Sıcak havalar kalp krizini tetikliyor

Sıcak havalar kalp krizini tetikliyor

Kahramanmaraş Özel Sular Vatan Hastanesi Kardiyoloji Uzm. Dr. Alper Buğra Nacar Sıcak havaların tavan yaptığı şu günlerde kalp hastalarının kendilerine çok dikkat etmesi gerektiğini belirtti.

28 Temmuz 2018 - 02:18

Hava sıcaklıklarının artması, özellikle kalp hastaları açısından bazı riskleri de beraberinde getirdiğine dikkat çeken Kahramanmaraş Özel Sular Vatan Hastanesi Kardiyoloji Uzm. Dr. Alper Buğra Nacar; “Kalp hastalıkları mevsimsel olarak yazın artış gösteriyor. Bunun en önemli nedeni tuz ve elektrolit kaybı ile birlikte kanın pıhtılaşma oranının artması. Olası bir kalp krizini önlemek için özellikle kalp hastası olan kişilerin bol sıvı alarak güneşin zararlı etkilerinden korunmaları çok önemli.” Dedi.

Kalp krizine dikkat

Kalp krizi geçirmiş ya da geçirme ihtimali yüksek riskli hastaların sıcak havalardan mümkün olduğunca kaçınmaları ve serin yerleri tercih etmeleri gerektiğini hatırlatan Nacar şu uyarılarda bulundu; “Herhangi bir kısıtlamaları yoksa günlük 2-3 litre su içmelerini gerekir. Buna rağmen göğüs ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı gibi şikâyetleri başlarsa, zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmaları çok önemlidir. Aynı zamanda ilaçlarının düzenli kullanımı da çok önemlidir.

Kalp ritim bozuklukları

Kendine has bir elektrik sistemi olan kalbimiz bazı zamanlarda normalden hızlı ya da yavaş çalışabilir. Ritim bozukluğu dediğimiz bu durum eğer tedavi edilmezse kişinin hayati kalitesini bozabilir, kaygı, panik atak, ölüm korkusu, depresyon gibi problemlerin yanı sıra ani ölüm de yol açabilir. Çocuklar dahil her yaşta görülebilen kalp ritim bozuklukları özellikle sıcak havalarda ve yaşlı nüfusta sık görülmektedir. Bu tür bir rahatsızlıktan korunmak için mutlaka sıvı ihtiyacı iyi karşılanmalı ve aşırı terleme gibi durumlardan kaçınılmalıdır. Bunlara rağmen rahatsızlık hala devam ediyorsa ya da şikâyetler geçmiyorsa kardiyoloji uzmanına başvurulmasında fayda vardır.

Hipertansiyon hastaları ne yapmalı

Hipertansiyonu bulunan ve idrar söktürücü ilaçlar kullanan hastaların yeterli miktarda sıvı almaları çok önemlidir. Aksi takdirde ani tansiyon düşmeleri, böbrek fonksiyonlarında bozulmalar ortaya çıkabilir. Bunun yanında tansiyon düşürücü olarak alınan bazı ilaçların alımı ile bazı hastaların sıcaklarla birlikte bacaklarında ve ayak bileklerinde gözlenebilen şişliklerde artış olmaktadır. Bu durumdaki hastalar tuz kısıtlamasına biraz daha fazla dikkat etmelidir. Özellikle mevsim değişikliği dönemlerinde kan basıncındaki değişiklikleri daha yakından izlemekte yarar vardır. Bu nedenle, yüksek tansiyonu bulunan hastalar yaz aylarında herhangi bir sorun yaşamamak için doktorlarına danışmalıdır. Böylelikle bu hastaların ilaç kullanımları eğer hekimleri tarafından gerekli görülürse yaz dönemi için yeniden düzenlenebilir.”

Kalp Yetmezliği;

Vücudun sıcağa karşı aldığı en etkili yöntemin terleme olduğuna da vurgu yapan Kahramanmaraş Özel Sular Vatan Hastanesi Kardiyoloji Uzm. Dr. Alper Buğra Nacar; “Nemli deriden su buharlaşırken cilt de soğumaya başlar. Doğal olarak bu durumda sıvı ve elektrolit denilen tuz ve mineraller kaybedilir. Damarlarda dolaşan sıvı hacminin azalması, kanın akışkanlığının ve böbreklerden geçen kan miktarının azalmasına neden olur. Bu durum, yeterli sıvı alınmadığı takdirde böbrek fonksiyonlarında bozulmaya yol açabilir. Bunu dengelemek üzere böbrek ve böbreküstü bezlerinden salgılanan maddeler damarların büzüşmesine bu da kalp yetersizliği bulgularının artmasına neden olabilir. Hastalar bunu en iyi bacaklarında ki artan şişliklerden anlayabilir. Böyle bir durum ile karşılaşırlarsa bir kalp doktorlarına başvurmalarında fayda vardır.” Diye konuştu.

Bu gibi sıcaklardan nasıl korunuruz

Yaz aylarında sıcak havalardan korunma yöntemlerini de anlatan Uzm. Dr. Alper Buğra Nacar uyarılarını ise şu şekilde sıraladı; “Sıcak havaların arttığı şu günlerde alacağınız basit önlemler sizi ve sevenlerinizi mutlu edebilir. Peki, ne gibi önlemler almalıyız;

Yaz aylarında açık renkli, rahat ve bol giysileri tercih edin.

Ağır, yağlı yemeklerden kaçının, az ve sık aralıklarla, sebze ve meyveden zengin bir tarzda beslenmeye çalışın.

Alkol alıyorsanız dikkatli olun. Özellikle güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde açık havada güneş altında kesinlikle alkol almayın.

Yaz aylarında günlük sıvı ihtiyacı 2-3 litreye çıkmaktadır. Yazın günde 2-2,5 litre su tüketmeye özen gösterin.

Soda ve maden suyu tüketiminde dikkatli olmalıdır. Kontrolsüz maden suyu ve soda tüketimi tansiyonu yükselteceği gibi, kalp yetmezliği bulgularının da ortaya çıkmasına ya da daha ağırlaşmasına neden olabilir.

Özellikle güneşin dik olduğu saatlerde açık havada dolaşmayın.

Terle birlikte vücudumuzda elektrolit, özellikle de sodyum kaybı fazla olacağından, doktorunuzun fikri doğrultusunda tuz kullanın.

Denize, sabah ve akşam saatlerinde aç karnına girin, açıklarda yüzmeyin.

Doktorunuza danışarak hipertansiyon ve diğer kalp ilaçlarınızın yaza göre düzenlenmesini sağlayın.

Uzun seyahate çıkmadan mutlaka kalbiniz ile ilgili kontrollerinizi yaptırın.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Büyükşehir, Trafikte Güvenlik İçin Sahada
Büyükşehir, Trafikte Güvenlik İçin Sahada
Büyükşehir, Afşin ve Elbistan’da da Ulaşımı İyileştiriyor
Büyükşehir, Afşin ve Elbistan’da da Ulaşımı İyileştiriyor