Besin Alerjisine dikkat!

Besin Alerjisine dikkat!

Besin alerjisinin zaman içinde geçebileceğini belirten Diyetisyen Sevgi Sevmez, “Ama tedavide ilk basamak, alerjiye yol açan besinin diyetten tamamen çıkartılmalı” dedi.

18 Kasım 2016 - 07:07

Kahramanmaraş'ın başarılı Diyetisyenlerinden Sevgi Sevmez, Besin alerjisi deyince hemen paniğe kapılmamak gerekiyor. Çünkü bunu anlamak son derece basit. Sadece ilk 6 aydan sonra ek besinlere geçişte önemli bir kurala dikkat etmenin yeterli olduğunu ifade eden Sevmez şunları söyledi: “Bir insanın herhangi bir maddeye maruz kaldığında o maddeye karşı hassasiyet geliştirmesi ve aynı madde ile daha sonra karşılaştığında vücut savunma mekanizmasının  bu maddeye karşı aşırı tepki göstermesi durumudur.

İnsan vücuduna çeşitli yollarla giren ve kanda kendine özgü karşıt immün yanıt oluşturan yabancı maddelere antijen, oluşturduğu karşıt maddeye ise antikor denir. Bu antijen bir alerjiye yol açarsa o zaman bu antijen alerjendir.”

 

BESİN ALERJİLERİ BEBEKLİKTEN BAŞLAR

Sevmez; “Alerjenler, ısı uygulandığında veya asit ortam oluşturulduğunda genel olarak denatüre olmazlar. Depolama, pişirme, marinasyon ve sindirim alerjeninin yapısını değiştiremediği için alerjen özellik ortadan kalkmaz. Besin alerjileri bebeklik çocukluk döneminden ve hatta anne karnından başlayarak insan hayatını etkilemektedirler. Besin alerjilerinin sıklığı genelde çocuklarda yüzde 2-8 arasında iken yetişkinlerde yüzde 1 civarındadır. Genel nüfusta ise yüzde 2 oranında görülmektedir. Besin alerjileri sadece besi­nin tüketimi ile değil dokunma ve hatta kokusunun solunması ile de ortaya çıkabilmektedir. Bebeklikte yaygın olarak süt, yumurta; Çocuklukta yaygın olarak yumurta, fındık, fıstık, çapraz reaksiyonlar; yetişkinlikte ise çapraz reaksiyonlar, fındık, fıstık alerjisi sık görülmektedir.”

 

Ülkemizde genel nüfusta ise sık saptanan besin alerjileri ise sırası ile şöyledir:

1. Grup: yüzde 78 yumurta, fıstık, süt, balık, baharat

2. Grup: yüzde 11 Fındık, buğday, baklagiller, soya, fasulye, mercimek, karides, kivi

3. Grup: yüzde 8 susam, badem, biber, maydanoz, elma, muz, ceviz, sarımsak, ördek ve tavuk eti, keçi sütü

4. Grup: yüzde 2.5 Hindi, patates, kestane, şeftali

Bebeklere (1 yaşına kadar) inek sütü verilmemelidir çünkü alerji sıklığı yüzde 3’tür.

İnek sütünün içerdiği yirmiyi aşkın proteinden özellikle beşi alerjik nitelikte olduğunun altını çizen Sevmez sözlerine şöyle devam etti:”Bunlar; ‘Alfa laktoglobulin, Kazein, Gamma globülin, Albümin, Beta laktoglobulin’dir. İnek sütü alerjisinde ailesel geçmişin rolü çok önemlidir. Böyle çocuklarda diğer bireylere göre yüzde 60 oranında inek sütüne karşı duyarlılık gözlenebilir.”

 

“BEBEKLER OLABİLDİĞİNCE ANNE SÜTÜ ALMASIDIR”

Sağlıklı olan bir bebekte inek sütü verilmeye başlandıktan sonra ishal ve kusma gözlenirse, bazen dışkısında kan varsa ve çocukta sancılanmaya bağlı huzursuzluk ve ağlama inek sütü alerjisi akla gelmesi gerektiğini ifade eden Sevmez, “Süt alerjisi tedavisinde ortak nokta; bebeklerin olabildiğince uzun süre anne sütü almasıdır. Anne sütü alamayan bebeklerin beslenmesi daha da zordur. Alternatif olarak önerilen mama, amino asit bazlı mamalar ve tam hidrolize mamalardır.

Çapraz alerji ise proteinleri birbirine benzediği için, vücudun temelde alerji olduğu maddelerle diğer besinlerde olan proteinler arasında bir fark görmediği ve o besinmiş gibi alerji göstermesidir” dedi.

 

BESİN ALERJİLERİ KALICI MIDIR?

- Besin alerjileri çocuklarda ve erişkinlerde düzelme eğilimi gösterir.

- Süt, yumurta, buğday ve soya alerjileri yıllar içinde çoğunlukla düzelir.

- Kuruyemiş, balık ve kabuklu deniz hayvanları alerjilerinin düzelmesi beklenmez.

- Süt, yumurta, soya ve buğdaya bağlı alerjik reaksiyonlar genellikle 1-2 yaşından sonra kaybolur.

- İnek sütü alerjisi ilk 1-2 yaşta kaybolurken, deniz ürünlerine ve fındık-fıstığa karşı duyarlılık yaşam boyu sürebilir.

- 3 yaşından sonra süt alerjisinin, 10 yaşından sonra da yumurta alerjisinin yüzde 80’i kaybolur.

- İlk yaşta fıstık alerjisi olanların yüzde 80’inde, 5 yaşında hala fıstığa alerjisi olanların hepsinde alerji devam etmektedir. (ZEKİ DEMİR)

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x