Zeytin Altın sektör olacak

Zeytin Altın sektör olacak

Kahramanmaraş Türkiye’nin önemli zeytin havzalarından olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.

13 Kasım 2017 - 18:18

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, İl Özel İdaresi kaynaklarıyla ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanlığınca gerçekleştirilen çalışmalarla zeytin üretimi son 10 yılda yüzde 167 arttı.

2 milyon zeytin ağacı dikilen Sır Barajı çevresindeki zeytin havzası ve farklı mahallelerde yüzde 50 hibe destekli fidan dağıtımları ile Kahramanmaraş ülkemizin önemli zeytin havzalarından birisi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Son yıllarda zeytin işleme tesislerinin Kahramanmaraş’ta yaygınlaşması ile hasat edilen zeytinlerin en az zayiatla en kısa süre içinde sıkım ünitelerine ulaştırılması,  bekletilmeden zeytinyağına işlenmesi ile kentte zeytinyağı sektörü ve pazarlama imkânına kavuştu.

Sır Barajı zeytin havzası hakkında açıklamalarda bulunan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Emiralioğlu, “Geçmiş yıllarda İl Özel İdaresi kaynaklarıyla çiftçilerimize yüzde 50 hibeli sağladığımız zeytin fidanları desteğimiz, Büyükşehir Belediyemizle çalışmalarımız devam ediyor. Tarımsal üretimi arttırmak için çalışmalarımız aralıksız devam sürüyor, Yapılan desteklerle bugün itibariyle 2 milyon zeytin fidanı varlığı ile Sır Barajı Zeytin havzası büyümeye devam ediyor” dedi.

 

“ZEYTİN YENİ SEKTÖR HALİNE GELİYOR”

 Kısa bir süre sonra meyve vermeyen zeytin ağaçlarını meyve vermesiyle birlikte Kahramanmaraş’ta zeytin ve zeytinyağı sektörünün çok daha önemli bir sektör haline geleceğini belirten Emiralioğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: “2015 yılı içerisinde 114 bin zeytin fidanı toprakla buluştu. Kahramanmaraş’ta Zeytin Tarımı gelişiyor diyoruz. 2015 yılında Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından yüzde 60 destekle verilen zeytin fidanlarını çiftçilerimize dağıttık. İlimizde zeytin yetiştiriciliğinin geliştirilmesi için Sır barajının karşılıklı iki yakasındaki alanlar  ‘Sır Barajı Zeytin Havzası’ olarak ilan edilmiş olup, hava oransal neminin diğer yetiştiricilik yapılan alanlara kıyasla daha yüksek olduğu benzer ekolojiye sahip yaklaşık 30 mahallemiz bu havza kapsamına dâhil edilmiştir.  Önümüzdeki süreç içerisinde Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyemiz destekleri ile Sır Barajı Zeytin havzasının oluşmasını hedeflemekteyiz. Ayrıca İl Müdürlüğümüzce 2010 yılında İlimizde zeytin yetiştiriciliğinin geliştirilmesi ve çeşit seçimindeki kargaşaya son vermek üzere İlimiz ekolojisine uygun olacağı düşünülen 5 zeytin çeşidi ( Gemlik, Ayvalık, Kilis yağlık, Nizip yağlık ve Saurani) ile 10 ayrı lokasyonda demonstrasyon alanı oluşturulmuştur. Hasat edilen zeytinlerin zeytinyağına işlenmesi ile ilimizde zeytinyağı sektörü canlanacak ve pazarlama olanakları genişleyecektir. Mevcut işletmelerimizde modernize olmuşlardır. Henüz meyve vermeyen zeytin ağaçlarının da meyve vermeye başlaması ile bu tesislerin artacağını düşünüyoruz.”

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde Diyetisyen Kadrosu Genişletiliyor
SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde Diyetisyen Kadrosu...
Kombi hırsızı yetkili servisin dikkatinden kaçamadı
Kombi hırsızı yetkili servisin dikkatinden kaçamadı