Bebeğinizle Kalpten iletişim sarılmaktan geçiyor!

Bebeğinizle Kalpten iletişim sarılmaktan geçiyor!

P&G’nin lider bebek bezi markası Prima, 21 Ocak Dünya Sarılma ve Kucaklaşma Günü’nde bebeklerin ebeveynleriyle sağlıklı iletişim kurmasında ten temasının ve sarılmanın önemine dikkat çekiyor. Bebekler için anne ve babasının her dokunuşunun sakinleştirici ve rahatlatıcı bir etkisi olduğunu söyleyen Prima’nın Uzman Kurulu Üyesi Uzman Psikolog Yeşim Çaylaklı, ebeveynlere bebekleriyle sık sık ten tene temas kurmalarını ve sarılmalarını öneriyor.

18 Ocak 2019 - 00:24

Bebeklerin sağlıklı gelişimi için doğdukları andan itibaren anne babalarıyla ten teması kurmaları çok önemlidir. 21 Ocak Dünya Sarılma ve Kucaklaşma Günü vesilesiyle ten temasının ve sarılmanın önemine dikkat çeken Prima, ebeveynlerin bebekleriyle mutlu ve sağlıklı iletişim kurmaları için mümkün olduğunca bebeklerine sarılmalarını tavsiye ediyor. Prima Uzman Kurulu üyesi ve Uzman Psikolog Yeşim Çaylaklı, ten tene temasla hem bebeklerde hem de ebeveynlerde artış gösteren bazı hormonların stresi, kaygıyı ve korkuyu azalttığını belirtiyor.

Sarılınca stres azalıyor

Doğumu takip eden dakikalardan itibaren bebeklerin güvende hissetmek ve sağlıklı bir duygusal bağ kurmak için anneyle yakın temasta olmaya ihtiyacı olduğunu söyleyen Prima Uzman Kurulu üyesi Uzman Psikolog Yeşim Çaylaklı, bebeğin yakın temasta ya da ona dokunulduğunda oksitosin adlı bir hormon salgılandığına ve bu hormonun artmasıyla stres hormonu olan kortisol’ün azaldığına işaret ediyor. Çaylaklı, oksitosin hormonunun bebekleriyle tensel temas kurduklarında babalarda da salgılandığına dikkat çekiyor.

Uzman Psikolog Çaylaklı, sarılmanın hem bebekler hem de ebeveynler için mental olarak olumlu yönlerini ise şöyle anlatıyor: “Bebeğin güvende olduğunu hissetmesi ve huzursuz hissettiği anlarda sakinleşebilmesi için sizin kokunuzu, nefes alıp verişinizi ve kalp atışınızı duymaya ihtiyacı vardır. Bu ihtiyacı gidermenin en doğal yollarından biri ten tene temasta olmaktır. Bu şekilde kurulan bir yakınlık bebeğiniz için tanıdıklık hissi yaratır ve onun için yeni olan dünyaya adım atarken ona güvende olduğu hissini verir. Aranızdaki duygusal bağın güçlenmesi ve ilişkinizde doyum sağlanması açısından da tensel temasın önemli bir rolü vardır.”

Bebeğinizi kucaklamaktan kaçınmayın

Ten tene temasın mümkün olmadığı durumlarda ise bebeğin eline dokunarak veya ona sarılarak temas kurmak gerektiğini belirten Çaylaklı, her dokunuşun bebek için rahatlatıcı ve sakinleştirici bir etkiye sahip olduğunu vurguluyor. Kucağa alışmaması için kucağa alınmaması gibi önerilerin doğru olmadığına da dikkat çeken Çaylaklı, anne babalara şu tavsiyede bulunuyor: “Bebeğiniz ve sizin karşılıklı olarak ihtiyacınız olan ten temasını ve fiziksel yakınlığı cömertçe vermekten çekinmeyin. Ancak bu sayede bebeğiniz, kendini güvende ve huzurlu hissedebilir. Güvende hissettikçe kaygıları ve korkuları azabilir ve önünde kendisini bekleyen gelişim basamaklarına güvenle ve istekle adım atabilir.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Başkan Cüce'nin Göksun'a İlk Müjdesi
Başkan Cüce'nin Göksun'a İlk Müjdesi "Doğalgaz" Oldu
Kahramanmaraş'ta Kayıp 4 Yaşındaki Çocuğun Öldürüldüğü Belirlendi: Şüpheli Kuzeni Gözaltına Alındı
Kahramanmaraş'ta Kayıp 4 Yaşındaki Çocuğun Öldürüldüğü...