Otomobil almanın şimdi tam zamanı

Otomobil almanın şimdi tam zamanı

Yılsonu yaklaşırken satış rakamlarını artırmaya çalışan yerli ve ithal otomobil firmalarının rekabeti, tüketicilerin yüzünü güldürdü. Emin Otomotivin sahibi Özkan Zengi, yeni yıla yeni bir otomobille girmek isteyen vatandaşlar, birbirinden cazip kampanyalara büyük ilgi gösterdiğini belirtti.

13 Aralık 2016 - 07:24

Türkiye otomotiv pazarında en çok araç satılan zamanlar olarak kabul edilen kasım ve aralık aylarına, yüksek satış beklentisiyle girildi.

Sektörde, seçimler sonrası oluşan havanın, son iki aylık satışlara olumlu yansıma yapabileceği konuşulurken, firmalarda kasım ve aralık ayına özel kampanyalarla bunu desteklemeye başladı. Otomobil satışlarının son iki aylık performansıyla yılı 950 bin adede ulaşabileceği tahmin ediliyor.

 

HER MARKADA KAMPANYA

Türkiye’deki otomobil pazarını kendi lehine değerlendirmeyi hedefleyen firmalar ise, takas indirimi, sıfır faiz, 60 aya varan vade seçenekleri, peşin indirim ve şimdi al, sonra öde gibi kampanyalarla tüketicileri bekliyor.

Konu hakkında bir açıklama yapan Emin Otomotivin sahibi Özkan Zengi, Renault, Fiat, Toyota, Ford, Citroen ve Wolkswagen gibi otomobil markaları, tüm modellerde 12 aydan 60 aya taksit yüzde 0 faizli kredi avantajı ve ödemeyi geri bırakma seçenekleri sunulduğunu söyledi.  Zengin, büyük indirim fırsatları sunan otomobil markaları, tüketicileri mağazalara çağırıp fırsatları anlatıldığını belirtti.

 

FİYATI İYİ ARAŞTIRIN

Karar verilen marka ve model otomobili almadan önce mutlaka fiyat araştırması yapılması gerektiğini ifade eden Zengi, “gerek gazete ilanlarını, gerek galerileri, gerekse de açık otomobil pazarlarını iyice araştırın.fiyatları karşılaştırıp daha sonra otomobili almaya niyetlenin. Ne kadar çok otomobile bakarsanız, alacağınız otomobilin fiyatı o kadar içinize siner ve en avantajlısını alabilirsiniz” dedi.

 

FİBERGLASA DİKKAT EDİN

Kaportadaki çürük yerlerin fiberglas veya macunla kamufle edilmiş olabileceğine dikkat çeken Zengi, bunu anlamak için bir kalemle kaportaya vurup gelen sesin dinlenmesini öneriyor. Sacla fiberglasın vereceği sesin birbirinden farklı olduğunu kaydeden Zengi, sacın daha tiz, fiberglasın ise daha tok çınlama sesi çıkardığını bildiriyor.

 

ORJİNAL BOYA UYARISI

Zengi, ayna ve kenar çıtaları, anten bağlantı yeri, tampon gibi yerlerde boya izlerinin olması, otomobilin boyasının orijinal olup olmadığını gösterdiğini belirtti. Kapı veya cam fitilleri de kontrol edilerek aracın boyanıp boyanmadığı tespit edilebilir. Ayrıca otomobilin çeki demiri gibi zor görülen kısımlarında unutulan bir bant da boya yapıldığının belirgin bir delilidir.

 

MOTORU USTAYA GÖSTERİN

İkinci el otomobil alırken mümkünse motordan anlayan bir tamirci ile yola çıkılmasını öneren Zengi’nin diğer tavsiyeleri ise şöyle: “Kullanılmış otomobil alırken öncelikle motor kontrol edilmeli. Bu sebeple, almayı düşündüğünüz otomobili ya servise gösterin, veya yanınızda motordan anlayan bir ustayı götürün. Kaput açıldığında, öncelikle motor kapağı açılıp yağ akıtması kontrol edilmeli ve contaların yağ sızdırıp sızdırmadığına bakılmalı. Otomobili çalıştırıp mutlaka motorun sesini dinleyin. Bu size motor hakkında referans olacaktır. Otomobili motoru soğukken çalıştırdığınızda rölantisi düzgünse ve uğultu yapmıyorsa bu iyiye işarettir. Motoru çalıştırdığınızda sesi dinlerken egzozunda patlak olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Eğer egzoz aşırı yıpranmış ve delinmişse bu durum kendini sesiyle ele verir.”

 

YAKIT TASARRUFU ÖNERİLERİ

Emin Otomotivin sahibi Özkan Zengi, taşıt kullanıcılarına yakıt tasarrufuyla ilgili önerilerde bulundu.

LASTİK HAVA BASINCI:

Lastik hava basıncının düşük olması yakıt tüketimini artırmaktadır. Düşük hava basıncına sahip lastiğin yerle temas yüzeyi arttığından, sürtünme yüzey alanı artmakta, bu da yakıt tüketiminin artmasına sebep olmaktadır. Bu nedenle lastik basınçlarının tavsiye edilen değerlerde olması gerekir.

 

DOĞRU VİTES SEÇİMİ:

Motor özelliklerine bağlı olarak benzinli motorlarda genellikle 2400 dev/dk da, dizel motorlarda ise 1700-2000dev/dk da vites yükseltmek yakıtı ekonomik kullanmayı sağlayacaktır.

 

SABİT HIZA ULAŞMAK:

Mümkün mertebe seyir hızına ulaşıldığında, aynı hızda devam etmek yakıt tüketiminizi azaltacaktır. 80-90km/s’den daha yüksek hızlar yakıt tüketimini arttıracaktır.

 

HAVALANDIRMA-SOĞUTMA:

Yüksek hızlarda camları kapalı tutmak ve havalandırma sistemini kullanmak faydalı olacaktır. Klima kullanımında ortam sıcaklığını olabilecek en düşük ve yeterli seviyede tutmak, klima sistemi için harcanan enerji miktarını azaltacağından yakıt tüketimini azaltacaktır. Klimanın çalışması için gerekli moment sisteminin kapasitesine, hava sıcaklığına ve taşıt hızına bağlı olarak değişir. Yüksek hızlarda hava akışının artmasından dolayı kondenser verimli çalışmaktadır. Dolayısıyla buna bağlı olarak moment ihtiyacı azalmaktadır. Ayrıca yüksek hızlarda motor momenti daha ekonomik bir özgül yakıt sarfiyatıyla elde edilmektedir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Kahramanmaraş’ta kaza kurşunu ağabeyini hayattan kopardı
Kahramanmaraş’ta kaza kurşunu ağabeyini hayattan kopardı
Kombi hırsızı yetkili servisin dikkatinden kaçamadı
Kombi hırsızı yetkili servisin dikkatinden kaçamadı