Sahte zeytinyağına dikkat!

Sahte zeytinyağına dikkat!

Kahramanmaraş’ta sektör temsilcileri sahte zeytinyağına karşı vatandaşları uyardı.

19 Kasım 2016 - 07:23

Bu sene Kahramanmaraş’ta zeytin hasadının yüzde 90 düşük olmasına rağmen piyasada tenekelerle satılan zeytinyağı hala hatırı sayılacak ölçüde. Maraş’ta zeytin üretimi bu kadar düşük olduğu halde piyasada bu kadar zeytin yağı dolaşması, sektör temsilcilerinin de ilgisini çekti. Piyasadaki zeytinyağının varlığını sorgulayan sektör temsilcileri, piyasaya sürülen zeytinyağı için iki ihtimal veriyor: Ya yağlar Hatay ve Osmaniye gibi illerden geliyor ya da pamukyağına karıştırılan bir aroma ile hile yapılıyor. Sektör temsilcileri, tağşişli (karışımlı) ürünlerin oranında artış yaşandığını belirterek, tüketicileri ucuz yağlara karşı uyardı.

Sektör temsilcilerine göre; pamukyağı karışımı piyasadaki en yaygın zeytinyağı hilesi olarak biliniyor. Peki, hakiki zeytinyağı nasıl anlaşılır? İşte okuyucularımız için derlediğimiz pratik yöntemler: “Satın almış olduğunuz zeytinyağını buzdolabına koyduğunuzda donuyorsa bu hakiki olduğunu gösterir. Eğer donmayan kısımları varsa, bu da katkılı olduğu anlamına gelir. Zeytinyağının meyvemsi ve taze bir kokusu olmalıdır. Zeytinyağını yutarken kendine özgü aroması genzinize yayılmalı, diliniz arkasında bir acılık hissedilmeli ve bu acılık bir süre sonra geçmelidir. Hakiki zeytinyağının 3 özelliği vardır: Burukluk, Yakıcılık ve Aroma. Zeytinyağının maliyeti diğer birçok yağa oranla daha yüksektir. Bu sebeple çok ucuz olan zeytinyağlarına şüphe ile yaklaşılmalıdır. Hakiki zeytinyağının belirli bir maliyeti vardır ve bunun altında satılabilmesi de mümkün değildir. Gerçek zeytinyağı kabarcık kabarcık olarak üste çıkmalıdır. Bir süre sonra kalıp haline gelebilir, o zaman da yandan bakıldığında düz bir hatta görülmelidir. Zeytinyağını kokladığınızda kötü ve ağır bir koku alıyorsanız, tattığınızda çok tatlı ise veya herhangi bir acılık yoksa, yemek borunuza doğru bir yanma oluyorsa ya da yemek sonrası mide yanması yaşıyorsanız aldığınız ürün gerçek olmayabilir. Zeytinyağının rengine bakarak hakiki olup olmadığı anlaşılamaz.”

Zeytinyağı ile ilgili yapılan hileler ise şöyle: “Kanola yağının yapısı zeytinyağı ile aynıdır. Fakat kanola yağının kokusu ve rengi yoktur. Bu sebeple zeytin ağacının yaprakları ile aroma elde edilip kanola yağının içine karıştırılmakta ve böylece zeytinyağından ayırt edilmesi imkansız hale gelmektedir. Asidik derecesi 8 olan yağlar ısıtılıp yüksek derecede asit oranı 1’e kadar indirilmekte ve sızma şeklinde piyasaya sürülmektedir. Bu oldukça tehlikelidir ve uzun vadeli tüketimde kansere dahi sebep olabilmektedir. Zeytinyağının maliyetinin yüksek olması sebebiyle içerisine pamuk yağı, ayçiçeği yağı ya da fındık yağı gibi daha ucuz yağlar karıştırılmaktadır. Böylece miktar arttırılıp, maliyet azaltılmış olmaktadır.” (KENAN ONARAN)

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x