Yabancı tabelaya olan tepkiler her geçen gün artıyor

Yabancı tabelaya olan tepkiler her geçen gün artıyor

Kullanımı Türkiye geneli ve Kahramanmaraş’ta oldukça yaygın olan yabancı tabela kullanımı gündemi meşgul ederken, kent siyasileri de buna önlem amaçlı yabancı isimli tabelalarda maliyetin arttırılması gerektiğini savundu.

11 Kasım 2017 - 02:05

Artan yabancı nüfusu ile birlikte Türk dili de yozlaşmaya doğru giderken, bu duruma karşılık sert tepki gösteren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ardından Kahramanmaraş siyasileri de buna önlem amaçlı çeşitli yöntemler geliştirilmesi gerektiğini ifade ederken, yabancı isimli tabela basımlarında maliyetin arttırılmasını istedi.

YOZLAŞMA KENDİNİ ŞEHİR TABELALARINDA KENDİNİ GÖSTERİYOR
Özellikle batılılaşma ve modernleşme adı altında karşımıza çıkan bu yabancı kelimeler kendini şehir tabelalarında da gösteriyor. İş yeri sahipler farklı olmak için yabancı kelime kullanıyor ya da Türkçe bir kelimeyi yabancılaştırarak yazıyor. Bu durum tüm Türkiye’de olduğu gibi Kahramanmaraş’ta da azımsanmayacak derecelere ulaştı. Dil konusunda birçok yozlaşma yaşanan günümüzde işyeri isimleri genellikle İngilizce ‘den esinlenerek oluşturuluyor. Gençlere yönelik oluşturulan bu isimleri çoğu vatandaş okuyamıyor. Giyim mağazalarından internet kafelere kadar birçok iş yerinin yabancı isim ya da Türkçeyi yabancılaştırarak kullanması dilde yozlaşmanın en büyük örneği oluyor. Tercih edilen bu yabancı isimler çoğu vatandaş okuyamıyor ve bu duruma tepki davranıyor. İş yeri sahipleri farklı olmak için değişik ve yabancı isimler kullanıyor diyen vatandaşlar bu durumun değişmesi gerektiğini savundular. Adını okuyamadığımız bir iş yerinden alışveriş yapma imkanımız da olmaz diyen vatandaşlar Türkçe tabelaların yaygınlaşması gerektiğini vurguladılar.

TÜRKİYE’DE YAŞIYORSAK GEREĞİNİ YAPMALIYIZ

Yabancı tabela ile alakalı ardı arkası kesilmeyen tepkilere vatandaşta ortak olurken, halktan “Türkiye’de yaşıyoruz ve yabancı kelimeler bizi esir almamalı, her alanda Türkçe kullanmalıyız” sesleri geldi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Kahramanmaraş Sosyal Girişimcilik Merkezi’nin İmzaları Atıldı
Kahramanmaraş Sosyal Girişimcilik Merkezi’nin İmzaları Atıldı
Büyükşehir’de Canlı Yayınlanan İlk Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi
Büyükşehir’de Canlı Yayınlanan İlk Meclis Toplantısı...