Hayvan yetiştiricilerine müjde

Hayvan yetiştiricilerine müjde

Kahramanmaraş’ı ‘yeniden hayal etmek’ projesi çerçevesinde Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Parti Sözcüsü Mahir Ünal’la birlikte düzenlenen Tarım Çalıştayına katılan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba talep üzerine bu yıl çıkan ve şuana kadar 30 ili kapsayan düve teşvikine Kahramanmaraş’ın da alınacağı sözünü verdi.

03 Ekim 2017 - 02:22 - Güncelleme: 03 Ekim 2017 - 02:28

Bir dizi açılış, temel atma töreni ve Tarım Çalıştayına katılmak üzere Kahramanmaraş’a gelen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, Milletvekilleri, sivil Toplum kuruluşları ve sektör temsilcileriyle birlikte Kahramanmaraş’ın Gıda, Tarım ve Hayvancılığını masaya yatırdı.

Tarım Araştırma Enstitü binasında düzenlenen basına açık bölümde konuşan Bakan Fakıbaba Ortadoğu’da yaşanan savaşa dikkat çekerek batıda devletlerin sınırları ortadan kalkarken, İslam coğrafyasını ise ‘böl, parçala, küçült ve yönet’ taktiğiyle dize getirmeye çalıştıklarını belirtti. Bu işe bir hekim olarak değil bir Tarım bakanı olarak reçete koymak zorunda olduklarını da dile getiren Bakan Fakıbaba, reçetenin birinci kaydının birlik ve beraberlik adına inadına öğretmek, inadına çalışmak, inadına destek vermek olduğunu belirtti. Bakan Fakıbaba ayrıca 2002’de 1 milyar 800 milyon TL olan tarım desteklerinin 15 yıl sonra 13 milyara çıktığını ve bu 15 yıllık süreçte çiftçilere 105 milyar (katrilyon) TL’nin üzerinde nakit hibe desteği ödemesinde bulunduklarına dikkat çekti.


Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti sözcüsü Mahir Ünal ise 2011 yılında başladıkları çalıştayların ikinci fazına geçtiklerini söyledi. Kervan’ın yolda düzelemeyeceğinden örnekler de veren Ünal, “bakanlarımızla yürüttüğümüz çalıştayların sonucunda belirlediğimiz planları bir eylem planı çerçevesinde 5 yıl içerisinde gerçekleştirdik. Şimdi 2. Fazda tarımla başlayan çalıtaylarımızın sonucunda hem 5 yıllık planlamalarımızı gözden geçireceğiz hem de 2.5 yıllık eylem planlarımızı yapacağız. Hedef koyulmadan planlama yapmadan, kaynakları doğru kullanmadan bu işler olmuyor” dedi

Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan’da yaptığı açılış konuşmasında, Bakan Fakıbaba’nın talimatları doğrultusunda tarımsal toprağı mutlaka muhafaza edeceklerini söyledi. Vali Özkan; “Bizim toprağımız Avrupa toprağına göre daha temizdir. Bunu muhafaza etmemiz ve kimyasal ilaçlarla ilgili daha duyarlı olmamız lazım. Çalıştayın çiftçilerimize ve ülkemize hayırla getirmesini temenni ediyorum.” dedi.

Basına kapalı bölümde ise Bakan Fakıbaba’nın çitfçilerin talebi üzerine bu yıl çıkan düve teşviki alacak iller arasında olmayan Kahramanmaraş’ı da 2018 yılında dahil edeceği sözünü verdiği öğrenildi. Ayrıca çalıştayda bayan çiftçilerin tüm taleplerinin yerine getirileceğini ve sivil toplum kuruluşlarının da istek ve önerilerinin değerlendireceğini söylediği bildirildi.

 

DÜVE TEŞVİKİNE KAHRAMANMARAŞ’TA ALINACAK

Çiftçilerin en az 20 baş, en fazla 200 başa kadar olan 6-12 aylık düve alımında bakanlığın verdiği yüzde 30 hibe desteğinin talep üzerine Kahramanmaraş’ın da alınacağı bildirildi. Hayvan yetiştiricilerine sevindiren gelişmenin yaşandığı çalıştayda tüm bayan çitfçilerin talepleri ile STK temsilcilerinin taleplerinin de değerlendirileceği sözü verildi.

