleri ziyaret eden Kahramanmaraş’ın en yüksek siyasi makamında bulunan Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak Bey’e teşriflerinden dolayı çok teşekkür ediyorum. Aslında kendisi tarıma çok uzak bir insan değil. Kendisi de Kahramanmaraş tarımında babadan dededen çiftçi. Kahramanmaraş tarımının çiftçiliğin sorunlarını kendisi de çok iyi biliyor. Bu geçtiğimiz günlerde yağan yağmurun bol bereketleri yağmurların 16 Nisan’daki referandumda düşmesini dilerim. Ve ülkemizi 2023’lere, 2053’lere, 2073’lere taşımasını temenni ediyor, hayırlara vesile olmasını diliyorum” ifadelerine yer verdi. (HABER-FOTO: KENAN ONARAN)

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x