Bu hastalığa herkes kapılabilir

Bu hastalığa herkes kapılabilir

Her yıl geleneksel olarak 01-07 Ocak tarihleri arasında kutlanan Verem Haftası nedeniyle Kahramanmaraş Halk Sağlığı Müdürü Verem hastalığının tanımını, belirtilerini, korunma ve tedavi yöntemlerini açıkladı.

07 Ocak 2017 - 01:28

Kahramanmaraş Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol Programlar Şube Müdürü Uzm.Dr. Nagihan Sarı ile Tüberküloz (Verem) Hastalığı hakkında bilinmeyenleri mercek altına aldı.

Uzm. Dr. Sarı, Verem’in Koch basili adındaki bir bakterinin neden olduğu sonulum yoluyla bulaşan bir hastalık olduğunu hatırlatarak dünyanın bütün uluslarından insanlarda, zengin-yoksul, genç-yaşlı herkesin yakalanabileceğine dikkat çekti.

 

BÜTÜN ORGANLARDA GÖRÜNEBİLİR

Verem’in en çok akciğerlerde göründüğüne de vurgu yapan Kahramanmaraş Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol Programlar Şube Müdürü Uzm. Dr. Nagihan Sarı, akciğerin yanı sıra bütün organlarda da görülebileceğini dile getirdi. Sarı konuşmasını şöyle sürdürdü; “Organlara zarar verir. Tedavisiz bırakılırsa ya da kötü tedavi edilirse öldürücü olabilir. Erken ve uygun tedavi başlanır, yeterli süre tedavi edilirse hastalar yüzde yüz iyileştirilir. İyileşme kalıcıdır, şifa sağlar.

 

VEREM VÜCUTTA SAKLANABİLİR

Verem mikrobu vücuda girdikten sonra aylarca-yıllarca hastalık yapmadan kalabilir. Bu dönemde vücudun oluşturduğu savunma, mikropları hapseder, sessiz şekilde tutar. Buna tüberküloz enfeksiyonu ya da kişinin enfekte olması diyoruz. Kişi, kendisinin enfekte olduğunu genellikle bilmez.

 

VÜCUT DİRENCİ DÜŞERSE SİZİ YAKALAR

Bu dönemde mikroplar bir anlamda hapsedilmişlerdir. Vücuttaki tüberküloz mikropları vücut direncinin düştüğü dönemlerde aktif hale gelirse hastalık yaparlar. Hastalık ciddidir. Tedavi edilmediği sürece, tuttuğu organda ya da organlarda hasar yapar, bu hasar giderek artar ve öldürücü olabilir. Tüberküloz hastalığı, en çok akciğerleri tutar. Hastalığın tuttuğu diğer organlar, akciğer zarları, lenf bezleri, kemikler, böbrekler, beyin zarlarıdır. Vücudun hemen bütün organlarında hastalık yapabilir. Hastalanan organlarda ağır bir iltihap olur, erimeler görülebilir. Organların çalışması bozulur.

 

VEREMİ BELİRTİLERİ ORTAYA ÇIKARIR

Verem hastalığının Halsizlik, İştahsızlık, Kilo kaybı, Gece terlemesi, Öksürük ( 2-3 haftadan fazla süren öksürük ), Balgam, Öksürükle kan tükürme, Göğüs-sırt-yan ağrısı, Nefes darlığı gibi genel belirtileri görülür.

İki-üç haftadan uzun süren öksürükte verem hastalığından şüphelenmek gerekir. Üç haftadan uzun süren öksürüğü olan vatandaşlarımız erken tanı için en yakın sağlık kurumuna başvurmalıdır. İlimizde, Verem Savaş Dispanserlerinde verem hastalığı belirtileri olan şüpheli vatandaşlarımızın ücretsiz muayenesi yapılmakta ve balgam örnekleri alınarak gerekli tetkikler yapılmaktadır.

 

KORUNMANIN YÖNTEMLERİ VAR

Verem hastalığının sağlam kişilere bulaşmasının önlenmesinde en önemli faktör, hastalara hızlı tanı konularak en kısa sürede ilaç tedavisi başlanmasıdır. İlaç tedavisi başlanmayan hastalar yaşadıkları evde, çalıştıkları ortamda vs. hastalığı bulaştırmaya devam etmektedirler.

Tüberküloz hastalarının bulunduğu ortamları havalandırmak, bu ortamlara temiz hava sağlamak, havadaki bulaştırıcı partikülleri azaltarak, bulaşma olasılığını azaltır. Odanın güneş görmesi ortamdaki basilleri öldürür.

 

BESLENME VE YAŞAM KALİTESİNE DİKKAT EDİN

Tüberküloz hastalarının kullandığı mutfak malzemeleri (bardak, tabak, kaşık, çatal vs.), nevresim, havlu gibi ev gereçleri için normal temizlik yapılması yeterlidir. Eger çevresinde verem hastası olan biri varsa kişi hemen gerekli tedbirleri almalıdır. İlk olarak bir hastaneye gidip gerekli tüm tetkikler yaptırılmalı ve gerekiyorsa hastalığın bulaşmaması için bir süre ilaç kullanılmalıdır.Bunların yanında diğer tüm hastalıklarda olduğu gibi veremden korunmak için de beslenme ve yaşam kalitesine özen gösterilmelidir.Yeterli ve doğru beslenilmeli, sigara, alkol ve uyuşturucu gibi madde bağımlılığından uzak durulmalıdır.

 

VEREM ÇOK CİDDİ BİR HASTALIKTIR

Tüberküloz çok ciddi seyreden ancak tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Hastalığın teşhisi konulduktansonra tedaviye başlanmazsa hastanın hayatını kaybetmesine kadar giden tehlikeli sonuçlar doğabilmektedir. Ancak doktorunuzun uygulayacağı, yaklaşık 6-9 ay süren ilaç tedavisi sayesinde hastalıktan tamamen kurtulmak mümkündür. Tedavi sırasında Rifampisin, Pirazinamid, Etambutol ve İzoniazid gibi antibiyotikler kullanılmaktadır. Bunun yanında bağışıklık sistemini güçlendirici vitaminler de tedaviye dahil edilmektedir. Yaşanılan yerin hijyenik ve her daim temiz oluşu, sağlıklı beslenme gibi alışkanlıklar da hastalığın tekrar ortaya çıkmasına engel olacaktır.

 

VEREM AŞISINI MUTLAKA YAPTIRIN

Verem hastalığının tedavisi olduğu gibi, BCG ( verem ) aşısı özellikle çocuklarda yaygın ve öldürücü verem hastalığını önlemede çok etkilidir. Tüberkülozla mücadelenin temelini oluşturan BCG aşısı Aile Sağlığı Merkezlerinde, bebeklere 2. ayın sonunda ücretsiz olarak yapılmaktadır.

Kahramanmaraş Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak önemli bir halk sağlığı problemi olan verem hastalığını düşündüren belirtileri mevcut olan vatandaşlarımızın en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalarını ve bebek sahibi anne babaların zamanında aşı yaptırmalarını, Verem Tedavisinde Kullanılan tüm ilaçların ücretsiz olduğunu bir kez daha hatırlatır, sağlıklı günler dileriz.”

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Kahramanmaraş’ta otomobil tıra arkadan çarptı: 1 ölü
Kahramanmaraş’ta otomobil tıra arkadan çarptı: 1 ölü
Başkan Akpınar, “Söz verdiğimiz gibi, milletimizin hizmetinde, çalışanlarımızın yanındayız”
Başkan Akpınar, “Söz verdiğimiz gibi, milletimizin hizmetinde,...