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal’ın 2011 yılında Grup Başkanvekili iken başlattığı çalıştayların ikinci devresi Tarım Çalıştayı ile başladı. Çalıştay çerçevesinde Kahramanmaraş’a gelen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba 2002 yılında 1 milyar 800 milyon olan tarıma teşviklerinin 2015 yılında 13 Milyar TL olduğunu belirtti. Bakan Fakıbaba ayrıca son 15 yılda çiftçiye 105 milyar TL’nin üzerinde nakit hibe desteği verdiklerini belirtti.

 

HEKİM OLARAK DEĞİL BAKAN OLARAK REÇETE KOYMAK ZORUNDAYIZ

Kahramanmaraş Gıda, Tarım ve Hayvancılık Çalıştayı Doğu Akdeniz Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Kahramanmaraş Müdürlüğü binasında gerçekleşti. Çalıştayda basına açık bölümde önce Türkiye gündemiyle ilgili açıklamalarda bulunan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba İslam ülkelerinin üzerinde oynanan oyunlara dikkat çekti. Bakan Fakıbaba, “Batıda devletin sınırları ortadan kalkıp birleşirken İslam âlemini devletçikler haline getirmenin anlamının ne olduğunu benden çok sizler biliyorsunuz. Yani böl, parçala küçült ve yönelt ve İslam âlemini böyle dize getirmeye çalışıyorlar. Bizde hekim olarak değil artık Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı olarak reçete koymak zorundayız. Bana göre reçetenin en önemli şartı birlik ve beraberlik, inadına öğretmek, inadına çalışmak, inadına destek vermek. Çünkü bütün illeriyle biz hep birlikte bir Türkiye’yiz” dedi.

İslam âlemini korumak zorunda olduklarını da dile getiren Bakan Fakıbaba “biz İslam ülkelerini koruyacağız ki, bölemesinler. Kendi gıdasını üretmeyen ülkeler tam özgür ve bağımsız ülkeler olamaz. Biz ne yapıp edip mutlaka insanlarımızın karnını doyuracak gıdayı üretmek zorundayız. Onun için mutlaka toprağımızı suyla buluşturacağız.” Şeklinde konuştu.

 

KAHRAMANMARAŞ’I GÖRÜNCE HAYRETLER İÇERİSİNDE KALDIM

Kahramanmaraş’a en son geldiğinde hayretler içerisinde kaldığına da dikkat çeken Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba konuşmasına şöyle devam etti; “Yani Maraş’ı gördüm, daha önce gelmiştim ama şuan hayretler içerisindeyim. Yani sizler benden çok daha iyi biliyorsunuz. 15 yılda bir şehir ne kadar değişmiş, ne kadar bu kadar mükemmel hale gelmiş. Burada hepinizin bütün arkadaşlarımın başta cumhurbaşkanımızın, başbakanımızın, bakanlarımızın, Büyükşehir Belediye Başkanımızın,  sivil toplum örgütlerinin, Maraş halkının büyük emeği var. Şehrinize sahip çıkmışsınız sizleri yürekten kutluyorum. Kahramanmaraş’ta toprak suyla buluşmuş, Orman ve Su İşleri Bakanımızla görüştüm, daha Kahramanmaraş’ta yapacakları çok projeler varmış.

