Mikrobiyoloji Laboratuvarı 6 Parametrede Akredite Oldu
Reklam

Mikrobiyoloji Laboratuvarı 6 Parametrede Akredite Oldu

Kahramanmaraş’ın tek 3. basamak hastanesi olan ve bölge hastanesi olma hedefi doğrultusunda önemli aşamalar kaydeden Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi (KSÜ Tıp) bir ilke daha imza atarak, Mikrobiyoloji Laboratuvarı Türkiye Akreditasyon Kurumu (Türkak) tarafından 6 parametrede akredite edildi.

25 Haziran 2019 - 14:21

Türkiye genelinde akredite olan iki üniversite laboratuvarından biri olan Mikrobiyoloji Laboratuvarının başarısı üniversitemizden Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zekeriya Pak, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kamile Gül,  KSÜ Tıp Başhekimi Doç. Dr. Ökkeş Bilal, Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Mikrobiyoloji Laboratuvar Sorumlusu Prof. Dr. Murat Aral, akademisyenler ve laboratuvar çalışanlarının katılımıyla gerçekleştirilen kokteylle basına tanıtıldı.

Mikrobiyoloji Laboratuvarının Türkiye genelinde akredite olan iki üniversite laboratuvarından biri olduğunu ifade eden Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zekeriya Pak, “Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanemize her geçen gün kalitede sınırlarını zorlayarak daha iyi hizmet verme çabası içerisindeyiz. Mikrobiyoloji Laboratuvarının başarısından dolayı akademik ve idari bütün kademedeki arkadaşlarımıza bu başarı da sağladıkları katkılar için teşekkürlerimi ve tebriklerimi sunuyorum, gayretlerinin ve başarılarının devamını diliyorum.” dedi.

Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Mikrobiyoloji Laboratuvar Sorumlusu Prof. Dr. Murat Aral ise akreditasyon aşamalarına ilişkin bilgiler verdi. Akreditasyon sürecinin çok zor ve meşakkatli bir süreç olduğunun altını çizen Prof. Dr. Aral, “Klinik tanı laboratuvarlarının sayısının her geçen gün artması ve bu alandaki teknolojik gelişmeler, toplam kalite yönetimi ve kalite standartlarının tanı laboratuvarlarında kullanımını gerekli hale getirmiştir. Laboratuvar testleri klinik tanının neredeyse vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. Bu bağlamda tıbbi laboratuvarlar sağlık sistemindeki bilgi akışının tam merkezinde bulunmaktadırlar. Laboratuvar analiz sonuçları da klinik kararları %75 oranında etkilemektedir. Çünkü klinisyenler hastalardan istedikleri analizlerin sonuçlarına dayanarak, teşhis ve tedavilerini gerçekleştirmektedirler. Bu nedenle verilen test sonuçlarında hata yapmamak ve güvenilir sonuçlar vermek tanı laboratuvarlarının vazgeçilmez politikası olmalıdır. Bu politikayı gerçekleştirmek ve geçerliliği her yerde aynı olan test sonuçları verebilmek için bir takım kalite standartlarının yerine getirilmesi zorunludur. Akreditasyon da bunu gerçekleştirmede önemli bir araçtır.” ifadelerini kullandı.

ISO 15189 standardının asıl gayesinin medikal laboratuvarların, test neticelerinin hasta ve sağlık çalışanları tarafından teminat  altına alınmasını sağlamak olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Aral, “ISO 15189 diğer ISO standartları olan 17025 ve 9001’in tıbbi laboratuvarlar için düzenlenmesinden meydana gelmiştir. ISO 15189 Standardı; tıbbi laboratuvarlara has kalite ve yeterlilik için koşullar ile tıbbi laboratuvarlar tarafından kendi kalite yönetim ağlarının ilerletilmesi, yetkinliklerinin analiz edilmesi ve akreditasyon firmaları tarafından tıbbi laboratuvarların yetkinliklerinin doğrulanması ve açıklanmasında kullanılır.” diye konuştu.

Akreditasyonu sürdürmenin en az akredite olmak kadar önemli olduğunun altını çizen ve Mikrobiyoloji Laboratuvarı olarak hedeflerinin her yıl yeni parametrelerde akredite olmak olduğunu belirten Prof. Dr. Aral, ISO 15189 Laboratuvar Akreditasyonunun test neticeleri ve raporlarının ülkeler arası kabul edilirliğe sahip olmasının yanı sıra; müşteri-hastaya güven aşılama, laboratuvarlar arasında pazar payını ve rekabeti yükseltme, iş hacmini arttırma, personel  ve işletme bilincini yukarıya çekme, daha sağlam ve uygun neticeler elde etme, uygunsuzluklara  kontrol mekanizması geliştirme ile laboratuvara prestij  ve itibar kazandırma gibi faydalarının olduğunu söyledi.

“Bu başarı hem şehir için çok önemli bir prestij, hem de üniversitemiz ve hastanemiz için çok önemli bir gelişmedir.” diyen Prof. Dr. Aral, akreditasyon sürecinde ilk aşamadan itibaren destek veren üniversite ve hastane yönetimine teşekkürlerini sundu.

Akreditasyon sürecinde görev alan Mikrobiyoloji Laboratuvarı Kalite Direktörü Doç. Dr. Kezban Tülay Yalçınkaya, Dr. Öğretim Üyesi Filiz Orak ve her kademede görev yapan laboratuvar personeline teşekkürlerini ifade eden Aral, hastalıkların teşhis ve tedavisinde önemli katkılar sunan Mikrobiyoloji Laboratuvarının bu başarısının şehrimize, bölgemize ve ülkemize hayırlı olması temennisinde bulundu.

Mikrobiyoloji Laboratuvarının akredite olmasında emeği geçenlere teşekkür plaketleri Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zekeriya Pak tarafından verildi. Rektör Yardımcısı Pak Mikrobiyoloji Laboratuvarlarını gezerek yürütülen çalışmalara ilişkin Mikrobiyoloji Laboratuvar Sorumlusu Prof. Dr. Murat Aral’dan bilgi aldı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Başkan Okay, Konteyner Kent Sakinleriyle İftarda Bir Araya Geldi
Başkan Okay, Konteyner Kent Sakinleriyle İftarda Bir Araya Geldi
“Tekir’in potansiyelini ortaya çıkaracağız”
“Tekir’in potansiyelini ortaya çıkaracağız”