 

15 YILDA 105 KATRİLYON DESTEK VERMİŞİZ

2002 yılında 1 milyar 800 milyon olan tarım desteklerini 13 milyar Liraya çıkarmışız yani 13 katrilyona Çiftçilerimize son 15 yılda tam 105 katrilyon liranın üzerinde nakit hibe destek ödemesi yapmışız. Bitkisel üretimimiz 97 milyon tondan 117 milyon tona ulaşmış. Hayvansal üretimimiz ise 10 milyon tondan 23 milyon tona çıkmış. Tarımsal ihracatımız 4 milyar dolardan 16 milyar doları şuanda geçmiş durumda. Allah'ın izniyle bunlar yeterlimi, yeterli değil daha fazla çalışacağız, daha fazla üreteceğiz. Biz Türkiye'nin, Türkiye'deki bütün insanların hep emrindeyiz. Şu tabloya bakalım; benim sorumlu olduğum hep ayrı olarak gördüğüm, benim ailem gıda tarım ve hayvancılık bakanlığı ailesinde 3 milyon kardeşim var, 15 bin tarımsal örgütüm var,80 milyonda tüketiciye karşı sorumlu olduğum çok değerli kardeşlerim ve bacılarım var. Yani tarladan sofraya kadar sorumluluğumuz var.

 

KOMŞUSU AÇKEN BİZ TOKSAK İNANÇLI KİŞİLER DEĞİLİZ

İlk geldiğim günden beri söylüyorum eğer komşumuz aç olarak yatarken biz toksak inançlı kişiler olamayız. Onun için israftan kaçınmak zorundayız,  İsraf eden iflas eder onun için bu ülkeye çok dikkat etmemiz lazım. Bizim israf etmemiz lazım bir kardeşiniz olarak hem ben hem bir sağlıkçı olarak önce yarım porsiyonla başlıyorum, doymazsam bir yarım porsiyon daha, doymazsam bir yarım porsiyon daha. Böylece hem cebimde param kalıyor, hem de vücudumu korumuş oluyorum. Ben insanlar yemek yemesin demiyorum bu yanlış anlaşılmasın. Ama maalesef sabah iki kez kahvaltı yaptık, emin olun o kahvaltı tabaklarında en azından yüzde 80’i kalmıştır. Oysa mutlaka ve mutlaka o kahvaltı yaptığımız saatlerde, açlıktan ölen insanlarımız vardır. Özellikle Müslüman kardeşlerimiz, neler çektiğini sizler benden daha iyi biliyorsunuz. Bu Arakan bölgesinde Müslümanların neler çektiğini görüyorsunuz. Bizim bunlara yardım etmemiz lazım, önce ülkemizdeki aç olan insanlarımıza sonra bütün İslam âleminden ülke olarak bizler sorumluyuz”

 

KERVAN YOLDA DÜZELMİYOR

2011 yılında başlatılan çalıştayların sonuçlarını bir eylem planına dökerek 5 yıl içerisinde gerçekleştirdiklerine dikkat çeken Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal da çalıştayların ikinci fazına başladıklarını belirtti. Ünal; “2. Fazda tarımla başlayan çalıtaylarımızın sonucunda hem 5 yıllık planlamalarımızı gözden geçireceğiz. Hem de 2,5 yıllık eylem planlarımızı yapacağız. Burada bulunan iş adamlarımız şunu çok iyi biliyorlar ki kervan yolda düzelmiyor. Kervan yolda düzelir diye düşünerek bakalım Allah kerim hele bir çıkalım yola diyerek artık bu işler yürümüyor. Hedef koyulmadan planlama yapmadan, kaynakları doğru kullanmadan bu işler olmuyor.” Dedi

 

DÜNYADA BİR AHLAKİ KRİZ VAR

Dünya’da yaşanan ahlaki krizin varlığına işaret eden Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal konuşmasını şöyle sürdürdü, “

Bugün dünyada yaşanan çok ciddi bir değerler krizi var. Yani Amerika’daki Wilma kasırgasının akabinde insanların bir anda iş yerlerini yağmaladıklarını gördük. Yani normal toplumsal düzen varken son derece ahlaki davranan insanların kaos ortamında bütün ahlaki hususiyetlerini kaybedebildiğini gördük. Arakan’da son derece ahlaki temeller üzerinde öğretisini inşa etmiş Budist bir felsefenin insanları nasıl vahşice katledebildiğini gördük. İnsanın nasıl vahşileşebileceğini gördük. O videoları izlediğimizde inanın ruh halimiz bozuldu. Bir insanın başka bir insana nasıl bu kadar vahşilik uygulayabileceğini durup düşünmeye başladık. Dolayısıyla biz Anadolu da insanlığın son adası olarak değerlerinde vazgeçmeden, kimliğinden, inancından ahlakından vazgeçmeden insanın düşünebileceğini öğrenebileceğini değişebileceğini bunları yeniden anlatıyoruz.

 

KAYNAKLARIMIZI DOĞRU KULLANMALIYIZ

Bugün artık Protestan ahlakı da kalmadı. Bugün başka bir dünya var etrafımızda ve bu dünya bize bir gerçeği dayatıyor, o gerçek nedir? O gerçek kaynaklarımızı doğru kullanmamız gerektiğini insan kaynağımızı ve insan kaynağının yanı sıra diğer maddi kaynaklarımızı doğru kullanmamızı ve planlamamız gerektiği gerçeğini bize dayatıyor. Ve şu anda biz biliyoruz ki bölgemizde yaşanan bu büyük krizin altında da bu kaynak paylaşımının yattığını biliyoruz. Bugün 100 yıldan beri bölgenin kaynaklarını paylaşmak isteyen emperyalist güçler yeniden bölgede bir düzen ve kaynak paylaşımı arayışı içindeler.  

 

ETRAFIMIZ ATEŞ ÇEMBERİ İKEN ÜLKEMİZ İSTİKRAR ADASI

Şuan da bölge bir ateş çemberine dönüşmüşken şuanda birileri Kuzey Irak'ta bölgesel yönetimin kulağına bağımsızlık devlet hayalleri kurmasını fısıldarken, Kuzey Suriye'de PKK’ya PYD’ ye “size devlet statüsü tanırız” diye kulağına bir şey fısıldarken ve maalesef bin 400 km sınırımızınım tamamı bir ateş çemberine dönüşmüşken Türkiye hâlâ bir istikrar adası hâlinde durmuyor mu? Bakın bir şeyin altını ısrarla çiziyorum, sömürge sonrası sistemlerde gelişmekte olan ülkelerin öz güvenine saldırmaya başladılar. Kendilerine duydukları inanca saldırmaya başladılar. “Yapabiliriz ayağa kalkabiliriz” diyen iradeye saldırmaya başladılar.  Şimdi bizim hâlâ kendi öz güvenimizde hem içeride hem dışarıda mücadele ediyorlar.”

 

TARIM, KAHRAMANMARAŞ’IN ALIN TERİDİR

Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan da yaptığı konuşmada çalıştay gününü kentin bir bayram günü olarak gördüğünü söyledi. Vali Özkan; “Kahramanmaraş’ımızın zenginliğinin maddi ve manevi zenginliğinin kaynağı toprakla uğraşmasıdır, alın teridir, toprakla uğraşmak alın teri bunu maddi ve manevi sermayeye dönüştürmeye odaklandığı şehrin adıdır. Dolayısıyla kültürümüzün temelini oluşturan tarımsal faaliyetler en fazla ortaya çıkmakta ve Anadolu’nun dört bir yanında örneklik teşkil etmektedir. Öncelikle şunu ifade etmek istiyorum şehrimiz adına çiftçilerimiz adına sayın bakanımıza teşekkürlerimizi arz ediyoruz” dedi.

Basına kapalı olan bölümlerde Bakan Fakıbaba’nın bu yıl açıklanan ve içerisinde 30 ilin olduğu en az 20 en fazla 200 baş düve teşvikinde talep üzerine Kahramanmaraş’ın da alınacağı sözünü verdiği öğrenildi. Ayrıca Bakan Fakıbaba’nın kadın çitfçilerin tüm taleplerinin giderilmesi talimatı verdiği ve Sivil Toplum Kuruluş temsilcilerinin de taleplerinin inceleneceğini söylediği bildirildi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Karacasu Kampüsü Ağaçlandırıldı
Karacasu Kampüsü Ağaçlandırıldı
Kahramanmaraş’ta hafif ticari araç evin çatısına uçtu
Kahramanmaraş’ta hafif ticari araç evin çatısına uçtu